Al-Yamama

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Al-Yamama (en àrab: اليمامة al-Yamāma) és una ciutat i antic districte del centre d'Aràbia. El districte estava centrar a la ciutat d'Al-Yamama a uns 70 km al sud-est de la capital Al-Riyad, a la regió d'Al-Kharj avui en la via fèrria que va d'Al-Riyad a Dhahran. La ciutat és una població menor que el 1980 no arribava als 50.000 habitants. El nom Yamama seria un singular derivat del plural yamam que vol dir coloms (salvatges; els domèstics es diuen hamam)

A l'inici de l'islam al-Yamama era una regió al centre d'Aràbia que tenia per centre a Hadjr.[1] Els Banu habifa de la Yamama van enviar una delegació al profeta, aleshores a Medina, clan dirigit per Musaylima ibn Habib al-Hanafi, després conegut com al-Kadhdhab (el Gran Mentider); a la tornada a la Yamama, Musaylima, que havia adoptat l'islam, va fer apostasia i es va declarar a si mateix un profeta; la tribu fou autoritzada a beure vi i a no fer oracions; la lluita dirigida per Khalid ibn al-Walid va acabar amb la mort de Musaylima i la conquesta d'al-Yamama el 632.

Posteriorment al-Khardj és esmentat com a una població de la Yamama (i acabara donant el nom a la regió=. Al-Hamdani esmenta mines d'or i plata; el centre del districte i principal d'al-Yamama l'esmenta com Hadjr, i diu que era la seu dels emirs. Al segle IX hauria agafat el poder la dinastia Ukhàyrida (Banu Ukhayr). Al segle XI el viatger persa Nasir-i Khusraw va visitar el país de la Yamama on parla d'una gran fortalesa antiga, i d'un mercat i una mesquita; diu que els emirs eren alides (zaydites) i disposaven d'una força de 300 o 400 cavallers.

Posteriorment el nom de Yamama s'utilitza més aviat per designar el districte però progressivament la ciutat principal i capital agafa el nom d'al-Yamama. Al segle XIX al-Yamama només era una ciutat i la regió s'anomenava al-Khardj, sent un subdistricte del Nedjd. Vers 1865 la ciutat tenia uns 6.000 habitants.

La dinastia saudita ha conservat el record de la Yamama, i el palau de govern a Ryadh s'anomena Palau de Yamama.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. Yakut al-Rumi

Referència[modifica | modifica el codi]