Vés al contingut

Alþingi

Parlament d'Islàndia
Alþingi Íslendinga
Tipus
TipusUnicameral
Líders
PresidentBirgir Ármannsson, Partit de la Independència
des del dia 25 de setembre de 2021
Estructura
Membres63
Grups políticsGovern (38)

Oposició (25)

  •      Aliança (6)
  •      Partit del Poble (6)
  •      Partit Pirata (6)
  •      Viðreisn (5)
  •      Partit del centre (2)
Elecció
Sistema de votacióEscrutini proporcional plurinominal
Última elecció25 de setembre de 2021
Pròxima eleccióSetembre de 2025
Lloc de reunió
Alþingishúsið
Lloc web
Alþingi

L'Alþingi (també es pot trobar escrit com a Althing o Althingi, perquè la lletra Þ equival al so de fricativa dental sorda representat per th) és el parlament nacional (literalment: "[el] all (tot) -thing", o assemblea general) d'Islàndia. És la institució parlamentària més antiga que hi ha al món.[1][2][3][4]

L'Alþingi va ser fundat l'any 930 a Þingvellir, els "camps de l'assemblea" o les "planes del Parlament", situada a uns 45 km a l'est del que més tard es va convertir en la capital del país, Reykjavík. Aquest esdeveniment va marcar l'inici de la Mancomunitat islandesa. Fins i tot després de la unió d'Islàndia amb Noruega el 1262, l'Althing encara va celebrar les seves sessions a Þingvellir fins al 1799, quan va ser suspès durant 45 anys. Va ser restaurat el 1844 i es va traslladar a Reykjavík, on ha residit des de llavors. L'actual edifici del Parlament, l'Alþingishúsið, va ser construït en 1881, de pedra llavorada islandesa.

La Constitució d'Islàndia estableix sis circumscripcions electorals amb la possibilitat d'un augment a set. Els límits de les circumscripcions estan fixats per la legislació. Cada districte electoral tria nou membres. A més, cada partit rep escons en funció de la seva proporció en la votació nacional en general, amb la finalitat que el nombre de membres que cada partit té al parlament sigui més o menys proporcional al seu suport electoral general. Un partit ha d'haver aconseguit almenys un cinc per cent dels vots a nivell nacional per tal de ser elegible per a aquest tipus d'escons distribuïts proporcionalment. La participació política a Islàndia és molt alta: en general més del 85 per cent de l'electorat emet un vot (87,7% el 2003). L'actual presidenta de l'Alþingi és Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir.

Referències

[modifica]
  1. Iceland media initiative: Iceland seeks to transform itself into sanctuary for free speech – Los Angeles Times
  2. Cal esmentar que el Tynwald de l'Illa de Man, fundat 40 anys després, afirma ser la institució parlamentària continuada més antiga del món.
  3. «El primer parlament del món» (en català). Regió 7.
  4. Sànchez, Cèsar. Mentides de la història (en català). OmniaBooks. ISBN 978-84-949502-7-8. 

Enllaços externs

[modifica]
  • Web de l'Althingi (islandès) (danès) (anglès)