Instagram

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de programariInstagram
Autor original Kevin Systrom, Mike Krieger (Burbn, Inc.)
Desenvolupador(s) Facebook, Inc.
Creador Kevin Systrom i Bajalica
Versió inicial Octubre 6, 2010; fa 7 anys (2010-10-06)
Estat de desenvolupament Actiu
Sistema operatiu iOS 5.0 o posterior;[1] Android 2.2 o posterior; Windows Phone 8[2]
Mida 14 MB
Llengua original
Disponible en 26[3] idiomes
Tipus Fotografia
Llicència Freeware
Classificació a Alexa Augment 37
Més informació
Twitter instagram
Facebook instagram
Instagram instagram
Lloc web exemple.org
Blog Blog oficial
Etiqueta d'Stack Exchange Stack Exchange
Modifica dades a Wikidata

Instagram és una xarxa social especialitzada,una aplicació mòbil i web gratuïta desenvolupada per Kevin Systrom i Mike Krieger l'any 2010 per compartir imatges i vídeos. L'aplicació permet als usuaris fer fotografies, aplicar filtres i marcs si es desitja i, finalment, mostrar-les a les seves amistats o seguidors, ja sigui a la mateixa plataforma o a diverses xarxes socials, incloent Facebook, Twitter, Quadrangular, Tumblr, Flickr i Posterous[4]

Instagram va ser dissenyada originàriament per a iPhone, iPad i iPod amb el sistema iOS 3.0.2 o superior fent possible la seva descàrrega des de l'App Store i des de la seva pàgina web. A principis d'abril de 2012, es va publicar una versió per a Android i, actualment, també està disponible per descarregar des de Google Play. Des de la seva creació, Instagram ha tingut una gran popularitat. Al mes de novembre de 2011 tenia 12 milions de seguidors[5] i, actualment, l'aplicació té més de 100 milions d'usuaris actius, actualment és una de les apps més utilitzades (se situa entre les 10 més utilitzades).

Història[modifica]

El desenvolupament d'Instagram es va iniciar a San Francisco, quan Kevin Systrom i Krieger Mike van optar per centrar les múltiples funcions HTML5 check-in Burbn en un projecte de fotografia mòbil. El producte va ser llançat a l'Apple App Store el 6 octubre de 2010 i va rebre el nom d'Instagram. Poc després del llançament de l'aplicació, Josh Riedel es va unir a l'equip com a Gerent de la Comunitat. Al novembre del 2010, Shayne Sweeney es va unir a l'equip com a enginyer i Jessica Zollman va ser contractada com un evangelista de la Comunitat a l'agost de 2011.

Al gener de 2011, Instagram va fer algunes millores per tal d'afavorir als seus usuaris l'ús de l'aplicació. En primer lloc, Instagram va afegir hashtags per ajudar els usuaris a descobrir les fotos que els altres usuaris compartien sobre un mateix tema. -amb el temps, aquest fet s'ha convertit en unes de les característiques principals de l'aplicació, ja que gràcies a aquests és possible fer les fotografies més populars, atraure un major nombre de seguidors i aconseguir més m'agrada. En segon lloc, es va posar en marxa la versió 2.0 a l'App Store. A més a més, es van incloure nous filtres en viu, l'opció d'aplicar efectes de desenfocament a àrees concretes, l'edició d'imatges d'alta resolució, els marcs opcionals, botó de rotació de la imatge i un botó d'actualització.

El 3 d'abril del 2012 es va presentar la versió per a Android.[6] Un cop va ser llençada la versió per a Android, l'aplicació va aconseguir en 24 hores més d'1 milió de descàrregues i tres mesos després va rebre més d'1 milió d'avaluacions per part dels usuaris. Al maig del 2013 Instagram es va convertir en la cinquena aplicació més avaluada pels usuaris de Google Play.

El 9 d'abril de 2012 Facebook va anunciar la compra de la coneguda apliació per 1.000 milions de dòlars[7]

Al desembre de 2012, Instagram va actualitzar els seus termes de privacitat i condicions d'ús, a través dels quals va atorgar el dret a vendre les fotos dels usuaris a tercers sense notificació o compensació econòmica a aquests.[8] La crítica dels defensors de la privacitat, dels consumidores,[9] de National Geographic[10] i d'algunes celebritats portà a Instagram a retirar les condicions en controvèrsia.

El març de 2013 Polaroid va anunciar que llençaria al mercat una càmera de fotos instantànies Polaroid, que s'anomenaria Socialmatic, i incorporaria els mateixos filtres que la popular aplicació mòbil.[11]

Finalment, l'última modificació es va produir el 2 de maig de 2013, quan Instagram va introduir la possibilitat d'etiquetar persones i marques en qualsevol de les fotos amb l'objectiu de satisfer una de les característiques més demandades pels usuaris.

Característiques[modifica]

Instagram és un homenatge tant a les càmeres Kodak Instamatic i Polaroid. Fa fotografies en forma quadrada, en comptes d'utilitzar una relació d'aspecte 3:2, utilitzada normalment per les càmeres dels dispositius iOS. A més a més, compta amb 19 filtres disponibles per modificar les imatges i l'opció d'aplicar-hi contrallum.

D'altra banda, Instagram ofereix opcions per a modificar determinats aspectes del compte com la privacitat de les imatges, per tal de controlar les persones que poden accedir a aquestes. Finalment, l'aplicació permet consultar un sistema d'ajuda per tal de solucionar els dubtes dels usuaris.

Condicions d'ús[modifica]

El 17 desembre 2012 Instagram va anunciar un canvi en les condicions d'ús. Van compartir una clàusula en la qual van declarar: "Està d'acord que una empresa o una altra entitat ens poden pagar per mostrar el seu nom d'usuari, imatge, fotografies (juntament amb les metadades associades), i/o accions que realitzi, en relació amb el contingut o promocions pagat o patrocinat, sense cap compensació per a vostè. " Aquest fet ha provocat moltes protestes per part dels usuaris, ja que no hi havia opció evident per als usuaris a optar pels termes modificats d'ús sense eliminar els seus comptes[12]

La mesura va collir dures crítiques de defensors de la privacitat, així com als consumidors. Després d'un dia, Instagram es va disculpar dient que retiraria el llenguatge controversial dels seus termes d'ús i va explicar que les declaracions havien estat mal interpretades, ja que molts van pensar que Instagram volia vendre les fotos dels usuaris a altres sense cap tipus de compensació.

Polítiques d'Instagram[modifica]

Les polítiques de privacitat, seguretat i control vigents d’Instagram són efectives des del 19 de gener de 2013, quatre mesos després de l’adquisició per part de Facebook de la xarxa social. Com és sabut, aquesta adoptà i implementà certs requisits en consonància amb les polítiques ja establertes per Facebook, recollides al seu Centre d’Ajuda digital, de manera que les polítiques de privacitat d'ambdues xarxes són pràcticament idèntiques. Amb tot, és cert que es treballa constantment per a millorar-les, actualitzar-se i adaptar-se a la situació i a les circumstàncies del moment.

El document virtual on s'específiquen els nous termes d'ús de l'aplicació mòbil i la xarxa social en general consta d'un llistat classificat sobre com es recopila, s’empra, es comparteix i es protegeix la informació emmagatzemada a Instagram. La llista consta dels deu apartats següents, encara no traduïts de l'anglès:

 1. INFORMATION WE COLLECT (Informació recollida)
 2. HOW WE USE YOUR INFORMATION (Com utilitzem la seva informació)
 3. SHARING OF YOUR INFORMATION (Compartir la seva informació)
 4. HOW WE STORE YOUR INFORMATION (Com emmagatzemar la informació)
 5. YOUR CHOICES ABOUT YOUR INFORMATION (Les seves opcions davant la informació)
 6. CHILDREN'S PRIVACY (Privacitat infantil)
 7. OTHER WEB SITES AND SERVICES (D'altres llocs web i serveis)
 8. HOW TO CONTACT US ABOUT A DECEASED USER (Com comunicar que un usuari ha mort)
 9. HOW TO CONTACT US (Com contactar amb nosaltres)
 10. CHANGES TO OUR PRIVACY POLICY (Canvis en la política de privacitat)

Un cop registrat com a usuari de la xarxa, es dóna per suposat que acceptes cadascun dels punts que tracten els anteriors apartats i acredites a Instagram, restringit pels seus límits d'actuació d'acord amb la seva política d'ús i privacitat, a utilitzar les teves fotografies i, en conseqüència, totes les dades que aquestes aporten ja que s'apliquen a tots els seus usuaris registrats com a tals al seu Servei.[13]

La política de censura[modifica]

Un aspecte que ha generat i genera polèmica al seu entorn és la política de censura d'Instagram, centrada en restringir i esborrar aquelles imatges que mostrin nuus, mares alletant a criatures i, en alguns casos, fotografies de criatures soles, explotació animal, violència i/o a assetjament. La justificació de la xarxa és que no compleix amb els requisits de les seves Normes Comunitàries.

Dins aquesta enumeració de temes censurats, els que han creat més controvèrsia i discussió són els relacionats amb la nuesa i les criatures (alletament i criatura sola). Probablement, la resta es regeixen per un codi moral més estès i compartit per al conjunt de la societat. Ara bé, són múltiples les manifestacions en contra aquesta política de censura pel que fa als temes citats. Són nombroses les manifestacions de discòrdia en xats i blogs pel que fa als criteris d'aquesta censura. De la mateixa manera, pel que fa a la nuesa i, més en concret, a l'eliminació d'imatges on es vegin mugrons de dones, els usuaris i usuàries que s'han sumat a penjar i pujar fotografies a la xarxa per denunciar-ho.[cal citació]

La campanya #Freethenipple[modifica]

Arrel de les discòrdies entorn a la privacitat davant dels nuus, a les plataformes digitals s'ha generat el moviment #Freethenipple (la traducció al català seria, literalment, ''allibera el mugro'') per reivindicar i mostrar el desacord davant la prohibició de fotografies on els mugrons femenins quedin al descobert. La promotora d'aquesta campanya fou la directora de cine Lina Esco, qui manllevà el nom a una pel·lícula seva, titulada igual. Encara que en els seus inicis, aquesta campanya feminista no es limités al terreny d'actuació d'Instagram sinó que fos present a totes les esferes socials del moment, prengué un rumb important pel que fa a aquesta aplicació. Tot i el caràcter indiscutiblement pioner de la campanya d'Esco, les primeres mostres d'alliberació dels mugrons es remunten als anys 70, concretament el 7 de setembre de 1968 quan s'elegí Miss Amèrica d'aquell mateix any a New Jersey.[14] Així doncs, l'objectiu de #Freethenipple és fer visible i emfatitzar en la desigualtat que suposa que, mentre es permeti aparèixer als homes sense samarreta i ensenyant els mugrons en públic, es consideri indecent o lasciu fer el mateix si es tracta d'una dona. Alhora, pretén aconseguir eliminar i desmitificar absolutament les connotacions sexuals del pit femení.

Mentre que d'altres xarxes com Twitter o Tumblr tenen nombroses publicacions amb aquest hashtag de reivindicació davant la desigualtat social al món virtual, Instagram elimina aquelles publicacions on els pits femenins es veuen clarament que, al seu parer, violen les polítiques de censura. A més, la xarxa es reserva el dret de difuminar aquelles imatges on no hi ha una vulneració explícita però que puguin molestar a alguns usuaris, tal com s'explica al Blog Oficial d'Instagram.

Aplicacions i serveis relacionats[modifica]

[15]

 • 'Instamap' és una aplicació disponible per iPad que permet als usuaris d'Instagram trobar fotos en funció de la seva ubicació o d'un determinat hashtag. Els resultats es poden visualitzar en una galeria o vinculats a un mapa.
 • '100 Cameras in 1 'és una aplicació disponible per als usuaris d'iPhone, iPad, Windows i Android que proporciona efectes addicionals a fotos, amb la possibilitat de pujar a Instagram.
 • 'Carousel', per Mac OS, ofereix una transmissió en viu d'Instagram en el Mac.
 • 'Statigr.am' és una aplicació gratuïta que proporciona estadístiques personals relacionades amb Instagram, incloent el nombre de seguidors, likes i comentaris, a més de les estadístiques d'ús.
 • 'Instagram & Printing - 'Instaprint ofereix un dispositiu que es pot llogar per a reunions socials que permet als usuaris imprimir fotografies a Instagram.
 • 'Printic' ofereix una de les maneres més fàcils d'imprimir i compartir fotos d'Instagram des d'un iPhone. Les imatges són enviades amb un format de 3x4 polzades (7.62x10.16 cm), en un sobre de color taronja i un missatge per al destinatari.
 • 'Socialmatic:' Una empresa de disseny gràfic a Itàlia ha creat un prototip d'una càmera digital, anomenada Socialmatic, amb la coberta dissenyada amb un estil idèntic a la icona d'Instagram. La càmera està dissenyada amb 16 GB d'emmagatzematge, Wi-Fi i Bluetooth. Té la capacitat d'interaccionar amb l'aplicació Instagram i de produir impressions a color.
 • 'Gramatica' és una aplicació que ofereix als usuaris d'Instagram opcions addicionals en l'àlbum de fotos de l'aplicació, com ara: allunyar / zoom, amagar fotos, crear llistes o vincular diferents comptes.
 • 'Pro HDR' és una aplicació per iOS i Android que fusiona imatges per aconseguir magnífiques fotografies en resolució HDR.
 • 'Tweegram' és una aplicació per iOS que converteix un text, amb diferents estils, en una imatge per pujar a Instagram.
 • 'PicFrame', disponible per iOS i Android, uneix diferents imatges en una sola dividida en fragments.

Instagram Stories[modifica]

Es tracta d'una nova opció que Instagram va incorporar fa relativament poc i que ha adquirit un gran èxit.

Les funcions que presenta aquesta opció d'Instagram permeten penjar fotografies o vídeos durant 24 hores del que s'està fent durant un moment concret. A més, també presenta la possibilitat de poder escriure sobre els vídeos o fotografies realitzats, afegir emoticones o dur a terme dibuixos, sempre amb l'objectiu de facilitar a l'usuari la tasca d'aconseguir penjar allò que vol. L'objectiu d'aquesta opció es que els usuaris puguin dur a terme publicacions informals que duraran únicament 24 hores i que es centren en presentar a la resta dels seus seguidors allò que estan fent.

És important fer esment, a més, a una de les opcions d'Instagram Stories que és el "direct" és a dir, l'usuari pot dur a terme un vídeo que els seus seguidors podran veure a temps real i, a més, els seguidors podran anar comentant.

Habitualment les persones que utilitzen la xarxa social d'Instagram es preocupen pel contingut que pengen al seu perfil, ja que aquest contingut normalment té una finalitat concreta depenent de l'usuari: existeixen comptes que únicament pengen fotografies sobre viatges, d'altres sobre temes artístics, etc. La opció "Instagram Stories" permet que l'usuari pugui penjar fotografies, vídeos o fins i tot frases que no pretenen formar part d'aquest contingut presentat al seu perfil sinó que aquelles publicacions que es realitzen a "Instagram Stories" son aquelles que tenen una finalitat més concreta amb objectiu de poc temps: ja pot ser fer publicitat, mostrar un moment concret del dia de la persona, manifestar una opinió, etc.[16]

Funcionalitat d'Instagram Stories[modifica]

L'algoritme que regula les "histories" (publicacions dutes a terme a través d'Instagram Stories) no funciona de la mateixa manera que el que regula la resta de publicacions portades a terme a Instagram.

L'algoritme que regula la majoria de publicacions d'Instagram funciona segons qüestions de popularitat, mentre que l'algoritme que regula les histories d'Instagram Stories ho fa segons la relació de proximitat de l'usuari amb els seus seguidors, d'aquesta manera, aquelles persones amb les que més interactuen els usuaris a través d'Instagram seran les primeres que apareguin en l'ordre de les histories.

Si el compte d'Instagram es privat, les histories només podran ser vistes pels seguidors de l'usuari però si el compte es públic, qualsevol usuari que cliqui sobre l'Instagram Stories pot veure el contingut de l'usuari que l'ha penjat, tot i que no el segueixi.

L'usuari que penja la historia pot veure totes les persones que l'han vist (tant si son seguidors com si no ho són), a més, els usuaris poden bloquejar el visionat de les seves histories a altres usuaris, això permet tenir un control total de les persones que veuen la informació penjada i opció de decisió per part de l'usuari sobre qui vol que vegi les seves histories.[17]

Polèmica per les similituds d'Instagram amb altres aplicacions[modifica]

La xarxa social Instagram des de l'any 2012 va passar a convertir-se en una nova adquisició del creador de Facebook Mark Zuckerberg i, a partir d'aquest moment, Instagram ha experimentat una sèrie de canvis i incorporacions que han sigut motiu de polèmica entre els usuaris degut a les seves similituds amb altres xarxes socials.[18]

Similituds amb Snapchat[modifica]

La incorporació, per part d'Instagram, de l'Instagram Stories va conduir a l'aixecament d'una gran polèmica i es que les similituds entre Snapchat i Instagram Stories eren tan grans que, entre els usuaris, es parlava obertament de copia.

De fet, es destacable que durant l'any 2013 Snapchat va ser una de les aplicacions més descarregades arreu del món, especialment dins del sector juvenil (entre joves de 18 y 34 anys) i després de la incorporació de l'opció Instagram Stories durant l'any 2016, la utilització de Snapchat va passar a quedar totalment reduïda, de manera que a l'actualitat fins i tot es considera ja aquesta aplicació com a "desapareguda".

Si ens posem a comparar les dues opcions veurem que tot i que des d'un primer moment tant Snapchat com Instagram Stories tenien un mateix objectiu comú: el de difondre a temps real una imatge o un vídeo per tal que els seguidors de l'usuari difusor puguin veure que es el que aquest usuari està fent, Snapchat presentava un gran nombre d'opcions, algunes de les quals Instagram Stories encara no ha incorporat i Instagram Stories ha anat perfeccionant algunes de les opcions que ja disposava Snapchat.[19]

Les similituds que totes dues presenten són les següents:

 • Primerament, cal fer esment al fet que inclús el nom "Instagram Stories" sembla inspirat en l'aplicació "Snapchat Stories".
 • Els vídeos que es poden penjar només poden tenir una durada de 10 segons.
 • Les opcions per editar els vídeos i les fotos realitzades abans de publicar-los són molt similars amb possibilitat d'inclusió de textos, dibuixos i emoticones.
 • La duració de cada publicació es de 24 hores, tot i que Snapchat a més oferia l'opció de seleccionar el temps de durada de les imatges a pantalla, és a dir, el nombre de segons, opció que no ofereix Instagram Stories.
 • El seguiment que pot fer l'usuari: pot veure quines persones han vist les publicacions penjades i, en cas de Snapchat, veure si els seus seguidors han realitzat captures.
 • El seguidors poden respondre a les "histories", és a dir, publicacions realitzades per l'usuari.
 • La funcionalitat es la mateixa: el botó per dur a terme les fotos o vídeos es troba situat en la part inferior central i es pot canviar la càmera tocant dues vegades la pantalla.
Funcions que presenta Snapchat que Instagram Stories no té[modifica]
 • El nombre de filtres que conté és molt més nombrós que el que presenta Instagram.
 • Compta amb Bitmoji i d'aquesta manera conté stickers i imatges que es realitzen a través de l'aplicació "Bitmoji", aquest aspecte es important ja que crida l'atenció dels usuaris que poden fer els seus missatges molt més personalitzats.
 • El Snapchat Lenses i Word Lenses que detecten la cara de l'usuari i la modifiquen. Es important tenir en compte que, a més, aquests filtres s'anaven modificant periòdicament per oferir una gran varietat.
 • El xat de Snapchat ofereix moltes més opcions de les que ofereix el chat d'Instagram.
 • La opció que avisa a l'usuari quan algú fa captura de les publicacions.
 • Snapchat compta a més amb "Discover" que fa possible que l'usuari vegi histories de fets importants que succeeixen arreu del món.
 • Snapchat oferia premis als usuaris més actius.
Funcions que presenta Instagram Stories que Snapchat no té[modifica]
 • A les publicacions realitzades es poden etiquetar a altres usuaris.
 • El fet que la plataforma Instagram Stories estigui integrada dins de l'aplicació Instagram fa que a més es pugui accedir a la biografia (fotografies que conformen el perfil dels usuaris de manera indefinida) de cada usuari.
 • A l'hora de dur a terme dibuixos en les publicacions que es volen penjar, Instagram Stories presenta un major nombre d'opcions que Instagram: tres tipus de llapis diferents que permeten perfeccionar més el dibuix que l'usuari vulgui dur a terme.

En conseqüència, valorant de forma objectiva la comparació entre Instagram i Snapchat, Snapchat es planteja com una aplicació amb moltes més opcions focalitzada únicament en la difusió de publicacions d'allò que l'usuari difusor estava fent o pensant (a través d'escriure textos) en un determinat moment. En canvi, Instagram Stories esdevé una opció molt més limitada que Snapchat i si va adquirir major èxit Instagram Stories va ser degut a formar part d'Instagram, de manera que per l'usuari era més còmode disposar de dues aplicacions en una, a més, el nombre de seguidors d'Instagram acostumava a ser superior, així com les visualitzacions de les publicacions.[20]

Similituds amb Periscope[modifica]

Periscope va néixer l'any 2015 i és una aplicació propietat de Twitter que compleix amb l'objectiu de retransmetre vídeos en directe (fet que es denomina com streaming). En el moment que Periscope va sortir al mercat va adquirir un gran èxit i es que va suposar una gran novetat. La incorporació de Periscope va suposar una gran millora per a Twitter ja que el nombre d'usuaris va créixer, tot i així, el seu ús en l'actualitat es troba gairebé desaparegut, també com a conseqüència d'Instagram.

Instagram durant l'any 2016 va incorporar també l'opció de "Direct" dins dels Instagram Stories, que té el mateix objectiu de retransmetre vídeos en directe que Periscope.

Les principals similituds entre totes dues son les següents:

 • El sistema operatiu en tots dos casos és iOS/Android.
 • Tots dos ofereixen la possibilitat d'escollir els espectadors que poden veure la retransmissió en directe.
Diferencies entre Instagram i Periscope[modifica]
 • La plataforma a través de la qual es reprodueixen els "directs" és Instagram, mentre que Periscope és propietat de Twitter.
 • Mentre que en Periscope la permanència dels vídeos es totalment indefinida, en Instagram Stories la permanència dels directs es manté únicament durant l'emissió tot i que Instagram ha incorporat la possibilitat que un cop acabats aquests es puguin reproduir durant les següents 24 hores.
 • La duració dels vídeos a Periscope és indefinida mentre que a Instagram Stories és d'una hora.[21]

Com en el cas de Snapchat, Periscope presenta més opcions que l'opció "direct" dins dels Instagram Stories d'Instagram, però és la facilitat de trobar-ho tot en una mateixa aplicació el que fa que els usuaris acabin decantant-se per Instagram.

Importància com a mètode de difusió d'una idea[modifica]

Instagram Stories ha adquirit una gran importància com a mètode de difusió d'idees, ja sigui de caràcter polític, social o simplement, a nivell personal de l'usuari.

Totes les xarxes socials han conduit a un gran canvi social i aquest es el fet de passar d'estar únicament informats d'allò que passa a través de la televisió o la ràdio, és a dir, en tots els casos mitjans que es centren en manifestar les idees representades per personatges concrets a passar a una realitat ben diferent: una realitat en la qual tothom té veu. Allò que fa destacable la incorporació d'Instagram Stories dins d'Instagram és el fet que ofereix l'opció de penjar videos i fotografies de forma totalment instantània.

Cal destacar especialment Instagram Stories per la importància que ha adquirit en la difusió d'imatges i vídeos a temps real durant els fets que han tingut lloc al llarg del darrer any i es que ha fet possible que Instagram pogués difondre un gran nombre de continguts dels seus usuaris, de la mateixa manera que ja podien fer-ho en temps anteriors amb altres xarxes socials com Whatsapp, Twitter o Facebook. Les millores que està experimentant Instagram Stories són constants i totes estan enfocades en millorar la facilitat de l'usuari a l'hora de publicar contingut, per tal que pugui expresar allò que vol.[22]D'aquesta manera s'ha de considerar que la incorporació de l'opció "Instagram Stories" és la que ha fet possible que Instagram pugui difondre grans quantitats d'informació sobre fets que estaven succeint durant aquest mateix moment, per tal de compartir-les amb els seus usuaris.

Referències[modifica]

 1. «Instagram for iPhone, iPod touch, and iPad on the iTunes App Store». Itunes.apple.com, 07-05-2013. [Consulta: 10 juny 2013].
 2. «Instagram BETA on Windows Phone Store». Windows Phone Store, 21-11-2013. [Consulta: 21 novembre 2013].
 3. Moscaritolo, Angela. «Instagram Adds New 'Mayfair' Filter, Support for 25 Languages». PC Mag, 21-12-2012. [Consulta: 14 abril 2013].
 4. Frommer, Dan. «Here's How To Use Instagram». Business Insider, 01-11-2010. [Consulta: 20 maig 2011].
 5. «L'Instagram, la xarxa social per als amants de la fotografia, ja té 12 milions de seguidors». 324.cat, 06-11-2011. [Consulta: 6 novembre 2011].
 6. «Instagram for Android - Available now». Instagram anuncia desde su blog oficial el lanzamiento oficial de la versión para Android.
 7. Facebook compra Instagram per 1.000 milions de dòlars
 8. «Privacy and Terms of Service Changes on Instagram». Instagram anuncia desde su blog oficial cambios en sus términos de privacidad y condiciones de uso.
 9. «El cambio en la política de privacidad de Instagram irrita a los usuarios». Notícia publicada por la Vanguardia, 18 de desembre de 2012. Consultado el 30 de mayo de 2013.
 10. «National Geographic da plantón a Instagram por la nueva política de privacidad». Noticia publicada por Márketing Directo, 20 de diciembre de 2012. Consultado el 30 de mayo de 2013.
 11. «Polaroid crea la càmera fotogràfica d'Instagram.». Diari Ara, 08-03-2013, p.45. ISSN: 2014-010X [Consulta: Març 2013].
 12. http://money.cnn.com/2012/12/18/technology/social/instagram-sell-photos/index.html?iid=s_mpm#comments
 13. «Política de privacidad | Instagram Help Center» (en ca). [Consulta: 20 novembre 2017].
 14. «#FreeTheNipple o el movimiento feminista que lideran las redes sociales y nació en los años 70» (en es). ELMUNDO.
 15. Instagram
 16. «“Instagram Stories”, encuentra aquí todo lo que necesitas saber!» (en en-us). Blog de Marketing Digital y Social Media - Blog de Postcron, 03-08-2016.
 17. Zahumenszky, Carlos «Instagram copia descaradamente una de las funciones más famosas de Snapchat» (en es-es). Gizmodo en Español.
 18. «El triunfo silencioso de Facebook: las historias efímeras de Instagram y WhatsApp duplican a Snapchat» (en es-es). abc.
 19. «Instagram Live: Adiós Snapchat, hasta nunca Periscope» (en es-es). websa100, 02-12-2016.
 20. «Snapchat VS Instagram Stories: completa comparación con diferencias y similitudes + Infografía | Blog Marketing Digital, Social Media y Transformación Digital | Juan Carlos Mejía Llano» (en es-es). [Consulta: 29 octubre 2017].
 21. «Instagram Stories vs Periscope vs Facebook Live: en qué se diferencian - MediaTrends» (en es-es). MediaTrends, 22-11-2016.
 22. «Instagram Stories ahora permite realizar encuestas» (en es). La Verdad, 04-10-2017.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Instagram Modifica l'enllaç a Wikidata