Andana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una andana o moll[1][2] és, generalment, una plataforma elevada de ciment, formigó o, en alguns casos, de fusta, que permet el fàcil accés a un mitjà de transport com pot ser un tren, subterrànies, micro, etc. Per dalt de les andanes, és per on la gent circula, separant-los de la via fèrria.

Una andana amb portes d'andana de mitja alçada a la línia 13 del metro de París.

Una consideració important, sobretot per assegurar l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, és la diferència en alçada o distància entre l'andana i el terra del cotxe del tren, també conegut com el "gap". Per exemple, a Espanya, en el cas dels trens de Rodalies de les sèries 446 i 447, la diferència d'alçada entre l'andana i el terra dels trens pot estar entre 390 a 600 mm.[3]

Moltes estacions de metro, com per exemple les de la Línia 1 del Metro de Sevilla o l'estació de Provença d'FGC, tenen ja instal·lades portes d'andana, o mampares de seguretat,[4] en les seves andanes, i que estan sincronitzades amb les portes del tren per evitar així la caiguda de persones entre l'andana i el cotxe del tren, entre altres factors.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Andana
  1. «moll». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. «moll» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  3. Pla d'Accessibilitat Universal de Renfe Consultat el 28 d'abril de 2011
  4. Metro de Sevilla Consultat el 28 abril 2011