Ambaixada

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una ambaixada[1][2] és la delegació representativa oficial i generalment permanent d'un estat en un altre, sovint a la seva capital, cosa que les distingeix dels consolats, radicats a qualsevol indret de l'estat. Amb resguard al Dret Internacional estes gosen d'estatus extraterritorial, és a dir, tot i ocupar territori nacional de l'estat amfitrió, aquestes estan deslligades de les lleis locals i en quasi totes les situacions gaudeixen del dret propi del país al que representen.

Missió diplomàtica[modifica | modifica el codi]

Missió diplomàtica és un terme genèric amb què es vol incloure tots els tipus de representació permanent d'un estat davant d'un altre, o davant d'una organització internacional, o d'aquestes davant d'un estat.

Amb molta freqüència missió diplomàtica i ambaixada poden ser usats com a sinònims, però existeixen altres classes de missió diplomàtica que no es pot denominar amb propietat ambaixades.

En la relacions internacionals entre estats, de tipus clàssic, es poden distingir quatre tipus de missions diplomàtiques:

  • Ambaixada
  • Legació
  • Nunciatura
  • Internunciatura

Encara es pot esmentar com a missions diplomàtiques les delegacions, representacions, o missions permanents dels estats a prop de les organitzacions internacionals i les missions que aquestes poden obrir prop dels estats membres.

El cap d'una missió diplomàtica o ambaixada és l'ambaixador extraordinari i plenipotenciari.

Hi ha, però, altres denominacions sui generis: per exemple, les missions líbies són anomenades agències populars i els caps de missió, secretaris.

Les missions diplomàtiques gaudeixen d'estatus extraterritorial, per tant, encara que pertanyen al territori de la nació amfitriona, estan deslligades de les lleis locals i, en gairebé totes les situacions, són tractades com a part del territori del país al qual pertanyen.

En casos de disputa, és comú que un país retiri el cap de missió com mostra de descontentament. Aquesta actuació es considera menys dràstica que la interrupció completa de les relacions diplomàtiques i la missió pot seguir operant de manera més o menys regular, encara que ara estigui encapçalada per un chargé d'affaires a.i. o encarregat de negocis ''ad interim'' tal com passa, per exemple, durant el període de successió entre dos caps de missió.

El consolat és també una oficina diplomàtica, però el seu rang d'acció és diferent atès que s'ocupa de protegir els nacionals del seu país, fer poders, documentació al dia i altres assumptes d'interès dels nacionals del seu país, tal com queda definit a la Convenció de Viena sobre Relacions Consulars de 1963.

Tècnicament, el terme "ambaixada" es refereix al personal que treballa en la missió, mentre que l'oficina es coneix com a cancelleria, tot i que tal distinció poques vegades s'usa públicament per a evitar confusions. També forma part de l'ambaixada la residència de l'Ambaixador o "residència diplomàtica".

Tasca[modifica | modifica el codi]

El paper d'una missió diplomàtica és el de protegir els interessos de la nació emissora en el país receptor dins dels límits establerts pel dret internacional; negociar amb el govern de l'estat amfitrió el que l'emissor demanda o espera; assabentar-se, per via legal, de les condicions i desenvolupaments de l'estat receptor i reportar-los al govern de la nació emissora; promoure les relacions amistoses entre ambdós estats i fomentar el seu creixement econòmic, cultural i científic.

Els drets i exempcions (tals com la immunitat diplomàtica) d'aquestes missions estan assentades a la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtiques de 1961.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «ambaixada». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. «ambaixada». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ambaixada Modifica l'enllaç a Wikidata