Amortització

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'amortització és un datil econòmic i comptable, referit al procés de distribució en el temps d'un valor durador. Addicionalment s'utilitza com a sinònim de depreciació en qualsevol dels seus mètodes.

S'empra referit a dos àmbits diferents gairebé oposats: l'amortització d'un actiu o l'amortització d'un passiu. En ambdós casos es tracta d'un valor, habitualment gran, amb una durada que s'estén a diversos períodes o exercicis, per a cada un dels quals es calcula una amortització, de manera que es reparteix aquest valor entre tots els períodes en els que roman.

La fórmula de l'amortització és:

, que és equivalent a


on: P és la quantitat principal prestada, A és la quantitat periòdica a pagar, r és el tipus d'interès anual nominal, n són els períodes de meritació d'interessos, n és el nombre total de pagaments anuals, i t són els anys.

Món aglosaxó: Amortization, Depretiation i Depletion[modifica]

En el món comptable anglosaxó, l'amortització comptable es refereix a la sistemàtica reducció de valor al llarg de la seva vida útil dels únicament béns intangibles (sovint la propietat intel·lectual com les patents, les marques i els copyrights) mentre que el concepte depreciació es reserva únicament als béns tangibles que perden valor pel seu ús diari i l'obsolescència. Així mateix aquests dos, Amortization i Depretiation es diferencien de Depletion, referit aquest a la sistemàtica reducció de valor al llarg de la seva vida útil d'un bé natural taxable.

Bibliografia[modifica]

  • «Amortization» (en anglès). Investopedia. Arxivat de l'original el 21 d'octubre 2011. [Consulta: 17 abril 2011].

Enllaços externs[modifica]