Antigues escoles nacionals (Els Hostalets de Pierola)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Antigues escoles nacionals
Finestra antigues escoles nacionals

L'edifici de l'escola Renaixença dels Hostalets de Pierola, les antigues escoles nacionals, és un edifici construït l'any 1919 seguint l'estil modernista als Hostalets de Pierola és un municipi situat a la comarca de l'Anoia, a la província de Barcelona, a Catalunya. Carrer església, 82

Història[modifica]

Façana principal de les antigues escoles nacionals, amb detall de ceràmica.

L'arquitecte d'aquest edifici va ser Josep Domènech i Mansana. Des de 1861, el nucli els Hostalets de Pierola disposava d'escoles, però sempre ubicades en locals reduïts i provisionals. La funció inicial d'aquest edifici era tenir un centre educatiu per als nens i nenes del poble que estaven separats per sexe. 

Aquest edifici es va inaugurar l'any 1919 i va estar funcionant coma escola fins a l'any 2005. La seva construcció va dura des del 1914 al 1915. 

Al pas del temps i en construir la nova escola aquest edifici ha passat a ser l'arxiu municipal del poble dels Hostalets de Pierola, un espai per a joves i l'oficina de correus. El projecte de la nova escola La Renaixença el va finançar el govern d'aquell moment, però el terreny el va cedir Joan Godó Llucià.[1]

Característiques[modifica]

L'edifici de l'antiga escola La Renaixença és un edifici que s'emmarca dins l'estil arquitectònic del Modernisme català.

Façana lateral de les antigues escoles nacionals.

L'entrada de l'edifici és amb dues portes molt grans, per una entraven els nois i per l'altre entraven les noies. L'entrada principal té a més de dues finestres a cada costat de cada porta. A un dels laterals hi ha un petit pati. L'edifici està format per a dues plantes la planta baixa i la planta superior.

La façana principal està senzillament decorada. A la part superior, a cada costat té dos ulls de bou decoratius de color verd amb unes flors a l'interior, la teulada fa pendent i té una forma quadrada. Al centre s'hi troba l'escut del poble dels Hostalets. Just al centre de la façana, sota dos grans finestrals hi ha tres quadrats amb flors verdes i a sota s'hi pot observar el nom de l'escola Renaixença i just a sota l'ull de bou amb les flors. També hi ha tres astes de banderes.

La façana lateral és molt més senzilla. En aquesta façana lateral les finestres 9 són diferents, no són allargades sinó que són quadrades i amples. Al dessota, una filera una mica ampla amb un estampat diferent, amb circumferències. Totes les finestres estan envoltades amb quadrats decoratius amb una petita teulada i justament aquestes del lateral tenen una superfície amb pendent a sota la finestra. Aquesta façana està dividida en dos espais, un primer espai a maó vista que envolta les portes principals i un altre superior que està enguixat. Actualment, la part enguixada està pintada de color beix.

Referències[modifica]

  1. L'AHIR I L'AVUI. Del nostre poble. ELS HOSTALETS DE PIEROLA. Col·lecció Pierola històrica, Maig de 2007.