Ajanta o Ajantā és el nom d'una localitat de l'Índia a l'estat federat de Maharashtra, que és cèlebre mundialment per les seves 29 grutes artificials pintades i esculpides inicialment per al culte budista a partir del segle II aC. Estan inscrites en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des del 1983.[1]
El llogaret d'Ajanta té una població de pocs milers d'habitants i la ciutat important més propera és Jalna, a uns 75 km de distància.
El cèlebre complex monumental anomenat en marathí अजिंठा-वेरूळची लेणी es tracta d'un típic vihara on destaquen els frescs i altres pintures parietals rupestres; tals obres d'art van ser descobertes per a «Occident» el 1819 i adornen monestirs i santuaris excavats en les roques entre el segle II aC i el segle VIII.
Entre aquestes, destaquen les que representen les reencarnacions de Buddha anomenades jataka i episodis de la seva vida; les més cèlebres corresponen a les del cicle d'Ajanta, realitzades durant el període d'apogeu de l'art gupta i l'època postgupta.