Agriònia

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentAgriònia
Tipus festival
Lloc Orcomen
Modifica dades a Wikidata

Agriònia (en grec antic Ἀγριώνια) va ser un festival que es feia a Orcomen a Beòcia en honor de Dionís.

Segons Plutarc se celebrava de nit i només per dones i sacerdots de Dionís, i consistia en una espècie de joc en el que les dones feien com que buscaven al déu. Aquest ritual de persecució es relaciona amb el mite de les Miníades, on tres noies no van voler assistir a les celebracions dionisíaques i van ser castigades pel déu. Antigament es feia algun sacrifici humà: cada any, el sacerdot de Dionís, amb l'espasa a la mà celebrava la fugida i la persecució de les Miníades, i qualsevol que les atrapés podia matar-les. Però això va desaparèixer molt aviat, i se sacrificava un animal.

Plutarc diu que aquestes festes també es celebraven a Queronea, on les dones buscaven a Dionís que s'havia escapat. Després deixaven de buscar-lo i deien que s'havia amagat amb les muses, i quan estava per finalitzar el ritual feien un sopar i es proposaven les unes a les altres diverses endevinalles. A Queronea només hi participaven dones. Plutarc explica que la violència de la recerca quedava amagada per la vigilància de les muses i que la inquietud per trobar allò perdut es tranquil·litzava en un banquet de germanor.[1]

Referències[modifica]

  1. Burkert, Walter. Homo necans: interpretaciones de ritos sacrificiales y mitos de la antigua Grecia. Barcelona: Acantilado, 2013, p. 273-274. ISBN 9788415689805.