Aleta pectoral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Lampanyctodes hectoris
(1) - opercle, (2) - línia lateral, (3) - aleta dorsal, (4) - aleta adiposa, (5) - peduncle caudal, (6) - aleta caudal, (7) - aleta anal, (8) - fotòfors, (9) - aletes pelvianes (per parells), (10) - aletes pectorals (per parells)
En el verat volador, les aletes pectorals recorden unes ales.

Les aletes pectorals són unes aletes aparellades localitzades als costats del cos dels peixos o els cetacis, generalment darrere de les brànquies darrere de l'opercle, soldades a la cintura escapular.[1] En els peixos primitius, es troben a la part inferior del cos.[cal citació]

Poden variar tant en forma com en mida, depenent de l'espècie. Els radis de les aletes pectorals dels peixos voladors són molt prolongats i formen una mena d'ales, mentre que els d'alguns peixos que caminen sobre el fons estan lliures per poder recolzar-s'hi.[1] Les aletes pectorals més grans corresponen a la balena geperuda, i en les rajades s'uneixen formant un gran disc i constitueixen la part principal del seu teixit muscular, que els permet desplaçar-se fent moviments ondulatoris.

Són homòlogues a les extremitats anteriors dels tetràpodes terrestres,[2] i en els mamífers aquàtics poden tornar a adoptar la forma d'aletes, com ara en els cetacis, els sirenis i els pinnípedes.[1]

La seva funció principal és la de mantenir l'equilibri, tot i que en algunes espècies tenen també una funcionalitat natatòria ja que es balancegen sobre la seva base, com en el cas dels taurons.[3] Així com passa amb les aletes pelvianes i dorsals, durant la natació es pleguen per tal d'aportar més aerodinàmica a l'animal.[4] En moltes espècies, en canvi, ajuden a caminar, com en el cas dels oxudercins.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Aleta a enciclopedia.cat
  2. Hall, Brian K. Fins into Limbs: Evolution, Development, and Transformation (en anglès). University of Chicago Press, 2008-09-15. ISBN 9780226313405. 
  3. A. Belluscio. «Biologia e sistematica dei pesci (Università di Roma "La Sapienza", Laurea Triennale in Scienze Naturali e Scienze Biologiche)» (PDF) (en italià), 11-05-2006. Arxivat de l'original el 15 febbraio 2010. [Consulta: 20 setembre 2007].
  4. Club d'Immersió Biologia :: 24. Glossari, · Peix òssi, Facultat de Biologia · UB
  5. Harris, V.A. «On the locomotion of the mudskipper Periophthalmus koelreuteri (Pallas): Gobiidae» (en anglès). Proceedings of the Zoological Society of London, 134, 1961, pàg. 107–135.