Agència de Bhopawar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Agència Bhopawar)
Infotaula d'organitzacióAgència de Bhopawar
Dades
Tipusagència de l'Índia Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1882
Data de dissolució o abolició1937 Modifica el valor a Wikidata
Reemplaçat peragència de Malwa Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Agència de Bhopawar fou una entitat política de l'Índia central amb una superfície de 19.902 km² (1901) limitada al nord per Ratlam, Indore, Dewas i Gwalior; al sud pel districte de Khandesh; a l'est pel Nimar britànic i Bhopal; i a l'oest per l'Agència Rewa Kantha. Estava ocupada per les muntanyes Vindhya i Satpura d'est a oest (els Vindhya al nord donaven pas a l'altiplà de Malwa i més al sud el país Bhil (Bhilwara). Durant l'Imperi Mogol fou part del sarkar de Bijaigarh a la suba de Malwa. La població el 1901 era de 547.546 habitants repartits en 3.031 pobles.

Inicialment formà l'Agència Bhil (1825) i la subagència Bhil amb capitals a Bhopawar i Manpur. El 1857 Bhopawar fou destruïda pels rebels i la capital es va traslladar a Sardarpur i l'oficial al comandament de Bhil Corps va rebre el control polític de l'agència. El 1882 l'Agència Bhil i la subagència Bhil es van unir i es va formar una agència única amb seu a Sardarpur amb el nom d'Agència de Bhopawar. El 1899 es va crear la residència d'Indore i tots els estats de l'agència vinculats a Indore, excepte tres, foren transferits a la residència el 1904; el 1901 la pargana Bagaud, de Dewas, inclosa a efectes administratius en aquesta agència el 1828, fou traslladada a l'agència d'Indore, i la superfície s'havia reduït al final en 8502 km².

Així després del 1904 estava formada per:

Estats:

Thakurats garantits i bhumiats (18), la major part feudataris de Dhar:

Parganes d'Indore (3)

  • Chikalda
  • Lawani
  • Petlawad

Districtes de Gwalior (1)

  • Amjhera

Districtes britànics

El 1925 l'Agència de Malwa i la de Bhopawar es van unir (sota el nom de Bhopawar) però el 1927 va agafar el nom d'Agència de Malwa i dels Estats Meridionals, per retornar al nom d'Agència de Malwa el 1934, fins al 1947 quan fou inclosa en Madhya Bharat.

Agent polític[modifica]

L'agent polític exercia els poders d'un magistrat de districte i de cort de sessions excepte dins els estats on aquestos poders els estenia el sobirà i en les terres de la branca Godhra-Ratlam del ferrocarril de Bombai, Baroda i l'Índia Central (que passava per l'estat de Jhabua)

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]