Alfred Loewy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlfred Loewy

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 juny 1873 Modifica el valor a Wikidata
Rawicz (Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 gener 1935 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Friburg de Brisgòvia Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicJueus Modifica el valor a Wikidata
ReligióJudaisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Múnic Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaUeber die Transformation einer quadratischen Form in sich selbst. mit Anwendungen auf die Linien- und Kugelgeometrie  (1894 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiFerdinand von Lindemann i Gustav Bauer Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Friburg de Brisgòvia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Friburg de Brisgòvia Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralWolfgang Krull, Friedrich Karl Schmidt, Robert Breusch, Walther Rückert (en) Tradueix, Paul Louis Lorenz (en) Tradueix i Hedwig Wolff (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTherese Neuburger
ParesHermann Loewy i Lina Löwental
ParentsAbraham Fraenkel (nebot) Modifica el valor a Wikidata

Alfred Loewy (Rawicz, 20 de juny de 1873 - Friburg de Brisgòvia, 25 de gener de 1935) va ser un matemàtic alemany.

Vida i obra[modifica]

Loewy, fill d'una família jueva, va estudiar entre 1891 i 1895 a les universitats de Breslau, Berlín, Göttingen i Múnic, obtenint el doctorat en aquesta última el 1894,[1] amb un especial reconeixement de Ferdinand von Lindemann per la seva rapidesa en entendre i utilitzar els conceptes més abstractes.[2]

Amb la mediació de Lindemann i de Jacob Lüroth el 1897 es presenta a l'examen d'habilitació a la universitat de Friburg de Brisgòvia i la obté, malgrat els prejudicis existents contra els jueus.[3] De totes formes no va aconseguir arribar a professor titular fins al 1919.[4] L'antisemitisme no va ser el seu únic problema: el 1916 va perdre la vista d'un ull i el 1920 era pràcticament cec; el 1928, després d'una operació fallida va quedar totalment cec.

El 1926, juntament amb l'altre professor titular de matemàtiques de la universitat de Friburg Lothar Heffter, van aconseguir que es nomenàs professor honorari a Ernst Zermelo, que s'havia retirat de la recerca uns anys abans i va significar el seu retorn acadèmic.[5]

El 1933, degut a les lleis antisemites nazis, va ser desposseït del seu càrrec, essent substituït per Wilhelm Süss.[6] Va morir dos anys més tard. La seva esposa, Therese, es va suïcidar el 1940, abans de ser deportada.

Loewy va ser un investigador prolífic que va publicar articles sobre àlgebra, teoria de grups, equacions diferencials i matemàtica actuarial.[7] A més, va tenir una influència important en la introducció de la metodologia axiomàtica, influint notablement en el seu nebot polític Abraham Fraenkel.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Alfred Loewy» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)
  • Freudenthal, Hans. «Loewy, Alfred». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 3 octubre 2019]. (anglès)
  • «PROF. DR. ALFRED LOEWY». Stolpersteine in Freiburg. Arxivat de l'original el 27 de maig 2019. [Consulta: 3 octubre 2019]. (alemany)