Executiu en cap

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'executiu en cap, més típicament conegut en català com a director general o possiblement conseller delegat (però també conegut amb els següents anglicismes: director executiu, president executiu o principal oficial executiu o amb les sigles CEO, de l'anglès americà Chief Executive Officer), és l'encarregat de màxima autoritat de la gestió i direcció administrativa en una empresa, organització o institució.

Encara que en les empreses petites és habitual que el lloc de president i del director executiu recaiguin en la mateixa persona, no sempre és d'aquesta manera, sent el president qui encapçala el govern corporatiu (estratègies generals), i el Director Executiu l'administració de l'empresa (la fase operativa de les estratègies).

En les empreses grans, el Director Executiu pot comptar amb una sèrie de directors per a cadascuna de les responsabilitats de la companyia, com és el cas Director General d'Operacions, Director General de Finances i el Director General d'Informació.

Dilemes en la traducció[modifica | modifica el codi]

En anglès estatunidenc, s'utilitza l'expressió Chief Executive Officer (traducció literal: oficial executiu en cap o oficial superior) o el seu acrònim CEO per a designar a la persona amb més alta responsabilitat d'una organització o corporació anglosaxona. A causa de la creixent globalització el terme CEO es comença a emprar en països no anglosaxons, en les empreses de tall tecnològic.

No ha de traduir-se com "gerent", ja que aquest terme és generalment utilitzat per a directors i supervisors de baix nivell jeràrquic (com al supervisor del torn de matí d'un local de menjar ràpid d'una cadena internacional), mentre que quan s'usa el terme "CEO" es refereix indiscutiblement a la persona de major autoritat dintre de la direcció diària d'una empresa.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Executiu en cap Modifica l'enllaç a Wikidata