Aiapaec

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ai-apaec)
Infotaula personatgeAiapaec
Tipusdeïtat Modifica el valor a Wikidata
OrigenPerú Modifica el valor a Wikidata
Aiapaec representat en un mur de la huaca de la lluna.

Aiapæc o Ai Apaec (en mochica aiapæc *[a.ja.pøk] o *[ajapʷɨk])[1] era la principal deïtat de la cultura mochica, era un dels seus déus castigadors, el més temut i adorat, és anomenat també el decapitador. Ai Apaec era adorat com el déu creador, protector dels mochicas, proveïdor d'aigua, dels aliments i els triomfs militars. Rebia sacrificis humans. Aiapæc significa ‘el faedor, Déu Pare’ en llengua mochica.[2]

Representacions[modifica]

La representació més comuna i coneguda d'Ai Apaec és la que s'aprecia en els murals de les Huacas del Sol i de la Luna, on presenta un rostre antropomorf amb ullals de felí i ones marines envoltant-ho.

Ai apaec va ser representat de diverses formes, variant en el temps, a l'espai, i en l'artesania en la qual anés representada. En la metal·lúrgia per exemple, presenta forma arácnida, amb vuit potes i un rostre antropomorf amb ullals de jauar. En la ceràmica és més antropomòrfic, sol tenir caps a les seves mans i a vegades dues serps que brollen del seu cap. Aquesta característica es veu també en alguns retrats murals. En l'escultura se li pot observar amb un bàcul, i una forma totalment humanoide, amb el rostre sever i els ullals de felí de sempre.

Diverses representacions de Ai Apaec: A l'esquerra amb forma arácnida, en la figura del mig es poden veure dues serps que brollen del seu cap, i en la figura de la dreta s'aprecia la representació més coneguda.

Referències[modifica]

  1. Eloranta-Barrera Virhuez, Rita. Mochica: grammatical topics and external relations. Amsterdam: LOT, 2020, p. 114, 124 (LOT Dissertations series). ISBN 978-94-6093-348-6. 
  2. Gayoso Rullier, Henry Luis «¿POR QUÉ AIAPAEC Y CHICOPAEC NO SON NOMBRES DE DIOSES?» (en castellà). Chungará (Arica), vol. 46, 3, 2014, pàg. 345–354. DOI: 10.4067/S0717-73562014000300003. ISSN: 0717-7356.