Ankō Asato

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaAnkō Asato
Nom original 安里安恒
Dades biogràfiques
Naixement 1827
Regne de Ryūkyū
Mort 1906 (78/79 anys)
Activitat professional
Ocupació Karateka
Mestres Matsumura Sōkon
Deixebles Gichin Funakoshi
Modifica dades a Wikidata

Ankō Asato o Azato Yasutsune (安 里 安 恒, 1827-1906) va ser un guerrer noble o pechin i mestre de karate okinawense, conegut encara com et/ to-de/ tuidi/ Shuri-te. I d'esgrima amb sabre clàssica o kenjutsu, estil jigen ryu. Va ser el primer mestre del 'pare del Karate Do modern', Gichin Funakoshi, qui al seu torn desenvolupament l'estil japonès shotokan.

Vida[modifica]

Tenia un alt rang, ja que era fill d'una de les més important i més poderoses famílies d'Okinawa, quan l'illa era encara un protectorat de l'imperi xinès, però autònom en les seves lleis. Des de la seva joventut Azato va ser denominat un "nen prodigi" per haver sobresortit en la lluita i en els estudis literaris. En el moment en què el Regne de Ryukyu/Okinawa va ser envaït, Azato s'havia convertit en un conegut polític que ocupant el lloc de Ministre d'Estat.

Un contemporani d'Azato, el seu amic, el mestre Yasutsune Itosu va ser alguna cosa més que el seu estimat col·lega, sinó un dels seus millors amics, ells van ser els directes responsables perquè el karate, com a llegat cultural d'Okinawa fora adquirint popularitat, ells direon a conèixer l'art de la noblesa entre el poble. Així, la tradició defensiva de l'tuidi/ to-de/ et/ Shuri te va ser inclosa en el currículum de les escoles públiques en la dècada de 1900, on se li va donar el nom de karate.

Junts, i per més de dues dècades, Azato i Itosu es van preparar diligentment sota l'estricta tutela del llegendari Sokon Matsumura.