Executiu en cap

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'executiu en cap, més típicament conegut en català com a director general o conseller delegat (però també conegut amb els següents anglicismes: *director executiu, *president executiu o *principal oficial executiu o amb les sigles CEO, de l'anglès americà Chief Executive Officer), és l'encarregat de màxima autoritat de la gestió i direcció administrativa en una empresa, organització o institució.

Encara que en les empreses petites és habitual que el lloc de president i del director executiu recaiguin en la mateixa persona, no sempre és d'aquesta manera, essent el president qui encapçala el govern corporatiu (estratègies generals), i el Director Executiu l'administració de l'empresa (la fase operativa de les estratègies).

En les empreses grans, el Director Executiu pot tenir una sèrie de directors per a cadascuna de les responsabilitats de la companyia, com és el cas Director General d'Operacions, Director General de Finances i el Director General d'Informació.

Dilemes en la traducció[modifica | modifica el codi]

En anglès estatunidenc, s'utilitza l'expressió Chief Executive Officer (traducció literal: 'oficial executiu en cap' o 'oficial superior') o el seu acrònim CEO per a designar a la persona amb més alta responsabilitat d'una organització o corporació anglosaxona. A causa de la creixent globalització el terme CEO es comença a emprar en països no-anglosaxons, en les empreses de caràcter tecnològic.

No s'ha de traduir com "gerent", ja que aquest terme és generalment utilitzat per a directors i supervisors de baix nivell jeràrquic (com el supervisor del torn de matí d'un local de menjar ràpid d'una cadena internacional), mentre que quan es fa servir el terme "CEO" es refereix indiscutiblement a la persona de major autoritat dins la direcció diària d'una empresa.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Executiu en cap Modifica l'enllaç a Wikidata