Amistat (Facebook)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Amistat, amic o afegir amistat (Friend en anglès) és una funció al Facebook i un neologisme associat amb les xarxes socials en línia.

Com a neologisme, el terme en anglès (friend) és un verb transitiu significant "enviar una petició d'amistat al Facebook". Fou emprat en aquest sentit pel comediant Stephen Colbert al Rally to Restore Sanity and/or Fear quan Colbert satíricament li va dir al fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, "Mark, friend me" ("Mark, afegeix-me").[1] A causa dels seus efectes potencials sobre la relació metge-pacient, alguns metges han demanat als seus pacients de no afegir-los al facebook.[2][3] És possible que en la configuració d'amic de Facebook (Edita els teus amics a la pestanya Compte) d'eliminar a algú de l'estatus amic, cosa que és referida com "Eliminar amistat" al Facebook,[4] or also "De-Friend".[5] En anglès "Eliminar amistat" (Unfriend) fou paraula de l'any del New Oxford American Dictionary en el 2009.[6][7] El concepte en anglès s'ha utilitzat també per descriure la desactivació d'un compte de Facebook.[8] El concepte en anglès també s'ha utilitzat per referir-se als acomiadament col·lectius en la indústria dels mitjans socials.[9]

Ramificacions[modifica]

El perfils de Facebook poden ser configurats per un usuari per tal de restringir considerablement l'accés d'aquells usuaris que no són "amics", per exemple, bloquejant l'accés a les fotos i a la informació de contacte per part d'aquestes persones. Després que una persona accepta una petició d'amic, el nou "amic" llavors té molt més accés a la informació de perfil d'aquesta persona.

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Jerome, Sara. «Zuckerberg awarded 'fear' medal at D.C. rally» (en anglès). The Hill, 30 octubre del 2010.
  2. Chretien, Katherine «A doctor's request: Please don't 'friend' me» (en anglès). USA Today, 6 setembre del 2010.
  3. Johnson, Summer. «Doc, Will You "Friend" Me?» (en anglès). Center for Practical Bioethics. [Consulta: 5 novembre del 2010].
  4. How do I unfriend or delete a friend? facebook.com
  5. GALANES, PHILIP «De-Friend Me? I Don't Think So». New York Times, 21 maig del 2009 [Consulta: 5 novembre del 2010].
  6. “Unfriend” is Oxford Dictionary's Word of the Year mashable.com 2009/11/16
  7. HEUSSNER, KI MAE «'Unfriend' or 'Defriend?' Facebook Fans Debate» (en anglès). ABC News, 17 novembre del 2009 [Consulta: 5 novembre del 2010].
  8. HAFNER, KATIE «To Deal With Obsession, Some Defriend Facebook». New York Times, 20 desembre del 2009 [Consulta: 5 novembre 2010].
  9. Fiveash, Kelly. «MySpace unfriends 500 staff». theregister.co.uk, 12 gener del 2011.

Enllaços externs[modifica]