Antic Hospital de Santa Magdalena

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Antic Hospital de Santa Magdalena
Imatge
Dades
TipusEdifici i antic hospital Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIV, XV-XVI
Característiques
Estil arquitectònicGòtic, gòtic tardà
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontblanc (Conca de Barberà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRaval de Santa Anna
Map
 41° 22′ 47″ N, 1° 09′ 41″ E / 41.37972°N,1.16152°E / 41.37972; 1.16152
Bé cultural d'interès local
Data15 desembre 1982
Id. IPAC12813 Modifica el valor a Wikidata

L'Antic Hospital de Santa Magdalena és un edifici gòtic construït als segles xv i xvi al municipi de Montblanc (Conca de Barberà).[1] També hi ha una església anterior del segle xiv. S'estructura al voltant d'un claustre central, en la part baixa del qual hi ha una cisterna i el paviment original. És una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

La façana de l'hospital mostra, també, la senzillesa estilística de l'església, però conté més elements decoratius, propis de la transició al renaixement. La part superior de la finestra central està ornamentada; trobem un escut sobre la portada de pedra. En el vestíbul trobem un arc rebaixat i les escales, així com una finestra, tot de pedra.[2] Hi ha dues pintures mural. Un d'ells del segle xiv d'estil gòtic i un altre del segle xv.[2]

Història[modifica]

L'edifici fou bastit el 1342.[2] L'Hospital de Santa Magdalena es consolidà seguint el procés d'unificació d'hospitals ordenat per Ferran II. La seva primera funció era tenir cura dels pobres, pelegrins i malalts. Posteriorment s'hi instal·là una comunitat de religioses que impartien classes a noies del poble i més endavant passa a ser un consultori mèdic. Comprat per una empresa tèxtil al segle xx, la seva estructura s'anà malmetent fins que la Generalitat va dur a terme un adequat procés de restauració per ubicar-hi la seu de l'Arxiu Històric de la Conca de Barberà.

Referències[modifica]

  1. Conejo, Antoni «L'antic hospital de Santa Magdalena de Montblanc». Locvs Amoenvs, 6, 2002-2003, pàg. 129-143.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Antic Hospital de Santa Magdalena». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 novembre 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antic Hospital de Santa Magdalena