Universitat de Lleida

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióUniversitat de Lleida
Logo Universitat de Lleida.svg
Lleida-Udl5.jpg
L'edifici del rectorat, el Seminari de Lleida
Dades
Nom curt UdL
Tipus universitat pública
Forma jurídica
Creació 1300
Activitat
Membre de Associació Catalana d'Universitats Públiques (2002)
Xarxa Vives d'Universitats
Associació d'Universitats Europees
Nombre d'estudiants 12.538 (2018)
PDI1.197 (2018)
Organització i govern
Seu 
Rector Jaume Puy Llorens
Campus Rectorat, Campus de Cappont, Complex de la Caparrella, Campus de l'ETSEA, Campus de Ciències de la Salut, Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida
Part de Xarxa Vives d'Universitats
Xifres destacables
Finançament Públic (Departament d'Innovació Universitat i Empresa, Generalitat de Catalunya)

Lloc web Lloc web
Modifica les dades a Wikidata

La Universitat de Lleida (UdL) és una universitat pública ubicada a la ciutat de Lleida. Es tracta de la universitat més antiga tant de Catalunya com de la desapareguda Corona d'Aragó, i és una de les universitats més antigues d'Europa.[1] Forma part del Campus d’Excel·lència Internacional Iberus.[2] També és membre de la Xarxa Vives d'Universitats i participà en el projecte Cultur Pro (Llengua i cultura professional).

Història[modifica]

Mapa de situació i any de fundació de les més antigues universitats europees.

Els orígens de la Universitat de Lleida es troben en l'antic Estudi General de Lleida, creat l'1 de setembre 1300, mitjançant el privilegi fundacional atorgat pel rei Jaume II a petició dels estaments municipals. Prèviament, i a sol·licitud del rei, el papa Bonifaci VIII havia atorgat, l'1 d'abril de 1297, la butlla que aprovava la creació d'un Estudi General en les terres del rei d'Aragó.

La incorporació de Lleida al món universitari en les darreries del segle XIII va implicar l'arribada d'estudiants dels territoris de la Corona d'Aragó i d'altres, així com de tota una població vinculada a les noves possibilitats culturals i econòmiques del nou centre: increment del comerç i la manufactura, especialment d'aquells oficis relacionats amb el món del pergamí, el paper i el llibre. Així mateix, la universitat convertia la ciutat en centre d'intercanvis i difusió de les idees i els avenços científics. D'altra banda, estudiants i professors formaven una comunitat dotada d'un barri específic amb llocs emblemàtics per a les celebracions solemnes com la mateixa Catedral o l'església de Sant Martí, i distingida amb beneficis tributaris, immunitats i privilegis diversos.

L'Estudi General entrà en un període de declivi important, a mitjan segle XVII, producte, entre altres causes, de les guerres entre França i Espanya; una decadència que continuaria fins al regnat de Felip V, ja al segle XVIII. En aquesta època, i un cop finalitzada la Guerra de Successió, els reformadors borbònics decidiren implantar un nou model d'universitat. L'11 de maig de 1717, es fundà a Cervera, en agraïment al suport ofert per aquesta ciutat emplaçada a uns 70 km a l'est de Lleida, un nou centre universitari que unificava i per tant tancava la resta de centres del Principat de Catalunya. Pel que fa a l'Estudi General de Lleida, una Reial Cèdula del 9 d'octubre n'ordenava el tancament definitiu, després de 417 anys de perllongada existència. Finia, així, la primera etapa de vida de la Universitat catalana que ha desenvolupat l'activitat acadèmica durant un període més llarg.

El 12 de desembre de 1991, el Parlament de Catalunya aprovà la Llei de creació de la Universitat de Lleida. La institució es constituïa a partir de tots els estudis universitaris de la ciutat de Lleida. El Dr. Víctor Siurana Zaragoza en fou President (DOGC 1750) de la Comissió Gestora fins a l'elecció del Dr. Jaume Porta Casanellas com a Rector en maig de 1993. El procés de constitució de la universitat va concloure amb l'aprovació, pel Claustre Constituent, dels Estatuts de la Universitat de Lleida, el 27 d'octubre de 1994.

Després del rector Jaume Porta Casanellas (1993-2003), la UdL ha tingut com a rectors el Dr. Joan Viñas Salas (2003-2011), el Dr. Roberto Fernández Díaz (2011-2019), i el Dr. Jaume Puy Llorens (2019-).

Campus[3][modifica]

Vista d'alguns dels edificis del Campus de Cappont, situats junt al riu Segre.
CREA Lleida

Campus de Cappont[modifica]

Facultat de Dret, Economia i Turisme[modifica]

La Facultat de Dret, Economia i Turisme, és un dels centres de més tradició de la Universitat de Lleida i amb major nombre d’estudiantat, més de mil cinc-cents. Lleida com a ciutat universitaria va ser concebida a finals del segle XIII, però es va interrompre per motius històrics i fins al 1968 no es van tornar a impartir els estudis de Dret. Fins a l'any 1986 no es va autoritzar creat la facultat que avui dia coneixem com a "facultat de dret de l'Estudi General de Lleida", la qual estava sota dependència de la universitat de Barcelona. Un any més tard es van incorporar els estudis d'Empresa o Ciències Empresarials. Finalment, l'any 1991 el dia 12 de desembre concretament es crearia la Facultat de Dret i Economia de la Universitat de Lleida.[cal citació]

En els seus inicis tan sols s'hi impartien estudis de la llicenciatura en Dret i de la diplomatura de Ciències Empresarials, a poc a poc es van anar incorporant noves titulacions com les lliecenciatures en Administració i Direcció d'Empreses (incorporada al 1995) i la llicenciatura de Ciències del Treball (incorporada al 2004). El curs acadèmic 2009-2010 porta el Grau en Dret i el Grau en ADE, un any després, al curs 2010-2011 es comencen a impartir els estudis en el Grau de Turisme. Quant als postgraus des del curs 2009-2010 hi ha el Màster Interuniversitari en Sistema de Justícia Penal i a partir del curs 2010-2011 el Màster Universitari en Comptabilitat, Auditoria i Control de Gestió.[cal citació]

Durant el curs 2012-2013 ampliem tota l'oferta de màsters anb el Màster Oficial en Ciències Jurídiques i en el curs 2013-2014 amb el Màster Oficial en Advocacia. El curs 2015-2016 l'oferta ha estat ampliada amb el àster Oficial en Gestió Administrativa, el Màster Oficial en Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d'Igualtat i el Màster en Màrqueting de Mitjans Socials.[cal citació]

 • Escola Politècnica Superior.
 • Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social.

Campus d'Igualada[modifica]

 • Escola Politècnica Superior.
 • Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia.
 • Facultat de Medicina.

Campus de l'ETSEA[modifica]

Campus del Rectorat[modifica]

 • Facultat de Lletres.

Campus de Ciències de la Salut[modifica]

 • Facultat de Medicina.
 • Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia.

Campus de la Caparrella[modifica]

Amb centres adscrits a la UdL:

Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida - PCiTAL[modifica]

 • Consorci format per la UdL i l'Ajuntament de Lleida amb l'objecte de promocionar les activitats d'R+D+I conjuntes universitat-empresa i la creació de noves empreses basades en el coneixement.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. «Guia UdL 2015-2016» (pdf). Universitat de Lleida, 2015. [Consulta: 8 febrer 2016].
 2. «Universitat de Lleida». Xarxa Vives d'Universitats.
 3. «Ubicació dels Campus». Universitat de Lleida, 23-06-2015. [Consulta: 8 febrer 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat de Lleida Modifica l'enllaç a Wikidata