Ajuda:Conflicte d'edició

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre el problema tècnic en què diversos editors intenten editar la mateixa pàgina alhora, provocant un conflicte que el programari no pot resoldre automàticament. Vegeu-ne altres significats a «VP:GDE».

Aquesta pàgina tracta els conflictes d'edició i com abordar-los. Un conflicte d'edició es produeix quan dos usuaris, o bé un usuari i un robot, editen al mateix moment la mateixa pàgina. Al darrer usuari en desar l'edició li apareix una pàgina per a resoldre el conflicte d'edició manualment.

La pàgina de conflicte d'edició[modifica]

Els vostres canvis es mostren en un quadre al final de la pàgina. El quadre amb els vostres canvis es diu "El vostre text". En una pàgina gran amb molts canvis, potser haureu de desplaçar-vos cap avall per trobar el quadre que conté els vostres canvis.

A la part superior de la pàgina de conflicte d'edició hi ha un quadre d'edició que conté la versió de tota la pàgina que ha deixat el primer usuari en desar. A la part inferior de la pàgina de conflicte d’edició hi ha un segon quadre d’edició que conté el text que el segon usuari volia desar.

Al mig es mostra la diferència entre les dues versions. Per a la secció que el segon usuari està editant, mostra els seus canvis juntament amb els possibles canvis del primer usuari, tret de les seccions en què ambdós han fet els mateixos canvis. Per a la resta de seccions, mostra el text complet com si s'hagués afegit tot.

El segon usuari pot editar al quadre d'edició superior i desar els canvis. En cas que el segon usuari estigués editant només una secció, aquesta s'interpretarà com la nova versió de la secció, de manera que produirà la duplicació de les altres seccions, tret que les suprimeixi abans de desar-les. La millor solució en aquest cas és desar el text nou fora de la Viquipèdia (per exemple, al porta-retalls), cancel·lar-ho i tornar-ho a provar.

En determinats moments en desar els canvis i el sistema és lent, es poden fer diverses modificacions a la mateixa pàgina abans que el sistema respongui. Això produeix un conflicte d'edició amb un mateix. En aquest cas, el text superior pot ser la versió antiga en lloc de la que implica la primera edició, és a dir, el sistema nota el canvi anterior però encara no l'ha processat. Un moment després, mentre es visualitza la pàgina de conflicte d'edició, el primer canvi es realitza en segon pla i el text superior ja no és l'actual. Per tant, la diferència mostra l’edició combinada i, en el cas de l’edició de seccions, com abans, la “suma” de les altres seccions. Si escolliu publicar el vostre treball en aquest tipus de conflicte d’edició, es produirà l’eliminació de la vostra edició anterior de la pàgina.

Com resoldre un conflicte d'edició[modifica]

En la majoria de situacions, es pot resoldre un conflicte d'edició fusionant els dos canvis a una pàgina, incloses les contribucions d'ambdós editors.

Conservar l'edició més voluminosa és la pràctica recomanada. Si el primer usuari només ha fet algunes edicions menors, i el segon ha fet grans canvis, potser caldrà conservar els canvis del segon i després incloure els del primer. En el resum és bo escriure que s'ha fet per resoldre un conflicte d'edició per advertir l'altre usuari.

Si ambdós usuaris han fet grans canvis, les coses es compliquen. En aquest cas per no perdre el text el millor serà desar la segona edició, i d'aquesta manera a l'historial hi haurà les dues edicions. Això permetrà fer un text tenint en compte les dues edicions.

Conflictes lògics d'edició[modifica]

Aquest és un tipus de conflicte d'edició que el sistema no pot detectar. Es produeix quan un viquipedista edita copiant tot l'article a un processador de textos, fa molts canvis (reorganització, contingut nou, etc ...) i quan acaba, enganxa tot el que ha fet a la Viquipèdia (per mitjà d'una pàgina d'edició nova) i el grava.

Si un segon editor ha fet un canvi mentre el primer ha copiat l'article al seu processador i després l'ha tornat a enganxar, llavors els canvis del segon es perdran. Els usuaris que editen d'aquesta manera han de mirar l'historial per comprovar que no s'han descartat les edicions d'altres usuaris.

Com a norma general, no és aconsellable revisar articles mitjançant exportant-los a un processador de textos o una subpàgina d'usuari i després enganxar-los de nou a l'article principal, però si es fa sempre cal revisar l'historial per evitar perjudicar els canvis d'altres editors.

Reversions[modifica]

Quan es reverteix una edició a una edició anterior, el sistema d’avís i prevenció de conflictes d’edició no s’activa i una possible nova edició realitzada mentrestant també es reverteix sense voler, vegeu Desfer una pàgina a una versió anterior. Per evitar aquest problema, podeu copiar el text del quadre d'edició de la versió antiga al quadre d'edició de l'última versió. Això pot provocar conflictes d'edició ocults : podeu sobreescriure els canvis d'una altra persona sense adonar-vos que ho feu. Sempre és aconsellable comprovar les diferències després de fer una reversió, tal com ho faria després de publicar mitjançant un conflicte d’edició.

Prevenció[modifica]

Els conflictes d’edició són molestos i poden suposar la pèrdua de molt de temps, però hi ha maneres d'evitar-los o reduir-ne el risc.

  • Desar el treball amb freqüència redueix el risc de patir un conflicte d’edició i, quan el provoca, és més fàcil de resoldre.
  • Editar un apartat de l'article i no l'article sencer. D’aquesta manera es redueixen els conflictes d’edició perquè el sistema pot solucionar conflictes d'edició si són en diverses seccions.
  • Iniciar articles nous a les pàgines de proves i moure'ls a l'espai principal només quan es preveu deixar no fer noves edicions almenys durant unes hores.
  • Incloure la plantilla {{editant}} a l'inici de la pàgina evita que altres usuaris facin edicions durant unes hores.

Vegeu també[modifica]

Vegeu també: Viquipèdia: Etiqueta