Antoni Olibà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntoni Olibà
Biografia
Naixement1534 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Mort1604 Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
Activitat
Ocupaciójurista, advocat Modifica el valor a Wikidata

Antoni Olibà (Porta, 1534 - Barcelona, 1604) va ser un advocat i doctor en lleis, autor d'alguns llibres fonamentals per al coneixement del dret català.

Biografia[modifica]

Després d'estudiar dret a Perpinyà, amplià la seva formació a Tolosa i Lleida, i es doctorà a Perpinyà el 1580. Després d'exercir durant un temps a Barcelona, anà a Salamanca a perfeccionar-hi els seus coneixements de jurisprudència i retòrica. Ocupà la càtedra de dret romà a Lleida abans de tornar a exercir a Barcelona, ja amb 50 anys. El 1584 va ser nomenat auditor a l'Audiència Reial; i posteriorment esdevingué[1] advocat fiscal.

Fou autor de llibres de gran importància pel coneixement de les lleis i les constitucions catalanes. Tingué fama especial "La gran obra indispensable pera estudiar l'origen y la naturalesa de las institucions civils de Catalunya", segons Guillem de Brocà [2] pel Comentarium de actionibus, que el seu gendre li publicà pòstumament; l'obra va ser àmpliament utilitzada pels juristes catalans en els segles XVII al XX.

Obres[modifica]

  • Commentarius, ad usat. Alium namque de Iure fisci libri 10 constitutionis Cathaloniae Barcinone: ex typographia Gabrielis Graells & Geraldi Dotil : expensis Michaelis Menescal, 1600
  • Commentariorum de actionibus : in duas summas partes concinnè distributorum Barcinonae: apud Gabrielem Graëllium & Gerardum Dotilium, 1606 (edició moderna Barcelona: Generalitat de Catalunya, 1998 ISBN 8439345321)

Referències[modifica]

  1. Capeille, 1910.
  2. Brocà, 1909-1910.

Bibliografia[modifica]