Instagram

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Crystal Clear app winprops bw.pngInstagram
Instagram logo 2016.svg Modifica el valor a Wikidata
Instagram screenshot.png Modifica el valor a Wikidata
Tipusaplicació mòbil, servei de xarxa social, lloc web, Servei d'hostatge d'imatges i allotjament web Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial6 octubre 2010 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
Android: 64.0.0.14.96 (24 setembre 2018) Modifica el valor a Wikidata
Llicènciallicència de propietat
llicència de propietat Modifica el valor a Wikidata
Disponible en
Classificació a Alexa17 Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuiOS 10 (en) Tradueix, Android, Windows Phone 8, iOS, Windows Phone i Windows 10 Mobile Modifica el valor a Wikidata
Equip
Creador/sKevin Systrom i Mike Krieger Modifica el valor a Wikidata
DistribuidorMicrosoft Store Modifica el valor a Wikidata
Més informació
BlogBlog oficial Modifica el valor a Wikidata
Stack ExchangeEtiqueta Modifica el valor a Wikidata
Id. SubredditInstagram Modifica el valor a Wikidata

Facebook: instagram Twitter: instagram Instagram: instagram LinkedIn: instagram Modifica el valor a Wikidata

Instagram és una xarxa social, aplicació mòbil i web gratuïta —desenvolupada per Kevin Systrom i Mike Krieger, l'any 2010— per compartir imatges i vídeos. L'aplicació possibilita als usuaris de fer fotografies, aplicar filtres i marcs si ho desitgen i, finalment, mostrar-les a les seves amistats o seguidors, sigui a la mateixa plataforma o a diverses xarxes socials, entre elles Facebook, Twitter, Quadrangular, Tumblr, Flickr i Posterous.[1][2]

Instagram va ser dissenyada —originàriament per a iPhone, iPad i iPod touch (amb el sistema iOS 3.0.2 o superior)— per fer-ne possible la descàrrega des de l'App Store i des de la seva pàgina web. A principis d'abril de 2012, se’n va publicar una versió per a Android i, actualment, també està disponible per descarregar des de la plataforma de descàrrega d'aplicacions de Google, Google Play. Des de la seva creació, Instagram ha aconseguit una gran popularitat. Al mes de novembre de 2011 tenia 12 milions d'usuaris[3] i, actualment, l'aplicació té un total de 1000 milions d'usuaris, més de 500 milions dels quals són usuaris actius diàriament.[4] En data de desembre del 2020, Instagram és una de les aplicacions més utilitzades (se situa entre les 10 més utilitzades).

L'aplicació permet als usuaris pujar fotos i vídeos al servei, que es poden editar amb diversos filtres i que s'organitzen amb etiquetes i informació d'ubicació. Les publicacions d'un compte es poden compartir públicament o amb seguidors prèviament aprovats. Els usuaris poden navegar pel contingut d'altres usuaris mitjançant etiquetes i ubicacions i veure contingut de tendència. Els usuaris poden "agradar" les fotos i seguir altres usuaris per afegir el seu contingut a un canal d'informació.[cal citació]

Història[modifica]

El desenvolupament d'Instagram es va iniciar a San Francisco, quan Kevin Systrom i Krieger Mike van optar per centrar les múltiples funcions HTML5 check-in Burbn en un projecte de fotografia mòbil. El producte va ser llançat a l'Apple App Store el 6 octubre de 2010 i va rebre el nom d'Instagram. Poc després del llançament de l'aplicació, Josh Riedel es va unir a l'equip com a Gerent de la Comunitat. Al novembre del 2010, Shayne Sweeney es va unir a l'equip com a enginyer i Jessica Zollman va ser contractada com un evangelista de la Comunitat a l'agost de 2011.

El gener de 2011, Instagram va fer algunes millores per tal d'afavorir als seus usuaris l'ús de l'aplicació. En primer lloc, Instagram va afegir hashtags (etiquetes) per ajudar els usuaris a descobrir les fotos que els altres usuaris compartien sobre un mateix tema. Amb el temps, aquest fet s'ha convertit en una de les característiques principals de l'aplicació, ja que gràcies a les etiquetes és possible fer les fotografies més populars, atraure un major nombre de seguidors i aconseguir més "m'agrada". En segon lloc, se’n va posar en marxa la versió 2.0 a l'App Store. A més a més, s'hi van incloure nous filtres en viu, l'opció d'aplicar efectes de desenfocament a àrees concretes, l'edició d'imatges d'alta resolució, els marcs opcionals, el botó de rotació de la imatge i un botó d'actualització.

El 3 d'abril del 2012 se’n va presentar la versió per a Android.[5] Un cop va ser llançada la versió per a Android, l'aplicació va aconseguir en 24 hores més d'1 milió de descàrregues i tres mesos després va rebre més d'1 milió d'avaluacions per part dels usuaris. Al maig del 2013, Instagram es va convertir en la cinquena aplicació més avaluada pels usuaris de Google Play.

El 9 d'abril de 2012 Facebook va anunciar la compra d'Instagram per 1.000 milions de dòlars[6]

Al desembre de 2012, Instagram va actualitzar els seus termes de privacitat i condicions d'ús, a través dels quals va atorgar el dret a vendre les fotos dels usuaris a tercers sense notificació ni compensant-los econòmicament.[7] La crítica dels defensors de la privacitat, dels consumidors,[8] de National Geographic[9] i d'algunes celebritats portà Instagram a retirar-ne les condicions en controvèrsia.

El març de 2013 Polaroid va anunciar que llançaria al mercat una càmera de fotos instantànies Polaroid, que s'anomenaria Socialmatic, i incorporaria els mateixos filtres que la popular aplicació mòbil.[10]

Finalment, l'última modificació es va produir el 2 de maig de 2013, quan Instagram va introduir la possibilitat d'etiquetar persones i marques en qualsevol de les fotos amb l'objectiu de satisfer una de les característiques més demandades pels usuaris.

Logotip[modifica]

El logotip d'Instagram ha canviat quatre vegades al llarg de la seva història. Dos d'ells van ser del 2010, i no van estar massa temps en ús. En l'any 2011 el logotip es va tornar a renovar i, encara que seguia sent molt similar a l'anterior, era una mica més sofisticat i modern. Aquest últim va ser el que ha perdurat més, durant cinc anys identificant la xarxa social. L'ícone clàssic, però, es va canviar al 2016 per un altre radicalment diferent, el qual va rebre moltes crítiques dels usuaris, ja que deien que sentien que la identitat d'Instagram s'havia canviat.

Al mes d'Octubre del 2020, la xarxa social va complir 10 anys des que es va llençar. Aprofitant l'ocasió van deixar que els seus usuaris decidisin quin dels logotips que ha tingut Instagram al llarg de la seva història preferien utilitzar, afegint també altres opcions de diferents colors i motius, com en blanc i negre o amb els colors de la bandera LGBTIQ+ y més.

Característiques[modifica]

Instagram és un homenatge a les càmeres Kodak Instamatic i Polaroid. Fa fotografies en forma quadrada, en comptes d'utilitzar una relació d'aspecte 3:2, utilitzada normalment per les càmeres dels dispositius iOS. A més a més, compta amb 19 filtres disponibles per modificar les imatges i l'opció d'aplicar-hi contrallum.

D'altra banda, Instagram ofereix opcions per a modificar determinats aspectes del compte com la privacitat de les imatges, per tal de controlar les persones que poden accedir-hi. Finalment, l'aplicació permet consultar un sistema d'ajuda per tal de solucionar els dubtes dels usuaris.

Condicions d'ús[modifica]

El 17 desembre 2012 Instagram va anunciar un canvi en les condicions d'ús. Van compartir una clàusula en la qual van declarar: "Està d'acord que una empresa o una altra entitat ens poden pagar per mostrar el seu nom d'usuari, imatge, fotografies (juntament amb les metadades associades), i/o accions que realitzi, en relació amb el contingut o promocions pagat o patrocinat, sense cap compensació per a vostè. " Aquest fet ha provocat moltes protestes per part dels usuaris, ja que no hi havia opció evident per als usuaris a optar pels termes modificats d'ús sense eliminar els seus comptes[11]

La mesura va rebre dures crítiques de defensors de la privacitat, així com dels consumidors. Després d'un dia, Instagram es va disculpar dient que retiraria el llenguatge controvertit de les seves condicions d'ús i va explicar que les declaracions havien estat mal interpretades, ja que molts van pensar que Instagram volia vendre les fotos dels usuaris a altres sense cap mena de compensació.

Polítiques d'Instagram[modifica]

Les polítiques de privacitat, seguretat i control vigents d'Instagram són efectives des del 19 de gener de 2013, quatre mesos després de l'adquisició per part de Facebook de la xarxa social. Com és sabut, aquesta adoptà i implementà certs requisits en consonància amb les polítiques ja establertes per Facebook, recollides al seu Centre d'Ajuda digital, de manera que les polítiques de privacitat d'ambdues xarxes són pràcticament idèntiques. Amb tot, és cert que es treballa constantment per a millorar-les, actualitzar-se i adaptar-se a la situació i a les circumstàncies del moment.

El document virtual on s'especifiquen els nous termes d'ús de l'aplicació mòbil i la xarxa social en general consta d'un llistat classificat sobre com es recopila, s'empra, es comparteix i es protegeix la informació emmagatzemada a Instagram. La llista consta dels deu apartats següents, encara no traduïts de l'anglès:

 1. INFORMATION WE COLLECT (La informació que recollim)
 2. HOW WE USE YOUR INFORMATION (Com utilitzem la seva informació)
 3. SHARING OF YOUR INFORMATION (Compartir la seva informació)
 4. HOW WE STORE YOUR INFORMATION (Com emmagatzem la seva informació)
 5. YOUR CHOICES ABOUT YOUR INFORMATION (Les seves opcions sobre la seva informació)
 6. CHILDREN'S PRIVACY (Privacitat infantil)
 7. OTHER WEB SITES AND SERVICES (Altres llocs web i serveis)
 8. HOW TO CONTACT US ABOUT A DECEASED USER (Com comunicar-nos que un usuari ha mort)
 9. HOW TO CONTACT US (Com contactar amb nosaltres)
 10. CHANGES TO OUR PRIVACY POLICY (Canvis en la nostra política de privacitat)

Un cop registrat com a usuari de la xarxa, es dona per suposat que acceptes cadascun dels punts que tracten els anteriors apartats i acredites a Instagram, restringit pels seus límits d'actuació d'acord amb la seva política d'ús i privacitat, a utilitzar les teves fotografies i, en conseqüència, totes les dades que aquestes aporten, ja que s'apliquen a tots els seus usuaris registrats com a tals al seu Servei.[12]

La política de censura[modifica]

Un aspecte que ha generat i genera polèmica al seu entorn és la política de censura d'Instagram, centrada en restringir i esborrar aquelles imatges que mostrin nuus, mares alletant a criatures i, en alguns casos, fotografies de criatures soles, explotació animal, violència i/o a assetjament. La justificació de la xarxa és que no compleix amb els requisits de les seves Normes Comunitàries.

Dins aquesta enumeració de temes censurats, els que han creat més controvèrsia i discussió són els relacionats amb la nuesa i les criatures (alletament i criatura sola). Probablement, la resta es regeixen per un codi moral més estès i compartit per al conjunt de la societat. Ara bé, són múltiples les manifestacions en contra aquesta política de censura pel que fa als temes citats. Són nombroses les manifestacions de discòrdia en xats i blogs pel que fa als criteris d'aquesta censura. De la mateixa manera, pel que fa a la nuesa i, més en concret, a l'eliminació d'imatges on es vegin mugrons de dones, els usuaris i usuàries que s'han sumat a penjar i pujar fotografies a la xarxa per denunciar-ho.[cal citació]

La campanya #Freethenipple[modifica]

Arran de les discòrdies entorn a la privacitat davant dels nus, a les plataformes digitals s'ha generat el moviment #Freethenipple (la traducció al català seria, literalment, ''allibera el mugró') per reivindicar i mostrar el desacord davant la prohibició de fotografies on els mugrons femenins quedin al descobert. La promotora d'aquesta campanya fou la directora de cine Lina Esco, qui manllevà el nom a una pel·lícula seva, titulada igual. Encara que en els seus inicis, aquesta campanya feminista no es limités al terreny d'actuació d'Instagram sinó que fos present a totes les esferes socials del moment, prengué un rumb important pel que fa a aquesta aplicació. Tot i el caràcter indiscutiblement pioner de la campanya d'Esco, les primeres mostres d'alliberació dels mugrons es remunten als anys 70, concretament el 7 de setembre de 1968 quan s'elegí Miss Amèrica d'aquell mateix any a New Jersey.[13] Així doncs, l'objectiu de #Freethenipple és fer visible i emfatitzar en la desigualtat que suposa que, mentre es permeti aparèixer als homes sense samarreta i ensenyant els mugrons en públic, es consideri indecent o lasciu fer el mateix si es tracta d'una dona. Alhora, pretén aconseguir eliminar i desmitificar absolutament les connotacions sexuals del pit femení.

Mentre que d'altres xarxes com Twitter o Tumblr tenen nombroses publicacions amb aquest hashtag de reivindicació davant la desigualtat social al món virtual, Instagram elimina aquelles publicacions on els pits femenins es veuen clarament que, al seu parer, violen les polítiques de censura. A més, la xarxa es reserva el dret de difuminar aquelles imatges on no hi ha una vulneració explícita però que puguin molestar a alguns usuaris, tal com s'explica al Blog Oficial d'Instagram Arxivat 2017-12-01 a Wayback Machine..

Restricció d'edat[modifica]

El 4 de desembre del 2019 Instagram posa en funcionament una recollida de dates de naixement en la interfície de registre dels nous usuaris. Aquesta novetat ajudarà a detectar infants de menys de 13 als que se'ls prohibirà crear un compte.

L'aplicació guarda en privadesa l'edat dels usuaris i, si el compte de Facebook està sincronitzat amb el d'Instagram, també se sincronitza l'edat del perfil.

La prohibició ve condicionada per la llei estatunidenca de la Protecció de la Privacitat En línia dels Infants (COPPA en anglès) que té efectes en els menors de 13 anys i comporta una multa per incompliment de 40.000$.

Instagram però, no revisarà l'edat dels usuaris ja existents. En canvi, dona l'opció de denunciar als usuaris menors de 14 anys mitjançant un formulari.[14][15][16]

Polèmica[modifica]

Instagram no verificarà l'edat preveient que la gent serà honesta. La Societat Nacional per a la Prevenció de la Crueltat dels Infants de Londres va indicar que "una data de naixement no verificable no farà res per protegir els infants de contingut inapropiat perjudicial." [16]

Properes novetats relacionades amb la privadesa[modifica]

Instagram introduirà l'opció que els usuaris que no se segueix no puguin enviar missatges a l'usuari, respondre a les històries pròpies ni afegir a l'usuari a grups.[15] [16]

Aplicacions, serveis i hashtags relacionats[modifica]

 • Instamap és una aplicació disponible per iPad que permet als usuaris d'Instagram trobar fotos en funció de la seva ubicació o d'un determinat hashtag. Els resultats es poden visualitzar en una galeria o vinculats a un mapa.
 • 100 Cameras in 1 és una aplicació disponible per als usuaris d'iPhone, iPad, Windows i Android que proporciona efectes addicionals a fotos, amb la possibilitat de pujar a Instagram.
 • Carousel, per Mac OS, ofereix una transmissió en viu d'Instagram en el Mac.
 • Statigr.am és una aplicació gratuïta que proporciona estadístiques personals relacionades amb Instagram, incloent el nombre de seguidors, likes i comentaris, a més de les estadístiques d'ús.
 • Instagram & Printing -Instaprint ofereix un dispositiu que es pot llogar per a reunions socials que permet als usuaris imprimir fotografies a Instagram.
 • Printic ofereix una de les maneres més fàcils d'imprimir i compartir fotos d'Instagram des d'un iPhone. Les imatges són enviades amb un format de 3x4 polzades (7.62x10.16 cm), en un sobre de color taronja i un missatge per al destinatari.
 • Socialmatic: Una empresa de disseny gràfic a Itàlia ha creat un prototip d'una càmera digital, anomenada Socialmatic, amb la coberta dissenyada amb un estil idèntic a la icona d'Instagram. La càmera està dissenyada amb 16 GB d'emmagatzematge, Wi-Fi i Bluetooth. Té la capacitat d'interaccionar amb l'aplicació Instagram i de produir impressions a color.
 • Gramatica és una aplicació que ofereix als usuaris d'Instagram opcions addicionals en l'àlbum de fotos de l'aplicació, com ara: allunyar / zoom, amagar fotos, crear llistes o vincular diferents comptes.
 • Pro HDR és una aplicació per iOS i Android que fusiona imatges per aconseguir magnífiques fotografies en resolució HDR.
 • Tweegram és una aplicació per iOS que converteix un text, amb diferents estils, en una imatge per pujar a Instagram.
 • PicFrame, disponible per iOS i Android, uneix diferents imatges en una sola dividida en fragments.
 • "Weekend Hastag Project": Existeixen multitud d'àlbums interpretats en els seus respectius idiomes pels elencs de les diferents produccions que s'han estrenat al llarg de tothom, a més de la banda sonora de la versió cinematogràfica i nombroses enregistraments d'estudi.42 En castellà s'han editat els discos oficials de les produccions de Mèxic (1959), Buenos Aires (1963 i 2000) i Madrid (2001), així com la banda sonora de la pel·lícula amb el doblatge per a Espanya.

Funcionalitats[modifica]

Instagram Stories[modifica]

Instagram Stories és una nova opció que Instagram va incorporar fa relativament poc[Quan?] i que ha adquirit un gran èxit.[17]

Les funcions que presenta aquesta opció d'Instagram permeten penjar fotografies o vídeos durant 24 hores del que s'està fent durant un moment concret. A més, també presenta la possibilitat de poder escriure sobre els vídeos o fotografies realitzats, afegir emoticones o dur a terme dibuixos, sempre amb l'objectiu de facilitar a l'usuari la tasca d'aconseguir penjar allò que vol. L'objectiu d'aquesta opció es que els usuaris puguin dur a terme publicacions informals que duraran únicament 24 hores i que es centren en presentar a la resta dels seus seguidors allò que estan fent.

Una de les opcions més populars d'Instagram Stories és el "direct" que permet a l'usuari dur a terme un vídeo que els seus seguidors podran veure a temps real i, a més, els seguidors podran anar comentant.

La opció "Instagram Stories" permet que l'usuari pugui penjar fotografies, vídeos o fins i tot frases que no pretenen formar part del contingut general presentat al seu perfil d'Instagram sinó que aquelles publicacions que es realitzen a "Instagram Stories" son aquelles que tenen una finalitat més concreta amb objectiu a poc temps.[18]

Funcionament d'Instagram Stories[modifica]

L'algoritme que regula les "històries" (publicacions dutes a terme a través d'Instagram Stories) no funciona de la mateixa manera que el que regula la resta de publicacions portades a terme a Instagram.

Mentre que l'algoritme que regula la majoria de publicacions d'Instagram funciona segons qüestions de popularitat, l'algoritme que regula les històries d'Instagram Stories ho fa segons la relació de proximitat de l'usuari amb els seus seguidors, d'aquesta manera, aquelles persones amb les quals més interactuen els usuaris a través d'Instagram seran les primeres que apareguin en l'ordre de les històries.

L'usuari que penja la història pot veure totes les persones que l'han vist (tant si són seguidores com si no), a més, els usuaris poden bloquejar el visionat de les seves històries a altres usuaris; això permet tenir un control total de les persones que veuen la informació penjada i opció de decisió per part de l'usuari sobre qui vol que vegi les seves històries.[19]

Polèmica per les similituds d'Instagram amb altres aplicacions[modifica]

El 2012 Instagram va ser adquirida pel creador de Facebook, Mark Zuckerberg i, a partir d'aleshores, va experimentar una sèrie de canvis i incorporacions que van ser motiu de polèmica entre els usuaris per les similituds amb d'altres xarxes socials.[20]

Similituds amb Snapchat[modifica]

La comparació entre les dues aplicacions mostra que tot i que des d'un primer moment tant Snapchat com Instagram Stories tenien un mateix objectiu comú: el de difondre a temps real una imatge o un vídeo per tal que els seguidors de l'usuari difusor poguessin veure què és el que aquest usuari està fent, Snapchat presentava un gran nombre d'opcions, algunes de les quals Instagram Stories encara no ha incorporat i Instagram Stories ha anat perfeccionant algunes de les opcions que ja disposava Snapchat.[21]

Les similituds que totes dues presenten són les següents:

 • El nom "Instagram Stories" sembla inspirat en l'aplicació "Snapchat Stories".
 • Els vídeos que es poden penjar només poden tenir una durada de 10 segons.
 • Les opcions per editar els vídeos i les fotos realitzades abans de publicar-los són molt similars amb possibilitat d'inclusió de textos, dibuixos i emoticones.
 • La duració de cada publicació és de 24 hores, tot i que Snapchat a més oferia l'opció de seleccionar el temps de durada de les imatges a pantalla, és a dir, el nombre de segons, opció que no ofereix Instagram Stories.
 • El seguiment que pot fer l'usuari: pot veure quines persones han vist les publicacions penjades i, en cas de Snapchat, veure si els seus seguidors han realitzat captures.
 • El seguidors poden respondre a les "histories", és a dir, publicacions realitzades per l'usuari.
 • La funcionalitat es la mateixa: el botó per dur a terme les fotos o vídeos està situat en la part inferior central i es pot canviar la càmera tocant dues vegades la pantalla.
Funcions que presenta Snapchat que Instagram Stories no té[modifica]
 • El nombre de filtres que conté és molt més nombrós que el que presenta Instagram.
 • Compta amb Bitmoji, de manera que conté stickers i imatges que es realitzen a través de l'aplicació "Bitmoji", opció que possibilita una major personalització de les publicacions.
 • Snapchat Lenses i Word Lenses que detecten la cara de l'usuari i la modifiquen. Filtres que es modifiquen periòdicament per oferir una gran varietat.
 • El xat de Snapchat ofereix moltes més opcions.
 • L'opció que avisa l'usuari quan algú fa captura de les publicacions.
 • Snapchat compta a més amb "Discover" que fa possible que l'usuari vegi històries de fets importants que succeeixen arreu del món.
 • Snapchat ofereix premis als usuaris més actius.
Funcions que presenta Instagram Stories que Snapchat no té[modifica]
 • A les publicacions realitzades es poden etiquetar a altres usuaris.
 • El fet que la plataforma Instagram Stories estigui integrada dins de l'aplicació "Instagram" fa que a més es pugui accedir a la biografia (fotografies que conformen el perfil dels usuaris de manera indefinida) de cada usuari.
 • A l'hora de dur a terme dibuixos en les publicacions que es volen penjar, Instagram Stories presenta un major nombre d'opcions que Snapchat: tres tipus de llapis diferents que permeten perfeccionar més el dibuix que l'usuari vulgui dur a terme.[22]

Similituds amb Periscope[modifica]

Periscope va néixer l'any 2015 i és una aplicació propietat de Twitter que compleix amb l'objectiu de retransmetre vídeos en directe (fet que es denomina "streaming"). En el moment que Periscope va sortir al mercat va adquirir un gran èxit. La incorporació de Periscope va suposar una gran millora per a Twitter, ja que el nombre d'usuaris va créixer, tot i així, el seu ús en l'actualitat es troba gairebé desaparegut, també com a conseqüència d'Instagram.

Instagram durant l'any 2016 va incorporar també l'opció de "Direct" dins dels Instagram Stories, que té el mateix objectiu de retransmetre vídeos en directe que Periscope.

Les principals similituds entre totes dues són les següents:

 • El sistema operatiu en tots dos casos és iOS/Android.
 • Tots dos ofereixen la possibilitat d'escollir els espectadors que poden veure la retransmissió en directe.
Diferències entre Instagram i Periscope[modifica]
 • La plataforma a través de la qual es reprodueixen els "directs" és Instagram, mentre que Periscope és propietat de Twitter.
 • Mentre que a Periscope la permanència dels vídeos es totalment indefinida, a Instagram Stories la permanència dels directs es manté únicament durant l'emissió tot i que Instagram ha incorporat la possibilitat que un cop acabats aquests es puguin reproduir durant les següents 24 hores.
 • La duració dels vídeos a Periscope és indefinida mentre que a Instagram Stories és d'una hora.[23]

IGTV[modifica]

Després d'introduir Instagram Stories i Instagram Direct, el 20 de juny de 2018, es va decidir afegir una nova funció dins d'Instagram: l'IGTV.[24]

IGTV, al contrari a les opcions ofertes abans de la nova actualització, permet penjar vídeos de més d'un minut i que ocupin tota la pantalla, tant verticalment com horitzontalment. En principi, cada cop que un usuari faci públic un vídeo a IGTV, des del mateix feed només es podrà veure un minut d'aquest. Una vegada el minut hagi acabat, es donarà l'opció de seguir veient-lo des de l'aplicació IGTV.

Logo d'IGTV

Dins de la pàgina Explore, hi ha una opció la qual mostra IGTV d'usuaris públics, els quals Instagram creu que podrien interessar tenint en compte les cerques i els seguidors que un usuari té.

Instagram Reels[modifica]

L'agost de 2020, Instagram va decidir introduir una nova actualització, la qual instal·lava una nova aplicació: Instagram Reels.[25]

Instagram Reels permet crear i compartir audiovisuals de 15 segons editats amb diversos efectes, àudios i filtres. Per trobar Reels més propers als interessos dels usuaris, Instagram ha introduït a la barra inferior de l'aplicació un botó el qual mostra Reels públics d'altres instagramers, els quals es creu que podrien agradar.

Aquesta nova instal·lació va arribar amb una forta controvèrsia, ja que és una funció que és molt semblant a l'aplicació xinesa Tik Tok. Aquesta també permet crear i compartir audiovisuals curts, els quals, depenent de la temàtica, poden durar d'entre 3 i 60 segons.

Filtres[modifica]

Els filtres són efectes que es poden afegir a les imatges o vídeos, canviant els aspectes d'aquests.

En l'actualitat, l'aplicació disposa de dos grups de filtres: aquells que es poden afegir abans de prendre la fotografia o vídeo i que únicament serveixen per als Stories, i aquells que afegeixes abans de compartir el contingut, canviant l'estil d'aquest.

Filtres preproducció[modifica]

Són aquells que empreses abans de realitzar la fotografia o vídeo. Per accedir a ells, cal desplaçar el botó de "click" cap als costats per anar-los descobrint. Des d'un inici, l'aplicació et presenta una sèrie de filtres facials predeterminats, però les últimes actualitzacions hi han facilitat que qualsevol dissenyador independent pugui compartir els seus propis filtres i que qualsevol usuari els pugui utilitzar ens els seus propis continguts.

Filtres postproducció[modifica]

Instagram s'identifica pels seus coneguts filtres els quals provenen de Polaroid que fan al·lusió al fet que van ser preses per aquestes mateixes. En la modalitat dels Stories, també hi ha diversos filtres per editar els continguts que es comparteixen, als quals s'ha atorgat noms de ciutats.

Problemes derivats[modifica]

L'obsessió pels filtres d'Instagram amenaça cada vegada més l'autoestima dels seus usuaris. Estem enganxats als filtres. Un article publicat pel Periódico ens diu que cada vegada són més els pacients que acudeixen a la cirurgia per a semblar-se a la seva selfie retocada digitalment. I que els experts alerten que l'abús de màscares digitals té efectes psicològics perjudicials.[26]

Des que es va habilitar l'accés a Spark Ar, una plataforma per a crear filtres d'Instagram, han anat apareixent tota mena de filtres a la plataforma. La quantitat de filtres que existeixen és increïblement immensa i molt variada, ens podem trobar de tot. Trobem filtres que imiten l'estil d'una càmera analògica, que ens fan creure que hi ha un gos al nostre sofà i fins alguns que ens permeten interaccionar amb el mateix filtre i la nostra cara; molts filtres són també jocs. Però el vertader problema ve quan van començar a sorgir una gran quantitat de filtres que afegeixen una màscara virtual al rostre perquè sembli que tingui la pell més llisa i amb pigues, el nas més fi, els llavis més carnosos i uns pòmuls molt més definits. Hem arribat a un punt on ens podem canviar totalment la forma i les faccions de la nostra cara sense haver de passar per quiròfan ni ser especialistes amb maquillatge. I a més, ho podem fer instantàniament, podem oferir una imatge en directe amb aquests filtres i que la resta de la gent ens vegi a temps real amb una cara totalment fictícia. Una ximpleria tan senzilla com són els filtres d'Instagram, han tingut un impacte increïble en el "món real" i en la nostra societat i manera de percebre'ns i mostrar-nos. Un clar exemple de com el món digital pot arribar a tenir un gran impacte, cap a bé o malament, en el món real.[27]

Com ja hem dit, l'aplicació amb la qual es creen aquests filtres s'anomena Spark Ar. És un canal perquè creadors de continguts independents puguin elaborar els seus propis dissenys, pujar-los a la plataforma i compartir-los. La creació d'aquest canal l'agost de 2019 ha aconseguit que en tan sols uns mesos, el nombre de màscares de realitat augmentada creixés a un ritme vertiginós. La plataforma, de fet, ja proporciona als usuaris la tecnologia que fa possible els filtres de realitat augmentada. Aquesta eina es basa en sistemes d'intel·ligència artificial i d'autoaprenentatge automàtic amb els que és possible analitzar una imatge, reconèixer una cara i crear una màscara tridimensional en la qual quedin senyalades totes les faccions del rostre. A partir d'aquí, l'usuari tan sols necessita afegir les distorsions que desitgi sobre aquesta màscara i aquestes es veuran reflectida en temps real en la imatge captada per la càmera. Com veiem, aquest és un procés relativament senzill i que està a l'abast de tothom que tingui uns mínims coneixements. És per això que sembla que cada són més els pacients que arriben a la consulta dels cirurgians amb una fotografia de les seves pròpies selfies editades amb un filtre demanant semblar-se a aquest resultat editat digitalment. Aquest fenomem va ser investigat en el departament de dermatologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Boston i el van batejar amb el nom de "Dismorfia Snapchat". Ja que aquesta xarxa social va ser la precursora en l'ús de filtres per selfies i que més tard, van imitar Instagram, Facebook i moltes altres més. Els experts van mencionar que aquests filtres generen un efecte negatiu en l'autoestima que podria desencadenar aquest trastorn dismòrfic corporal, una malaltia classificada en l'espectre obsessiu-compulsiu. Un article publicat per JAMA Facial Plastic Surgery deia "Aquesta és una tendència alarmant, ja que aquestes selfies editades amb filtres, sovint, presenten una aparença inabastable i estan esborrant la línia de la realitat i la fantasia per aquests pacients.[28]

En l'era de les fotografies filtrades, la popularització d'aquestes màscares digitals està generant falses expectatives de l'ideal de bellesa, tant és així que segons un estudi de la Royal Society fet el 2017,[29] apuntava que Instagram i Snapchat eren les xarxes socials que tenien un pitjor impacte en la salut mental dels usuaris. El seu ús s'ha relacionat, per exemple, amb sentiments d'ansietat, depressió i malestar amb la pròpia imatge.

Després de totes les polèmiques que hi ha hagut amb relació a aquests filtres, sembla que Instagram ha decidit anar-se desfent de tots els efectes que promoguin la cirurgia estètica per protegir la salut mental dels seus usuaris amb l'objectiu d'aconseguir un ecosistema saludable per a creadors i per a tota la comunitat. Així i tot, encara no ha especificat quins requisits necessitaran complir els filtres per a poder considerar-se aptes o no, ja que hi ha tanta varietat i són tan diferents que a la pràctica seria molt difícil posar-hi un límit. Per a alguns aquests són només un joc, però per altres són una font d'inseguretats.[30]

Tanmateix la polèmica s'ha anat allargant en el temps sense solució, i el 14 de setembre de 2021 el The Wall Street Journal va publicar un informe[31] on esmentava que segons els propis estudis de la seva propietària, Facebook, coneixia prou bé la toxicitat de l'aplicació en especial per a la gent jove, però que va ocultar aquesta informació al gran públic.[32]

Referències[modifica]

 1. Frommer, Dan. «Here's How To Use Instagram». Business Insider, 01-11-2010. [Consulta: 20 maig 2011].
 2. De 2019, 25 De Enero. «Facebook planea fusionar los chats de Instagram, WhatsApp y Messenger» (en espanyol europeu). [Consulta: 14 abril 2020].
 3. «L'Instagram, la xarxa social per als amants de la fotografia, ja té 12 milions de seguidors». 324.cat, 06-11-2011. [Consulta: 6 novembre 2011].
 4. «• Instagram by the Numbers (2020): Stats, Demographics & Fun Facts» (en anglès americà), 26-10-2020. [Consulta: 28 novembre 2020].
 5. «Instagram for Android - Available now». Instagram anuncia desde su blog oficial el lanzamiento oficial de la versión para Android.
 6. Facebook compra Instagram per 1.000 milions de dòlars
 7. «Privacy and Terms of Service Changes on Instagram». Arxivat de l'original el 2013-05-30. [Consulta: 31 maig 2013]. Instagram anuncia desde su blog oficial cambios en sus términos de privacidad y condiciones de uso.
 8. «El cambio en la política de privacidad de Instagram irrita a los usuarios». Notícia publicada por la Vanguardia, 18 de desembre de 2012. Consultado el 30 de mayo de 2013.
 9. «National Geographic da plantón a Instagram por la nueva política de privacidad». Noticia publicada por Márketing Directo, 20 de diciembre de 2012. Consultado el 30 de mayo de 2013.
 10. «Polaroid crea la càmera fotogràfica d'Instagram.». Diari Ara, 08-03-2013, p.45. ISSN: 2014-010X [Consulta: Març 2013].
 11. [enllaç sense format] http://money.cnn.com/2012/12/18/technology/social/instagram-sell-photos/index.html?iid=s_mpm#comments
 12. «Política de privacidad | Instagram Help Center». [Consulta: 20 novembre 2017].
 13. «#FreeTheNipple o el movimiento feminista que lideran las redes sociales y nació en los años 70» (en castellà). ELMUNDO.
 14. «¿Cómo denuncio a un menor de 14 años en Instagram? | Instagram Help Center». [Consulta: 5 desembre 2019].
 15. 15,0 15,1 Constine, Josh «Instagram finally launches 13+ age checkups». Tech Crunch, 04-12-2019.
 16. 16,0 16,1 16,2 Dave, Paresh «Instagram to collect ages in leap for youth safety, alcohol ads» (en anglès). Reuters, 04-12-2019.
 17. «Instagram Feed Vs. Stories: How to Use Them to Grow Your Audience» (en anglès americà), 24-12-2020. [Consulta: 8 gener 2021].
 18. «“Instagram Stories”, encuentra aquí todo lo que necesitas saber!» (en anglès). Blog de Marketing Digital y Social Media - Blog de Postcron, 03-08-2016.
 19. Zahumenszky, Carlos «Instagram copia descaradamente una de las funciones más famosas de Snapchat» (en castellà). Gizmodo en Español.
 20. «El triunfo silencioso de Facebook: las historias efímeras de Instagram y WhatsApp duplican a Snapchat» (en castellà). abc.
 21. «Instagram Live: Adiós Snapchat, hasta nunca Periscope» (en castellà). websa100, 02-12-2016.
 22. «Snapchat VS Instagram Stories: completa comparación con diferencias y similitudes + Infografía | Blog Marketing Digital, Social Media y Transformación Digital | Juan Carlos Mejía Llano» (en espanyol europeu). [Consulta: 29 octubre 2017].
 23. «Instagram Stories vs Periscope vs Facebook Live: en qué se diferencian - MediaTrends» (en castellà). MediaTrends, 22-11-2016.
 24. «Descubre IGTV». [Consulta: 9 novembre 2020].
 25. «Presentamos Reels de Instagram». [Consulta: 9 novembre 2020].
 26. Raffio, Valentina. «La obsesión por los filtros de Instagram amenaza la autoestima de los usuarios» (en castellà), 30-11-2019. [Consulta: 11 desembre 2019].
 27. Raffio, Valentina. «Instagram elimina algunos filtros para proteger la salud mental de los usuarios» (en castellà), 30-11-2019. [Consulta: 11 desembre 2019].
 28. De 2019, 24 De Octubre. «Instagram quitará los filtros que emulan los efectos de una cirugía estética» (en espanyol europeu). [Consulta: 11 desembre 2019].
 29. De 2018, 7 De Agosto. «La "dismorfia Snapchat" hace que las personas busquen parecerse a selfies retocadas» (en espanyol europeu). [Consulta: 11 desembre 2019].
 30. Navarro, María Yuste. «Facebook confirma que los filtros que promuevan la cirugía estética se eliminarán de Instagram» (en castellà), 22-10-2019. [Consulta: 11 desembre 2019].
 31. Seetharaman, Georgia Wells, Jeff Horwitz and Deepa «Facebook Knows Instagram Is Toxic for Teen Girls, Company Documents Show» (en anglès). Wall Street Journal, 14-09-2021. ISSN: 0099-9660.
 32. «Facebook sap que Instagram és perjudicial per als adolescents» (en català). [Consulta: 20 setembre 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Instagram