Administrador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un administrador és la persona encarregada de gestionar una empresa. Transformen els acords de les juntes generals d'accionistes en fets. Poden ser socis, normalment són els socis majoritaris o professionals externs, sense participació societària. Són designats per les juntes generals d'accionistes.[1]

Tenen la funció de presidir les juntes generals d'accionistes i realitzar informes anuals: memòria de la societat, balanç anual i proposta de distribució dels beneficis. Té el deure d'assolir responsabilitats i no pot actuar amb negligència, ni abusar de les seves facultats com tampoc actuar amb mala fe.[2][3] A Espanya, el període de gestió d'una societat anònima té un màxim de 6 anys, moment en què es reuneixen els socis a la Junta General per renovar el càrrec o triar un de nou. En canvi, les societats limitades poden tenir administradors per temps il·limitat o establir la duració màxima desitgada en els estatuts.[4]

N'hi ha administracions unipersonals, quan només hi ha un administrador,[a] i pluripersonals quan n'hi ha més d'un.[5] En el darrer cas, la societat pot regir-se per un consell d'administració, on els membres assumeixen funcions diferenciades; o tenir un mecanisme d'administració simple. En aquest, els administradors poden ser designats per actuar solidàriament (l'administrador pot executar decisions per si sol) o mancomunadament (han de ser aprovades per la totalitat dels mancomunats).[6]

Notes[modifica]

  1. No s'ha de confondre amb Societat Unipersonal, quan una persona és propietària de la totalitat d'accions de l'empresa.

Referències[modifica]

  1. «Administrador». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «¿Qué es y cuáles son las funciones de un administrador de empresas?» (en castellà). Universidad Isabel I, 23-05-2022. [Consulta: 8 març 2024].
  3. «¿Cuales son las funciones de un administrador/a en una Sociedad?» (en castellà). Rodríguez & Asociados Asesores, 05-09-2023. [Consulta: 8 març 2024].
  4. Milán, Marta. «¿Cuánto dura el administrador en sociedades de capital?» (en castellà). Devesa, 14-07-2016. [Consulta: 8 març 2024].
  5. Espinosa Salas, David. «FORMAS JURÍDICAS DE UNA EMPRESA» (en castellà). IES Gregorio Prieto. [Consulta: 8 març 2024].
  6. Fernández, Genaro. «La retribución de los administradores en las sociedades de capital a raíz de la Ley 31/2014» (en castellà). Iberley, 13-09-2017. [Consulta: 8 març 2024].