Agroglif

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un agroglif, anomenat també cercle de les collites, és un tipus de dibuix fet en camps de cultiu (blat, dacsa, etc.) tot aixafant les tiges de les plantes. Tot i que inicialment van començar a aparèixer amb formes geomètriques bàsiques, els cercles han anat incrementant la seva complexitat fins al punt que han arribat a donar resposta a missatges en codi binari, un dibuix del calendari maia i fins i tot n'hi ha un amb la imatge d'un alienígena sostenint un missatge en codi binari contingut en un cercle.[cal citació]

Història[modifica | modifica el codi]

L'agroglif més antic registrat apareix en un gravat del segle XVII anomenat "el dimoni segador". La imatge representa una criatura estranya que crea un disseny circular en un bladar. Aquesta imatge va aparèixer continguda en un pamflet en el qual els agricultors expressaven que preferien tenir "el mateix diable" segant la collita que pagar el salari que el seu segador exigia per la seua feina.[cal citació]

Però el fenomen es conegué i tingué repercussió mediàtica a partir del 1976,[1] quan van aparèixer els primers cercles a Winchester, al Regne Unit. Eren simples, de només 9 o 10 metres de diàmetre, però amb el pas dels anys esdevingueren més complexos i nombrosos. Ja a la dècada dels 1980 el fenomen es va traslladar a altres països com Alemanya, Nova Zelanda, etc.

El 1991 els jubilats Doug Bower i Dave Chorley es van adjudicar l'autoria dels primers cercles apareguts durant mitjan dècada del 1970 i van mostrar a la premsa com els realitzaven.[2]

Des d'aquell moment l'atractiu sobre els cercles va decaure, però prompte van aparèixer més cercles i més complexos, la qual cosa va fer pensar els aficionats al paranormal que no tots els cercles van ser realitzats per Bower i Chorley i que podrien tenir un origen extraterrestre o desconegut. Escèptics i els mateixos Bower i Chorley opinen que la nova aparició de cercles es deu a la creació de nous grups creadors d'aquestes figures.

Casos famosos[modifica | modifica el codi]

Tots aquests successos han passat al Regne Unit:[cal citació]

  • El 12 de juliol del 1990 va aparèixer un pictograma de 120 m de longitud en un bladar a Alton Barnes, Wiltshire. La figura estava formada per dos parells de cercles. Cada parell tenia dos apèndixs amb forma d'urpa.
  • A l'estiu del 1990, en un bladar d'Exton, Hampshire, va aparéixer un cercle de 20 m de diàmetre. Les espigues estaven doblegades en espiral en sentit horari. Al seu voltant hi havia quatre cercles "satèl·lit" de 6 m de diàmetre, amb les espigues doblegades en espiral en sentit antihorari.
  • El 17 de juliol del 1991, un pilot d'helicòpter es va quedar atònit mentre sobrevolava un bladar al peu del castell Barbury, prop de Swindon, quan va observar un cercle envoltat per dos anells i enterrat en un triangle equilàter, el qual tenia un cercle en cada vèrtex.
  • El 30 de juliol del 1991, va aparèixer una estranya figura de peu a prop de Lockeridge, Wiltshire. El mes següent van aparèixer unes altres set figures semblants.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Peter Jan Margry; Herman Roodenburg Reframing Dutch Culture: Between Otherness and Authenticity. illustrated. Ashgate Publishing, 2007, p. 150–1. ISBN 9780754647058. 
  2. «They'rrrrrre Back!» (en anglès). Popular Science, Agost 2002, p.84 [Consulta: 13/8/2012].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Agroglif Modifica l'enllaç a Wikidata