Amfícrates (escultor)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAmfícrates
Biografia
Naixementsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Antiga Atenes Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle VI aC Modifica el valor a Wikidata)

Amfícrates (en llatí Amphicrates, en grec antic Ἀμφικράτης) fou un escultor grec probablement d'Atenes. Plini el Vell és l'únic autor que el menciona.

Va esculpir una estàtua en honor d'una hetera atenenca de nom Leana (Λέαινα, la lleona), amant d'Aristogitó (Ateneu diu que el seu amant era Harmodi). Leana havia conegut a través dels seus amants, la conspiració que preparaven contra Hiparc, germà del tirà Hípies, el 514 aC, al que van matar. Leana va ser torturada pels tirans perquè revelés els noms dels còmplices, però no va dir res.

Els atenencs van voler honorar el seu silenci, i van encarregar a Amfícrates una estàtua de la dona. Però no van veure amb bons ulls el fet d'homenatjar una hetera representant-la en marbre, i van decidir que l'escultor representés una lleona, i per indicar el que es volia commemorar, la va esculpir sense llengua.

No se sap res de l'època en què va viure Amfícrates, a no ser que es consideri que l'estàtua es va fer poc després de l'expulsió dels Pisistràtides, l'any 510 aC.[1]

Referències[modifica]

  1. Amphicrates a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I. Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 149