Vés al contingut

Afromontà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula indretAfromontà
Tipusconcepte Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentÀfrica Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata
Zones afromontanes. I. Altiplans d'Àfrica occidental i del Camerun, II. altiplans d'Etiòpia i d'Aràbia, III. Rift occidental (Albertine), IV. Rift oriental, V. Rift meridional, VI. Altiplans orientals, VII. Drakensberg

L'afromontà és la subregió Afrotropical i les seves espècies de plantes i animals comunes en les muntanyes d'Àfrica i d'Aràbia meridional. Les regions afromontanes són discontínues

Geografia

[modifica]

Les comunitats afromontanes apareixien en altituds d'entre 1.500 i 2.000 metresi prop de l'equador terrestre. Arriben a molta menor altitud (300 m) als boscos Knysna-Amatole d'Àfrica del Sud. Els boscos afromontans són generalment més frescos i més humits que els de les terres baixes que els envolten.

Flora

[modifica]

Apareixen plantes dels gèneres Podocarpus i Afrocarpus, junt amb Prunus africana, Hagenia abyssinica, Juniperus procera, i el gènere de l'olivera, Olea spp.. A més altitud hi ha la flora Afroalpina.

Són endèmiques afromontanes les famílies de plantes Curtisiaceae i Oliniaceae mentre que Barbeyaceae és gairebé endèmica. Els gèneres d'arbres Afrocrania, Balthasaria, Curtisia, Ficalhoa, Hagenia, Kiggelaria, Leucosidea, Platypterocarpus, Trichocladus, Widdringtonia, i Xymalos són endèmics afromontans com també els gèneres de plantes Ardisiandra, Cincinnobotrys, i Stapfiella.

Referències

[modifica]
  • White, F. (1983). The vegetation of Africa: a descriptive memoir to accompany the UNESCO/AETFAT/UNSO vegetation map of Africa by F. White. UNESCO, Paris.
  • Galley, C. & Linder, H. P. (2006) Geographical affinities of the Cape flora, South Africa. Journal of Biogeography 33 (2), 236-250.

Enllaços externs

[modifica]