Anna II de Cabrera i de Montcada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAnna II de Cabrera i de Montcada
Biografia
Mort1565 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCabrera Modifica el valor a Wikidata

Anna II de Cabrera i de Montcada (Modica, ~1510 - Valladolid, 1565) fou una dama catalana, vescomtessa de Cabrera i de Bas i comtessa de Mòdica i d'Osona.

Ascendència[modifica]

Anna fou la darrera titular del llinatge dels Cabrera. Era filla de Joan de Cabrera i Rocabertí, el qual era fill il·legítim del comte Joan I de Cabrera i, per tant, germanastre dels comtes successors d'aquell, Joan II i Anna I. Joan es casà en segones núpcies amb Anna de Montcada i tingueren Anna. D'un primer matrimoni de Joan amb Anna de Miquel havia nascut Antic de Cabrera i de Miquel, germanastre d'Anna, que acabaria sent el seu administrador en els dominis catalans dels Cabrera.

Hereva dels Cabrera[modifica]

Atesa la situació d'impossibilitat de descendència de la comtessa Anna I de Cabrera i el seu marit Fadrique Enríquez, aquesta hagué de designar hereu i, a instàncies del rei Ferran el Catòlic, el 1515, es decidí que el successor fos el seu nebot Luis Enríquez de Melgar, hereu també del seu oncle com a almirall de Castella i duc de Medina de Rioseco, i que aquell es casés amb Anna, ambdós encara infants. El matrimoni es va produir el 1518 a Medina de Rioseco i, a partir de llavors, el cognom Enríquez va passar a Enríquez de Cabrera. D'aquesta unió, naixerien:

  • Luis Enríquez de Cabrera, successor del títols dels seus pares.
  • Juan Enríquez de Cabrera
  • Luisa Enríquez de Cabrera
  • Maria Enríquez de Cabrera
  • Ana Enríquez de Cabrera
  • Francisca Enríquez de Cabrera
  • Juana Enríquez de Cabrera

A la mort de la seva tia Anna I el 1526, Anna II assumí els seus títols. Els comtes van viure sempre a Castella i els territoris dels Cabrera van ser administrats per procuradors castellans, excepció feta dels vescomtats de Cabrera i de Bas, que quedaren sota la tutela del germanastre d'Anna, Antic de Cabrera.

Desvinculació de la casa vescomtal[modifica]

La titularitat dels dominis dels Cabrera passà, a la mort d'Anna el 1565, al seu fill Luis Enríquez de Cabrera que inicià, per necessitats econòmiques, un progressiu desballestament del patrimoni, que fou adquirit i reunificat, el 1572, per Francesc de Montcada i de Cardona, extingint-se així la vinculació del territori a la casa dels Cabrera.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]




Precedit per:
Anna I de Cabrera
vescomte de Cabrera
1526-1565
Succeït per:
Luis Enríquez de Cabrera
Precedit per:
Anna I de Cabrera
vescomte de Bas
1526-1565
Succeït per:
Luis Enríquez de Cabrera
Precedit per:
Anna I de Cabrera
comte de Mòdica
1526-1565
Succeït per:
Luis Enríquez de Cabrera
Precedit per:
Anna I de Cabrera
comte d'Osona
1526-1565
Succeït per:
Luis Enríquez de Cabrera