Mark Zuckerberg
Mark Elliot Zuckerberg (White Plains, 14 de maig de 1984), és un programador i empresari estatunidenc, cofundador de la xarxa social Facebook. Actualment té el 24% de les accions de Facebook. El 2010 va ser nomenat Persona de l'Any de la Revista Time.
Vida personal[modifica]
Zuckerberg va néixer a White Plains, Nova York, fill de Karen, una psiquiatra, i Edward, un dentista. Mark, i les seves tres germanes, cresqueren a Dobbs Ferry, Nova York. Els seus pares són jueus, encara que ell és ateu.[1]
Quan anava a l'institut començà a interessar-se per la programació, dissenyà una aplicació per a ajudar els treballadors de l'oficina del seu pare a comunicar-se; una versió del joc de taula Risk, i sota el nom de la companyia Intelligent Media Group, dissenyà un reproductor de música anomenat Synapse Media Player, que utilitzant intel·ligència artificial recollia informació sobre els gustos musicals de l'usuari. Microsoft i AOL intentaren comprar Synapse i contractar Mark, però ell preferí anar a la Universitat Harvard, on ingressà el setembre de 2002, i estudiar informàtica. Durant el seu segon any a la universitat, conegué la seva parella actual, Priscilla Chan.
Quan llançà Facebook i començà a tenir èxit, es traslladà a Califòrnia per continuar amb el seu desenvolupament i abandonà la carrera universitària que estava estudiant.
Creences religioses[modifica]
Criat com a jueu reformista, Zuckerberg es va identificar més tard com a ateu. No obstant això, va dir el 2016 que «vaig passar per un període en què em vaig qüestionar les coses, però ara crec que la religió és molt important».[2][3][4]
Altres interessos[modifica]
El 2017, Zuckerberg i la seva dona van iniciar una gira per tot el país «per visitar tots els estats de la unió i aprendre més sobre una part dels gairebé dos mil milions de persones que utilitzen habitualment la xarxa social». Es va reunir amb agricultors i propietaris d'empreses i va parlar a l'Mother Emanuel, on va tenir lloc el tiroteig el 2015.[5][6]
En una aparició de l'agost de 2022 a The Joe Rogan Experience, Zuckerberg va dir que un dels seus majors laments era competir a l'equip d'esgrima a l'escola secundària en lloc de lluitar. Motherboard ho va criticar implícitament comparant-ho amb un altre possible lament: «el genocidi de Facebook a Myanmar perquè no es va molestar a contractar moderadors que parlin birmà»,[7] un incident pel qual Zuckerberg es va disculpar en aquell moment.[8] En la mateixa entrevista, també va dir que lamentava que Facebook hagués ofegat les publicacions sobre la polèmica de l'ordinador portàtil Hunter Biden.[9]
El 2022, Zuckerburg va començar a formar-se tant en arts marcials mixtes com en jujutsu brasiler. Des d'aleshores, ha comentat obertament sobre el seu amor pels dos esports.[10]
Estudis[modifica]
Mark Zuckerberg ingressà a la Universitat Harvard el 2002[11] on va cursar estudis de psicologia i ciències de la computació i formà part d'una fraternitat jueva anomenada Alpha Epsilon Pi.
A Harvard començà a desenvolupar programes com el CourseMatch, que permetia als estudiants veure la llista d'altres companys de classe o el Facemash, una pàgina on es podien qualificar les estudiants de la facultat. Per aquest motiu, el Departament de Serveis Informàtics de Harvard portà Zuckerberg davant l'administració amb càrrecs d'infracció de la seguretat informàtica i violació de polítiques de privacitat i de propietat intel·lectual.
Harvard insistia que Zuckerberg havia hackejat la intranet de la universitat per alterar imatges de les estudiants sense autorització i per benefici propi, cosa que era falsa. En una biografia no autoritzada sobre ell, se suggereix que en sentir-se rebutjat com estudiant, va fer pública la llista amb les imatges, les quals les havia extret del directori d'estudiants. Zuckerberg en la seva defensa declarà que pensava que la informació havia de ser lliure i oberta al públic. Les accions preses pel Consell Administratiu de Harvard no es van fer públiques.
Facebook[modifica]
Mark Zuckerberg llançà Facebook el 4 de febrer de 2005 des del seu dormitori de Harvard. La seva inspiració per a crear Facebook podria haver vingut de la Phillips Exeter Academy, l'escola de preparació on es va graduar el 2003. En aquesta escola publicà el seu propi directori d'estudiants, La llibreta d'adreces de fotos, la qual els estudiants es referien com a Facebook. Aquestes guies de fotos van ser una part important de l'experiència social dels estudiants en moltes escoles privades.
Un cop a la universitat, el Facebook de Zuckerberg començà com una simple cosa de Harvard fins que, comptant amb l'ajut del seu company Dustin Moskovitz, Zuckerberg va decidir que s'havia d'estendre a altres universitats. Primer començà a Stanford, Dartmouth, Columbia, Nova York, Cornell, Pennsilvània, Brown i Yale, i després en altres facultats que tenien contactes amb la Universitat Harvard.
Zuckerberg es traslladà a Palo Alto, Califòrnia, amb Moskovitz i altres companys. Ells van tenir la seva primera oficina de Facebook a mitjan 2004. Segons Zuckerberg, el grup planejava tornar a la Universitat Harvard, però finalment va decidir quedar-se a Califòrnia. Mark i els seus companys havien rebutjat ofertes per part de grans corporacions per comprar Facebook, com per exemple la de Yahoo, que els havia ofert 1000 milions de dòlars.
El 24 d'octubre de 2007, Facebook anunciava que Microsoft havia comprat l'1,6% de les accions de la xarxa social. Aquest contracte va fer que Facebook tingués un valor de 1500 milions de dòlars. El 21 de juliol de 2010, Zuckerberg informà que la companyia havia arribat als 500 milions d'usuaris.
La revista Vanity Fair va nomenar Zuckerberg la persona més influent de l'era de la informació el 2010. El 2009 es trobava en el número 23 de la llista.
Els mitjans de comunicació[modifica]
L'any 2010 s'estrenà The Social Network, una pel·lícula sobre la seva vida i basada en el llibre Multimilionaris per accident, de Ben Mezrich en la qual l'actor Jesse Eisenberg interpreta el paper de Mark.
Després de guanyar el Globus d'Or a la Millor Pel·lícula el 16 de gener de 2011, el productor Scott Rudin va agrair a Zuckerberg i Facebook la seva disposició per permetre’ns usar la seva vida i obra com una metàfora a través de la qual hem explicat una història sobre la comunicació i la manera com es relacionen les persones entre si.
El 29 de gener de 2011, Zuckerberg va fer una aparició sorpresa al programa americà Saturday Night Live, on es trobava Jesse Eisenberg com a convidat i van admetre que era la primera vegada que havien coincidit. Eisenberg demanà a Zuckerberg què pensava sobre la pel·lícula i aquest va respondre que li havia semblat molt interessant.[12]
Referències[modifica]
- ↑ «The 50 Most Brilliant Atheists of All Time» (en anglès). Brainz.org. [Consulta: 22 juliol 2013].
- ↑ Kirkpatrick, David. The Facebook Effect: The Inside Story of the Company That Is Connecting the World. Nova York: Simon & Schuster, 2010, p. 20–21. ISBN 978-1-4391-0211-4 [Consulta: 9 novembre 2010].
- ↑ Vara, Vauhini «Just How Much Do We Want to Share On Social Networks?». The Wall Street Journal, 28-11-2007 [Consulta: 30 desembre 2016].
- ↑ Zauzmer, Julie «Mark Zuckerberg says he's no longer an atheist, believes 'religion is very important'». The Washington Post, 30-12-2016 [Consulta: 31 octubre 2019].
- ↑ «Mark Zuckerberg's Great American Road Trip». The New York Times, 25-05-2017 [Consulta: 18 juliol 2022].
- ↑ «Facebook's Zuckerberg visits Mother Emanuel AME Church», 13-03-2017. Arxivat de l'original el 18 juliol 2022. [Consulta: 18 juliol 2022].
- ↑ Jason Koebler «Mark Zuckerberg Now Obsessed With MMA, 'Rolling and Wrestling With Friends'». , 26-08-2022 [Consulta: 27 agost 2022].
- ↑ «Zuckerberg Was Called Out Over Myanmar Violence. Here's His Apology.». The New York Times, 09-04-2018 [Consulta: 27 agost 2022].
- ↑ Ryan King «Mark Zuckerberg says he regrets Facebook throttling Hunter Biden laptop story». Washington Examiner, 25-08-2022 [Consulta: 27 agost 2022].
- ↑ «Facebook Founder Mark Zuckerberg Reveals Love for BJJ and MMA», 30-08-2022. Arxivat de l'original el 21 desembre 2022. [Consulta: 21 desembre 2022].
- ↑ «El multimillonario de la capucha» (en castellà). El Mundo, 17-05-2012. [Consulta: 30 març 2014].
- ↑ Fitxa de la pel·lícula The Social Network, a IMDb (anglès)
Enllaços externs[modifica]
![]() |
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mark Zuckerberg |