Ambaixada

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Una ambaixada és la delegació representativa oficial i generalment permanent d'un estat en un altre, sovint a la seva capital, cosa que les distingeix dels consolats, radicats a qualsevol indret de l'estat. Amb resguard al Dret Internacional estes gosen d'estatus extraterritorial, és a dir, tot i ocupar territori nacional de l'estat amfitrió, aquestes estan deslligades de les lleis locals i en quasi totes les situacions gaudeixen del dret propi del país al que representen.[1][2]

El paper d'una missió diplomàtica és el de protegir els interessos de la nació emissora en el país receptor dins dels límits establerts pel dret internacional; negociar amb el govern de l'estat amfitrió el que l'emissor demanda o espera; assabentar-se, per via legal, de les condicions i desenvolupaments de l'estat receptor i reportar-los al govern de la nació emissora; promoure les relacions amistoses entre ambdós estats i fomentar el seu creixement econòmic, cultural i científic. Els drets i exempcions (tals com la immunitat diplomàtica) d'aquestes missions estan assentades a la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtiques de 1961.

Missió diplomàtica [cal citació][modifica]

Missió diplomàtica és un terme genèric amb què es vol incloure tots els tipus de representació permanent d'un estat davant d'un altre, o davant d'una organització internacional, o d'aquestes davant d'un estat. Amb molta freqüència missió diplomàtica i ambaixada poden ser usats com a sinònims, però existeixen altres classes de missió diplomàtica que no es pot denominar amb propietat ambaixades.

En la relacions internacionals entre estats, de tipus clàssic, es poden distingir quatre tipus de missions diplomàtiques: Ambaixada, Legació, Nunciatura i Internunciatura. Encara es pot esmentar com a missions diplomàtiques les delegacions, representacions, o missions permanents dels estats a prop de les organitzacions internacionals i les missions que aquestes poden obrir prop dels estats membres. El cap d'una missió diplomàtica o ambaixada és l'ambaixador extraordinari i plenipotenciari.

Hi ha, però, altres denominacions sui generis: per exemple, les missions líbies són anomenades agències populars i els caps de missió, secretaris. Les missions diplomàtiques gaudeixen d'estatus extraterritorial, per tant, encara que pertanyen al territori de la nació amfitriona, estan deslligades de les lleis locals i, en gairebé totes les situacions, són tractades com a part del territori del país al qual pertanyen.

En casos de disputa, és comú que un país retiri el cap de missió com mostra de descontentament. Aquesta actuació es considera menys dràstica que la interrupció completa de les relacions diplomàtiques i la missió pot seguir operant de manera més o menys regular, encara que ara estigui encapçalada per un chargé d'affaires a.i. o encarregat de negocis ''ad interim'' tal com passa, per exemple, durant el període de successió entre dos caps de missió.

El consolat és també una oficina diplomàtica, però el seu rang d'acció és diferent atès que s'ocupa de protegir els nacionals del seu país, fer poders, documentació al dia i altres assumptes d'interès dels nacionals del seu país, tal com queda definit a la Convenció de Viena sobre Relacions Consulars de 1963.

Tècnicament, el terme "ambaixada" es refereix al personal que treballa en la missió, mentre que l'oficina es coneix com a cancelleria, tot i que tal distinció poques vegades s'usa públicament per a evitar confusions. També forma part de l'ambaixada la residència de l'Ambaixador o "residència diplomàtica".

Missió permanent [cal citació][modifica]

Missió permanent és aquella missió diplomàtica multilateral, permanent. El terme abasta tant als locals de la Missió permanent pròpiament dita, és a dir a les oficines o cancelleria, com la residència del cap de missió. La missió permanent pot ser de dues categories. La missió permanent pròpiament dita, que és aquella que acrediten els estats membres d'una organització internacional: té com a cap de missió un representant permanent, als quals és habitual qualificar també com a ambaixador, encara que en termes estrictes el vocable seria tècnicament reservat a la diplomàcia bilateral. I la missió permanent d'observació que seria el tipus d'oficina acreditada davant de l'organització per un estat no membre; al seu front té com a cap a un observador permanent que en la pràctica pot rebre també el títol d'ambaixador. Ambdues missions s'han de distingir també pel que fa a la seva relació amb l'organització. Així la missió permanent ha d'anar unida amb els termes "en la" seguit pel nom de l'organització, mentre que la missió permanent d'observació ha d'anar amb els termes "davant de la" seguit pel nom de l'organització. Històricament, la missió permanent és coneguda també amb el nom de delegació permanent que fins i tot conserven alguns estats per denominar-los en casos concrets.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ambaixada Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «ambaixada». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. «ambaixada». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.