Universitat Rovira i Virgili

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Escut {{{1}}}{{{2}}} Logo de la Universitat Rovira i Virgili
(Escut/Segell) (Logo)

Lema Sapientiae Liberi Libertati Sapientes (per a la saviesa lliures, per a la llibertat savis)
Fundada 1991
Finançament Públic (Generalitat de Catalunya)
Rector Josep Anton Ferré Vidal
Ubicació Tarragona, Reus, Vila-seca, Tortosa i El Vendrell
Estat Espanya
Coordenades 41° 07′ 11″ N, 1° 15′ 38″ E / 41.11972°N,1.26056°E / 41.11972; 1.26056Coord.: 41° 07′ 11″ N, 1° 15′ 38″ E / 41.11972°N,1.26056°E / 41.11972; 1.26056
Adreça C/ de l'Escorxador, s/n
43003 Tarragona
Alumnat
(curs 2013-2014)
11.689[1]
PDI
(curs 2013-2014)
1.499
Pressupost
(2014[2])
102,3 M€
Afiliació Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives
Campus 6 (2 a Tarragona, 2 a Reus, 1 a Tortosa i 1 a Vila-seca), i una seu al Baix Penedès.
Pàgina web
Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona
Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona


La Universitat Rovira i Virgili és una institució d'ensenyament superior amb centres a Tarragona, Reus, Vila-seca, Tortosa i el Vendrell i que té com a objectius prioritaris la docència i la recerca.

Ha estat distingida com Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS) pel Ministeri d'Educació, la qual cosa suposa la consolidació de l'agregació estratègica de les diferents entitats i estructures de docència, recerca, transferència de coneixement i el sector productiu del sud de Catalunya amb l'objectiu d'esdevenir un referent internacional en els àmbits de la Química i l'Energia, la Nutrició i la Salut, el Turisme, l'Enologia i el Patrimoni i la Cultura.

Des del 2013 disposa d'una Unitat de Comunicació de la Ciència i de la Innovació (UCC+i) -anomenada ComCiència[3]- per comunicar, difondre i divulgar la investigació científica que genera la Universitat i els centres del CEICS amb la finalitat de millorar i incrementar la formació, la cultura i els coneixements científics dels ciutadans.[4]

La Universitat Rovira i Virgili compta amb 12 centres, en els quals 1.500 membres del Personal Docent i Investigador (PDI) imparteixen ensenyaments de qualitat a més d'11.000 estudiants universitaris de grau i a més de 2.000 alumnes de màster i doctorat que assisteixen a un total de 100 cursos representatius de totes les àrees de coneixement: ciències, ciències de la salut, ciències jurídiques i socials, enginyeria i arquitectura, lletres i humanitats, d'acord amb l'Espai Europeu d'Educació Superior.

La URV és una de les principals universitats de Catalunya, i alhora una de les principals universitats europees per la qualitat de la seva docència, el seu compromís amb la formació permanent i l'excel·lència en investigació, desenvolupament i innovació. Els esforços institucionals estan cada cop més orientats cap a la internacionalització de la investigació, la formació, l'aprenentatge i els serveis.

Història[modifica | modifica el codi]

L'activitat universitària a les comarques tarragonines començà al segle XVI, quan el cardenal Gaspar Cervantes de Gaeta constituí una universitat amb ensenyaments de Gramàtica, Arts i Teologia. Les represàlies de Felip V de Castella després de la Guerra de Successió feren pràcticament desaparèixer la Universitas Tarraconensis.

La represa dels estudis universitaris a les comarques tarragonines no s'ha produït fins a la segona meitat del segle XX, seguint tres línies diferents que convergiran en la Universitat Rovira i Virgili: La Universitat Laboral, creada pel Ministeri de Treball el 1956, va impartir estudis de peritatge industrial a partir del curs acadèmic 1961-62 amb les especialitats de mecànica, electricitat i química, depenent de l'Escola de Peritatge Industrial de Terrassa. Posteriorment, el 1972 s'elimina el títol de peritatge i se substitueix pel d'enginyeria tècnica; el centre deixa de dependre de Terrassa i d'oferir les especialitats de mecànica i química.

El 1973 l'ara anomenada Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial s'adscriu a la Universitat Politècnica de Catalunya. La Universitat de Barcelona creà el 1971 unes delegacions de les facultats de Filosofia i Lletres i de Ciències a la ciutat de Tarragona. Des d'un començament s'intentà que el rang universitari d'aquests nous estudis arribés tan amunt com fos possible. Ja el 1972 es demanà la conversió en col·legi universitari per tal d'aconseguir ensenyaments complets de primer cicle. El 1977 comencen els estudis de Medicina a Reus i el 1983 el Congrés dels Diputats creà les facultats de Filosofia i Lletres i Ciències Químiques de Tarragona.

L'any 1991 el Parlament de Catalunya crea la Universitat Rovira i Virgili, a partir dels centres universitaris existents a Reus i Tarragona, depenents de la Universitat de Barcelona. D'aquesta manera es recuperava la Universitat de Tarragona del segle XVI. De llavors ençà la Universitat ha anat augmentant els estudis oferts amb la creació de nous campus, com els de Sescelades i Catalunya, a Tarragona o el de Bellissens, a Reus.

Campus i Centres [cal citació][modifica | modifica el codi]

La Universitat Rovira i Virgili té sis campus que allotgen les 7 facultats, les 3 escoles tècniques superiors i les 2 escoles universitàries, a més de la Seu del Baix Penedès:

 • Campus Catalunya: Centre de la ciutat de Tarragona
  • Facultat de Lletres
  • Facultat de Ciències Jurídiques
  • Facultat d'Infermeria
 • Campus Sescelades: Zona nord de la ciutat de Tarragona
  • Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia
  • Facultat de Química
  • Facultat d'Enologia
  • Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE)
  • Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química (ETSEQ)
 • Campus Vapor Nou: Centre de la ciutat de Reus
  • Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
 • Campus Bellissens: Zona est de la ciutat de Reus
  • Facultat d'Economia i Empresa
  • L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Reus (ETSA) prepara i expedeix el títol d'Arquitecte, així com doctorats i diversos màsters de postgrau. Es va crear en 1991 i és l'única escola d'arquitectura de la província de Tarragona. El centre està situat al Campus Bellissens de Reus.
 • Campus Vila-seca: Vila-seca
  • Facultat de Turisme i Geografia - Vila-Seca
 • Campus Terres de l'Ebre: Tortosa
  • S'hi fan ensenyaments de Grau d'Infermeria, d'Administració i Direcció d'Empreses, d'Educació Infantil i d'Educació Primària.
 • Seu del Baix Penedès
  • S'hi fan ensenyaments de Grau d'Infermeria i d'Educació Infantil.
 • Centres adscrits
  • Centre d'Estudis Superiors de l'Aviació (CESDA) - Reus
  • Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES) - Tortosa

Recerca [cal citació][modifica | modifica el codi]

Una de les funcions que tota universitat ha d'acomplir és la de posar el coneixement al servei de la societat. En aquesta línia, la URV es compromet amb la seva responsabilitat social i participa activament en el desenvolupament de noves investigacions que permeten assolir una millor qualitat de vida.

Aquesta activitat la duu a terme el personal investigador de la URV a través de les estructures d'R+D+I, centres de recerca i instituts, la funció dels quals és la recerca bàsica i aplicada, proporcionar assessorament tècnic i impulsar l'actualització i renovació tant científica com pedagògica, i potenciar la formació permanent.

Les principals àrees d'investigació són: l'arqueologia, la química, el turisme, l'enologia, l'energia, el medi ambient, la nutrició i la salut, l'economia, el dret i l'educació.

Centres tecnològics i d'innovació[modifica | modifica el codi]

 • CITEE - Centre d'Innovació Tecnològica en Enginyeria Electrònica:

El Centre d'Innovació Tecnològica en Enginyeria Electrònica (CITEE) de la Universitat Rovira i Virgili forma part de la xarxa IT de Centres d'Innovació Tecnològica del CIDEM. Fou creat el desembre de 1999 i el seu objectiu fonamental és potenciar les activitats d'Investigació, Desenvolupament, Transferència de Tecnologia, Innovació i Formació Continuada entre les empreses i centres tecnològics.

L'àmbit temàtic d'actuació del CITEE se situa dins les Tecnologies de la Informació; en especial les tecnologies i instrumentació electròniques, el control i l'automatització, les comunicacions, la robòtica, la informàtica industrial i l'enginyeria elèctrica.

Els antecedents del CITEE els trobem en les activitats I+D i de transferència de tecnologia dutes a terme en el si del Departament d'Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica des de la seva creació l'any 1993.

Està situat a les instal·lacions de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria al Campus Sescelades, a Tarragona.

 • ATIC - Centre d'Avantguarda Tecnològica per la Innovació

ATIC desenvolupa patents i projectes de transferència en les àrees de Biotecnologia, Mediambient, Mecànica de Fluids i Salut en col·laboració amb el sector productiu nacional i internacional, i ofereix serveis d'assessoria i peritatge en les seves àrees d'expertesa:

Pel que fa a l'Àrea Mediambiental se centra en la protecció del Medi Ambient, l'Enginyeria del Vent, l'Enginyeria Verda i la Química Sostenible.

En l'àmbit de la Tecnologia de Fluids s'ocupa de la mecànica de fluids experimental i computacional, el transport de masses i calor, la ciència computacional i matemàtica aplicada.

L'Àrea Biotecnològica està certificada fins al març de l'any 2012 per la normativa ISO 13485:2003 per al disseny i la producció de productes mèdics i sanitaris. Treballa en l'àmbit dels biosensors, els inmunosensors, la nanobiotecnologia, els bioxips i els multisensors, per citar-ne només uns exemples.

L'Àrea de Salut també està certificada amb la mateixa distinció que l'anterior. El seu principal objectiu és desenvolupar nous coneixements sobre la confluència de la bio, micro i nanotecnologia, amb perspectives de desenvolupar sistemes de diagnòstic econòmics, no invasius i alhora intel·ligents, potencialment aplicables a l'anàlisi clínic, mediambiental i/o d'aliments. Entre els treballs realitzats, destaquen els sistemes de detecció de gluten en aliments i la identificació de la celiaquia en individus.

 • AMIC - Aplicacions Mediambientals i Industrials de la Catàlisi:

AMIC és un centre d'innovació de la Xarxa IT-Cidem que treballa per aportar solucions claus en mà per a problemes medioambientals i industrials dels sectors productius.

Les àrees de treball d'AMIC inclouen la catàlisi heterogènia i els materials.

AMIC té una àmplia experiència en la catàlisi heterogènia, la qual li permet afrontar tot tipus de problemes mediambientals i de procés, a partir de les principals reaccions catalítiques, en reaccions tals com - hidrogenació selectiva - deshidrogenació selectiva - oxidació selectiva - hidrodecloració selectiva - isomerització - condensació aldòlica i de Claisen-Schmidt - eterificació.

Duu a terme el disseny, la síntesi, la caracterització així com l'avaluació del rendiment, selectivitat i vida dels catalitzadors.

Per altra banda, treballa en la síntesi de materials microporosos i mesoporosos com zeolites, HMS, MCM, SBA, òxid de ceri mesoporós, així com amb hidrotalcites, carbó activat, fluorur d'alumini d'elevada àrea, diferents fases d'òxid d'alumini i nanomaterials com cubs de Ag, Au, Pt, Cu i Pd i d'altres morfologies.

 • TecaT - Centre d'Innovació Tecnològica en Desenvolupament de Catalitzadors per a Processos Sostenibles:

El Centre d'Innovació Tecnològica en Desenvolupament de Catalitzadors per a Processos Sostenibles és el sisè centre d'innovació de la URV que forma part de la Xarxa IT del CIDEM (Generalitat de Catalunya). Aquest Centre ha sorgit a partir de la recerca que fa el grup “Organometal·lics i Catàlisi Homogènia” (OMICH) del Departament de Química Física i Inorgànica de la URV. Aquest grup investiga en catalitzadors, fonamentalment treballa en catàlisi homogènia i enantioselectiva des de mitjans dels anys 80, rebent de manera continuada finançament de les administracions.

La missió del Centre TecaT és promoure i gestionar aquesta recerca amb l'objectiu d'aplicar tecnologies innovadores en processos que requereixin catalitzadors altament actius i selectius i així desenvolupar processos sostenibles mediambientalment. A més d'aquesta activitat de transferència de tecnologia en el terreny de la catàlisi, el centre col·labora amb la URV en el Màster en Catàlisi i cursos de formació.

 • METEOR - Membrane Technology and Process Engineering:

La missió del centre METEOR és proporcionar expertesa, coneixements i desenvolupar nous productes en els camps de la tecnologia de membranes i l'enginyeria de processos, a les empreses i institucions de l'entorn regional, nacional i internacional. METEOR forma part de la Xarxa TECNIO d'ACC1Ó de la Generalitat de Catalunya, i fa Recerca i Desenvolupament en tecnologia i microtecnologia de membranes, enginyeria de processos de membranes i síntesi de polímers; també fa transferència de Tecnologia en tecnologia i microtecnologia de membranes i polímers i enginyeria de processos, i formació a mida en tecnologia i microtecnologia de membranes, i polímers.

 • TecnATox - Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicologia:

La missió de TecnATox és dur a terme investigació i desenvolupament en l'àmbit de protecció del medi ambient a nivell europeu i satisfer, des de l'àmbit universitari, les necessitats de l'administració i dels sectors productius, mitjançant accions de transferència de coneixements i de tecnologia, amb el fi de millorar la salut i la qualitat de vida de la població i protegir el medi ambient. TecnATox és un centre de recerca especialitzat en l'àrea de Transferència Tecnològica en Toxicologia, Salut Ambiental i l'Alimentació, i membre de la Xarxa TECNIO d'ACC1Ó.

El centre grup es troba ubicat a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, a Reus, a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química i a la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili, tots dos a Tarragona.

El Laboratori de Toxicologia i Salut Ambiental (LTSM) va ser creat el 1985 i, actualment, disposa de personal investigador i tècnic altament qualificat amb una dilatada experiència en l'estudi, desenvolupament i implementació industrial de tots els serveis Durant el 2008, el LTSM es va convertir en el Centre de Toxicologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox). El centre es va convertir oficialment en un membre de la xarxa IT que dóna suport a la innovació tecnològica, ara TECNIO.

TecnATox està dotat d'infraestructures adequades i equipaments per tal de garantir un correcte desenvolupament de tots els seus projectes: laboratoris equipats, últimes novetats en software de simulació, bases de dades ambientals, etc. Es garanteix una màxima professionalitat i confidencialitat en tota actuació, informació i l'assoliment.

TecnATox va ser un dels primers grups de recerca, a Catalunya, Espanya i Europa, en l'avaluació de riscos per la salut humana derivats de l'exposició a agents químics ambientals. Actualment disposa de 4 àrees d'expertesa: Salut Ambiental i Avaluació de Riscos, Toxicologia Alimentària, Toxicologia Avaluativa i Formació a mida. Li interessen els sectors químics, plàstics, residus, farmàcia i cosmètics, detergents, ciments, electricitat i electrònica, aigua, energia, automoció, agroalimentació i salut.

Amb la Universitat "Rovira i Virgili" TecnATox té per objectius portar a terme la investigació i desenvolupament a l'àrea de protecció del medi ambient a nivell europeu; satisfer, des del àmbit universitari, les necessitats de l'administració i dels sectors productius, i realitzar accions de transferència de coneixements i de tecnologia, per tal de millorar la salut i la qualitat de vida de la població i protegir el medi ambient.

 • CTNS - Centre Tecnològic de Nutrició i Salut:

El Centre Tecnològic de Nutrició i Salut dóna suport i assistència a les empreses agroalimentàries en l'àmbit de la nutrició i la salut, i desenvolupa activitats de recerca i serveis científics i tecnològics en tota la cadena que implica el procés de disseny, elaboració, validació i posada al mercat d'un aliment funcional que, de forma inherent, porta associat un perfil nutricional saludable.

El centre compta amb el suport institucional d'ACC1Ó (l'Agència per a la Innovació i la Internacionalització de l'Empresa Catalana), de la Universitat Rovira i Virgili i de l'Ajuntament de Reus, a més de 14 empreses representatives del sector. També forma part de les xarxes de coneixement, recerca, transferència i innovació següents: The European NutriGenomics Organisation (NuGO), Associació Catalana de Tecnologia (ACTec), Red Nacional de Bioestadística (Biostatnet), Red de Unidades de Cultura Científica (UCC - FECYT), Asociación Empresarial Innovadora de Nutrición y Salud (AINS).

 • CTQC - Centre Tecnològic de la Química de Catalunya:

El Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC) és una fundació privada sense ànim de lucre que es va crear el 2008 amb l'objectiu de contribuir a la millora de la sostenibilitat, la competitivitat, la innovació i el progrés tecnològic en el sector químic de Catalunya, mitjançant la prestació de serveis, l'execució de projectes d'R+D+i i la captació, adaptació i transferència de tecnologies innovadores en un marc de col·laboració amb altres agents.

Entre les seves prioritats destaquen la investigació de nous materials, la tecnologia de l'aigua i l'aplicació de les directrius mediambientals europees a la indústria química

És membre de la Xarxa de Centres Tecnològics d'ACC1Ó de la Generalitat de Catalunya, i membre del Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud(CEICS).

Centres de recerca[modifica | modifica el codi]

 • CRAMC - Centre de Recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta:

El CRAMC és un centre de recerca propi de la URV format per investigadors del Departament de Psicologia. Està especialitzat en la generació i/o l'aplicació d'instruments per l'avaluació i la mesura de la conducta.[5]

El Consell de Govern de la URV en la sessió de 22 de desembre de 2005 va aprovar iniciar la creació d'aquest centre com a resposta a la qualitat de la recerca dels investigadors que el formen.

El CRAMC té la missió de fer recerca de qualitat en l'avaluació i mesura de la conducta i la finalitat degenerar, validar i adaptar nous instruments per l'avaluació i mesura de la conducta; aplicar aquests instruments en l'àmbit de les ciències de la salut i socials, i conèixer els mecanismes bàsics i les estructures implicades en la conducta i la relació d'aquestes en les mesures funcionals aplicades.

 • EMAS - Centre de Recerca en Enginyeria de Materials i micro/nanoSistemes:

El Centre de Recerca en Enginyeria de Materials i micro/nano Sistemes, l'EMaS, és el centre de recerca de la Universitat Rovira i Virgili que realitza la seva activitat en l'àmbit de la ciència i l'enginyeria de nous materials i de la seva nanoestructuració per tal d'utilitzar-los en el disseny i desenvolupament de micro i nanosistemes.

L'EMaS està integrat per investigadors especialistes en diferents disciplines com són la física, la química i l'enginyeria química, l'enginyeria de materials òptics i fotònics o biofotònics, l'enginyeria electrònica i l'enginyeria mediambiental.

 • CEDAT - Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona:

El Centre d'Estudis de Dret Ambiental de Tarragona Alcalde Pere Lloret (CEDAT), creat el 2007, és un projecte que implica l'Ajuntament de Tarragona, l'Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona (EMATSA), l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona (EMT) i la Universitat Rovira i Virgili (URV). Respon a una llarga trajectòria de col·laboració entre l'Ajuntament de Tarragona i la Facultat de Ciències Jurídiques i el Departament de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili en l'àmbit del dret ambiental i representa la institucionalització d'aquesta cooperació.

El Centre duu el nom d'Alcalde Pere Lloret, com a insigne jurista i alcalde tarragoní que fou, a fi de reconèixer la seva defensa dels principis democràtics i dels valors humans en el govern de la ciutat de Tarragona.

Els objectius del CEDAT són la generació i la socialització del coneixement en l'àmbit del dret ambiental i, en particular, en el món de la gestió i l'administració locals.

 • CREIP - Centre de Recerca en Economia Industrial i Economia Pública:

El Centre de Recerca en Economia Industrial i Economia Pública (CREIP) es vertebra en dues temàtiques de l'anàlisi econòmica: l'Organització Industrial i l'Economia Pública. La primera branca esmentada estudia les interaccions dels agents productius en els mercats, posant èmfasi en les implicacions econòmiques que tenen les decisions que es desencadenen en l'àmbit privat de l'economia. Per la seva part, l'Economia Pública analitza les decisions preses en l'àmbit del sector públic tant des d'una perspectiva positiva, és a dir, dels efectes derivats de les intervencions públiques a l'economia, com des d'un àmbit normatiu, o sigui, dels instruments i actuacions que s'han d'implementar per aconseguir uns objectius establerts a priori.

 • C3 - Centre en Canvi Climàtic

El Centre de Canvi Climàtic (C3) de la Universitat Rovira i Virgili, situat al campus de les Terres de l'Ebre, és hereu de les activitats científiques i formatives de l'anterior Grup de Recerca en Canvi Climàtic de la Unitat Predepartamental de Geografia de la URV.

El C3 pretén ser un punt de referència internacional en la reconstrucció i anàlisi instrumental del canvi climàtic. Entre els seus àmbits d'actuació hi ha la investigació, la docència, l'assessorament científic, la transferència de coneixement i la divulgació en els esmentats camps.

A més, també vol potenciar l'excel·lència científica i educativa del Campus Terres de l'Ebre i fomentar la societat del coneixement.

El C3, amb reconeguda experiència en la recerca sobre canvi climàtic instrumental, té com a projecte científic esdevenir un centre d'excel·lència i de referència regional (conca mediterrània) i internacional en els camps del rescat, la transferència, la digitalització, el control de qualitat i l'homogeneïtzació de variables climàtiques i geofísiques, i de la generació i anàlisi de dades i productes climàtics d'alta qualitat. També pretén formar el nucli que permeti iniciar l'activitat docent, en aquest ordre, de tercer, segon i primer cicle, en l'àmbit del canvi climàtic i les ciències ambientals.

Per assolir aquest objectiu i en exercici de les funcions que li són pròpies, el C3 desenvolupa projectes de recerca i difon els resultats mitjançant l'edició i la participació en publicacions i l'organització i la participació en congressos, col·loquis i seminaris científics; participa en l'organització d'estudis de màster, doctorat i altres cursos d'especialització i d'actualització professional en l'àmbit de les seves competències, d'acord amb la normativa vigent, i impartint-los; duu a terme treballs científics i tècnics i canalitza la transferència dels resultats a persones físiques i entitats públiques o privades en el marc de la legislació vigent; desenvolupa activitats de divulgació científica i de prestació de serveis en els àmbits cientificotecnològics que li són propis.

Creació d'Empreses de Base Tecnològica (EBT's)[modifica | modifica el codi]

 • SIMPPLE, SL
 • APLICAT, SL
 • M-BOT SOLUTIONS, SL
 • BEYOND FOOD, SL
 • STAITEC CONFIDENCE DATA, SL
 • NT SENSORS, SL
 • SMARTOXIDE, SL
 • W3IS2, SL
 • IMICROQ, SL

Instituts universitaris [cal citació][modifica | modifica el codi]

 • Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Rovira i Virgili (ICE):

L'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) és un institut universitari que ofereix serveis de formació del professorat, innovació educativa i assessorament tècnic en els diferents nivells educatius.

En aquests moments, l'ICE centra la seva actuació en els camps de la formació permanent del professorat no-universitari, la Normalització Lingüística per a professors de primària i secundària, la formació de titulats universitaris que volen exercir la docència a l'Ensenyament Secundari i l'organització de cursos preparatoris per a l'alumnat.

L'ICE té molt present la importància de la formació continuada i basada en les noves tecnologies de la informació del personal acadèmic.

 • Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC):

L'Institut Català d'Arqueologia Clàssica és un centre de recerca públic en arqueologia clàssica creat per la Generalitat de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili, amb la participació del Consell Interuniversitari de Catalunya, creat el 2000. Té com a finalitat la recerca, la formació avançada i la difusió de la civilització i cultura clàssiques.

Té la seu en un edifici cedit per la Universitat Rovira i Virgili i l'Ajuntament de Tarragona en aquesta ciutat.

A més d'impulsar diverses línies de recerca en arqueologia clàssica, també efectua la docència d'un màster en arqueologia clàssica conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Autònoma de Barcelona.

 • Institut Català d'Investigació Química (ICIQ):

L'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), concebut amb l'objectiu de convertir-se en referent per a la Química en l'Espai Europeu d'Investigació, és l'institut de recerca que proporciona el talent i el lideratge per a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans mitjançant l'aplicació de la química en la frontera del coneixement.

La seva missió és liderar, des de la ciència molecular, estratègies transversals per a la resolució de problemes social i econòmicament rellevants, contribuint a la implantació d'una economia basada en el coneixement i a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans.

 • Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES):

L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social és un institut transdisciplinar de Recerca Avançada constituït l'any 2006. Els seus objectius són realitzar programes de recerca científica des de les Ciències de la Terra i de la Vida, promoure la seva socialització i projectar-ne els resultats a una recerca social prospectiva de caràcter evolucionista.

La Paleoecologia Humana és l'Ecologia Humana al llarg del temps. Aquesta forma d'entendre la realitat ens permet prospectar l'evolució de les societats humanes.

Sobre la base de la nostra recerca també s'imparteixen activitats docents de tercer cicle a la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona.

D'aquesta manera els nostres eixos d'activitat són la Recerca, la Docència i la Socialització del Coneixement.

Des de l'IPHES volem contribuir a la fusió de les Ciències de la Terra i de la Vida amb les Ciències Socials. Aspirem a transformar la informació en formació i el coneixement en pensament amb un plantejament holístic de la realitat.

 • Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV):

L'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) promou, desenvolupa, gestiona i difon la recerca sanitària i biomèdica i la formació en investigació en l'àmbit de les ciències de la vida i de la salut, en l'àmbit del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Per a assolir aquest darrer objectiu, l'IISPV desenvolupa un programa de formació en investigació i ha establert convenis de col·laboració amb les institucions sanitàries i la Universitat Rovira i Virgili per compartir iniciatives i recursos.

L'Institut acull en el seu si l'activitat dels hospitals, la universitat i l'atenció primària, i és una estructura clau per al desenvolupament del model de recerca biomèdica integrada.

Els àmbits estratègics de recerca se centren en:

Nutrició i Metabolisme, en la qual hi prenen part grups referents en el territori nacional i internacional dels hospitals universitaris de Sant Joan de Reus, Joan XXIII de Tarragona i de la URV; aquests grups pertanyen a estructures CIBER, i s'hi desenvolupen activitats de recerca bàsica, traslacional i clínica. Existeix el projecte de vincular i unir l'activitat investigadora i empresarial en el si del Tecnoparc, a la ciutat de Reus, ja que l'IISPV pot i ha d'aportar tot el seu potencial humà i tècnic.

Oncologia i hematologia hi participen professionals de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (investigació bàsica en limfomes), de l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus (investigació clínica i epidemiològica en càncer) i de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona (investigació clínica).

Neurociències i salut mental col·labora amb l'Hospital Psiquiàtric Universitari Institut Pere Mata de Reus, que són pioners a nivell nacional en l'estudi dels determinants genètics de diverses malalties psiquiàtriques. També hi ha grups de l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII que destaquen en la recerca sobre el dolor.

Salut i Ambient, analitza l'impacte de diversos components del medi ambient (tòxics, microorganismes) sobre la salut de les persones. Inclou a grups especialitzats en toxicologia, localitzats a la URV, i a d'altres que investiguen sobre microorganismes i malalties infeccioses, tant de la universitat com de les institucions sanitàries.

Durant 2010 el nombre total de publicacions indexades al JCR® ha estat de 265 amb un factor d'impacte acumulat de 1.024 punts i 3,86 punts d'impacte mitjà.

Articles científics més representatius dels centres (2010)
Parra, S, Marsillach J, Aragonès G, Beltrán R, Montero M, Coll B, Mackness B, Mackness M, Alonso-Villaverde C, Joven J, Camps J. Paraoxonase-1 gene haplotypes are associated with metabolic disturbances, atheroslcerosis, and immunologic otucome in HIV-infected patients J Infect Dis. 2010; 201:627-34. FI: 5,865. 1r quartil.
Hahn K, Miranda M, Francis VA, Vendrell J, Zorozano A, Teleman AA. PP2A regulatory subunit PP2A-B' counteracts S6K phosphorylation. Cell Metab. 2010; 11:438-44. FI; 17,35. 1r quartil.
Rodríguez-Santiago B, Brunet A, Sobrino B, Serra-Juhé C, Flores R, Armengol L, Vilella E, Gabau E, Guitart M, Guillamat R, Martorell L, Valero J, Gutiérrez-Zotes A, Labad A, Carracedo A, Estivill X, Pérez-Jurado LA. Association of common copy number variants at the glutathione S-transferase genes and rare novel genomic changes with schizophrenia. Mol Psychiatry. 2010;15:1023-33. FI: 15,049. 1r quartil.
 • Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC):

La URV és membre del Patronat de l'IREC, qui vol contribuir al desenvolupament sostenible de la societat i augmentar la competitivitat de les empreses mitjançant la innovació i desenvolupament de nous productes tecnològics; la recerca a mitjà i llarg termini, i el desenvolupament científic i coneixement tecnològic en l'àmbit de l'energia.

Alhora vol esdevenir un centre d'excel·lència i de referència internacional en les línies tecnològiques d'acció establertes, mitjançant la recerca, el desenvolupament tecnològic, la innovació i el treball en coordinació amb l'administració pública, les empreses i les universitats.

Així doncs, els objectius principals de l'IREC són: promoure i desenvolupar la recerca en energia per obtenir resultats d'alt valor científic i tecnològic a mitjà i llarg termini; liderar el desenvolupament de les línies tecnològiques energètiques aprovades per l'Institut, orientant-les a les demandes de les empreses del sector; oferir serveis d'enginyeria d'alt valor afegit a les empreses del sector energètic; esdevenir consultor estratègic per a l'Administració en temes d'energia; construir una xarxa de col·laboracions amb els principals centres tecnològics i de recerca nacionals i internacionals en l'àmbit energètic; oferir a les empreses i als emprenedors les innovacions tecnològiques fruit de la recerca; col·laborar en la formació especialitzada de les universitats catalanes, i posar a disposició dels departaments de les universitats els laboratoris i equipaments de l'Institut.

L'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) va ser creat per contribuir en l'objectiu de fer un futur energèticament més sostenible tenint present la competitivitat econòmica i proveint la societat amb la màxima seguretat energètica.

La recerca requereix una visió a llarg termini per tal de permetre identificar els reptes energètics del futur. L'Institut, però, també treballa el desenvolupament de tecnologies que permetran a les empreses implantar solucions innovadores immediates.

Les àrees tecnològiques i de recerca de l'IREC són la il·luminació, l'energia tèrmica i l'edificació, la bioenergia i els biocombustibles, l'energia eòlica marina, l'electrònica de potència i les xarxes elèctriques, i els materials avançats per a l'energia.

Hospitals universitaris[modifica | modifica el codi]

El nou Hospital Universitari de Sant Joan de Reus és una construcció ecoeficient de 93.000 metres quadrats que consta de 460 llits. S'hi ha instal·lat aplicacions avantguardistes com la robotització per a algunes funcions o una línia de cuina freda.

Així, l'hospital pretén esdevenir un model d'excel·lència assistencial. Està preparat per ser un referent en determinades especialitats, tot tenint molt present la seva vocació universitària. Per això està situat al costat de la futura Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i té una important unitat docent amb capacitat per acollir fins a 600 estudiants.

El centre és un referent per tota la demarcació de Tarragona en les àrees d'oncologia mèdica i radioteràpia, cirurgia plàstica i reconstructiva, cirurgia de l'obesitat mòrbida, dislipèmies familiars i cardiologia pediàtrica.

L'octubre de 1967 va iniciar la seva activitat a la ciutat de Tarragona.

Actualment disposa de 399 llits i de 36 serveis, alguns dels quals són de referència per a tota la província. I d'altres en alguna de les seves seccions.

El seu objectiu principal és proporcionar a la ciutadania la millor atenció sanitària possible, assegurant eficàcia clínica, rapidesa en la resposta i la més alta qualitat, així com oferir docència i recerca amb el màxim nivell d'excel·lència i potenciar el desenvolupament dels seus professionals aconseguint uns resultats econòmics que permetin la seva viabilitat i sostenibilitat.

Fundació URV[modifica | modifica el codi]

Universitat Rovira i Virgili (FURV)

 

Fundada 1999
Finançament Públic
Dirctor Josep Anton Ferré
Ubicació Tarragona i Reus, Catalunya
Estat Espanya
Coordenades n/d
Adreça Av. Països Catalans, 18 Tarragona
Av Onze de Setembre, 112 Reus
Alumnat 2.500 l'any
Campus 2
Pàgina web

La Fundació URV és l'entitat creada per la Universitat Rovira i Virgili per promoure la relació entre la Universitat i la societat, amb la finalitat d'identificar i satisfer les necessitats de l'entorn socioeconòmic mitjançant la transferència de coneixements, la formació permanent i la innovació.

Des de la seva creació, l'any 1999, la Fundació URV ha donat cobertura a un centenar de grups de recerca i ha donat formació a més de 14.000 alumnes mitjançant la coordinació de 3.000 docents, procedents tant de l'àmbit acadèmic com del professional.

Publicacions URV[modifica | modifica el codi]

Publicacions URV és el segell editorial de les publicacions de la Universitat Rovira i Virgili. Creat el 2005 inicià la seua producció editorial el 2006.[6] Té com a objectiu d'editar i distribuir, a través de diverses col·leccions, obres universitàries de caràcter institucional, docent, investigador i divulgatiu. Des del 2008 està implicat en la coedició dels títols d'Obrador Edèndum.[7] Tot i ser una editorial científica de continguts multidisciplinaris, d'entre les seves publicacions[8] cal destacar les dedicades a l'antropologia i l'etnografia (uns bons exemples en són la col·lecció dedicada a l'antropologia mèdica i la Revista Arxiu d'Etnografia de Catalunya) i el dret ambiental (amb els Quaderns de Dret Ambiental i la Revista Catalana de Dret Ambiental). També és coeditor de la col·lecció interuniversitària catalana Memoria Artium.[9]

Càtedres [cal citació][modifica | modifica el codi]

Càtedres pel foment de la transferència de coneixement i la innovació[modifica | modifica el codi]

 • Càtedra URV-DOW de Desenvolupament Sostenible

Creada l'any 2005 entre l'empresa Dow Chemical Ibèrica i la Universitat Rovira i Virgili, té com a missió generalitzar i socialitzar el coneixement en l'àmbit de la sostenibilitat, la qual es fonamenta en el medi ambient, els sistemes econòmics i socials, i en la tecnologia.

 • Càtedra Universitat URV-Empresa sobre el Foment de l'Emprenedoria i la Creació d'Empreses

Té per objectiu fomentar l'esperit emprenedor i la creació d'empreses a la demarcació de Tarragona.

 • Càtedra UNESCO de Privadesa de Dades

És fruit d'un acord entre l‘UNESCO i la Universitat Rovira i Virgili. Té per objectiu promoure la recerca, l‘educació i la difusió en el camp de la privadesa de dades, un dret fonamental reconegut per les Nacions Unides a la Declaració Universal dels Drets Humans (1948).

Aquesta càtedra s'ha creat entre la Fundació Cultural de Reus Pedrol Rius, l'Ajuntament de Reus, la Fundació URV i la Universitat Rovira i Virgili amb la finalitat de donar unitat i major transcendència a totes les activitats en matèria jurídica local.

 • Càtedra d'Estudis de Dret Ambiental, Alcalde Pere Lloret (CEDAT)

Els objectius del CEDAT són la generació i la socialització del coneixement en l'àmbit del dret ambiental i, en particular, en el món de la gestió i l'administració locals.

La Universitat Rovira i Virgili s'ha convertit en un punt de referència en el mapa català i espanyol en aquest àmbit gràcies a l'esforç continuat i a la voluntat del professorat que ho impulsa, així com al suport d'altres professionals i institucions.

 • Càtedra Internacional URV-REPSOL YPF d'Excel·lència en Comunicació

És el resultat d'un conveni de col·laboració entre aquesta Universitat, a través de la Unitat Predepartamental de Comunicació, i Repsol YPF. Aquesta Càtedra porta a terme activitats de recerca, de formació universitària i de divulgació en l'àmbit de la comunicació social, amb una vocació de foment de la qualitat i de l'excel·lència ètica i estètica.

 • Càtedra Universitat-Empresa per al Foment de la Innovació Empresarial

Creada per conveni amb la Diputació de Tarragona, té com a objectiu principal convertir-se en un punt d'anàlisi, reflexió i debat per promoure la innovació i la competitivitat de les empreses de la demarcació de Tarragona.

 • Càtedra d'Economia Local i Regional

La Càtedra d'Economia Local i Regional ofereix serveis de transferència de coneixement en aquest àmbit als agents de la demarcació de Tarragona, amb una especial sensibilitat per les Terres de l'Ebre. La seva creació ha estat possible per iniciativa de la URV, que ha comptat amb el suport de l'Ajuntament de Tortosa i de la Diputació de Tarragona.

 • Càtedra Tarragona Smart Mediterranean City

Es crea com una eina de reflexió interdisciplinària, debat i divulgació al voltant de la transformació de Tarragona en una ciutat intel·ligent, amb l’horitzó de la celebració dels Jocs del Mediterrani 2017 i accelerar el desenvolupament dels objectius estratègics reflectits en el Pla Tarragona 2022.

Càtedres pel foment de la extensió de coneixement i la reflexió sobre qüestions vinculades a problemàtiques socials [cal citació][modifica | modifica el codi]

 • Càtedra d'Habitatge.

Creada el 2013, és la primera Càtedra a nivell estatal que analitza la problemàtica de l'habitatge, des d'un punt de vista multidisciplinari, i que participa en diferents projectes a nivell europeu en habitatge, com el TENLAW, Prevenció dels desnonaments, etc. http://housing.urv.cat/.

 • Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural al Mediterrani

Formada entre l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura i la Universitat Rovira i Virgili té la finalitat de fomentar un sistema integrat d'activitats d'investigació, formació, informació i documentació en el camp del diàleg intercultural i interreligiós de la Mediterrània.

 • Càtedra en Ciència i Humanisme

Ha estat creada per fomentar, promoure i difondre els valors de la ciència a la societat des de la perspectiva humanística i afavorir la seva visibilitat social, és a dir, per generalitzar i socialitzar el coneixement en aquest àmbit.

 • Càtedra d'Inclusió Social

És una proposta de compromís social de la Universitat a través de la generació i la transferència de coneixement amb les entitats que s’ocupen de la inclusió social, amb les institucions locals i amb la societat en general.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Sánchez, Sònia. «Les universitats catalanes debaten la seva integració». Diari Ara [Barcelona], 23/10/2011, p.14-15. ISSN: 2014-010X.
 2. Pressupost 2011
 3. Pàgina web de ComCiència
 4. Xarxa estatal d'UCC+i
 5. COSI, S.; CANALS, J.; HERNANDEZ-MARTINEZ, C.; VIGIL-COLET, A (2010). Parent-child agreement in SCARED and its relationship to anxiety symptoms. Journal of Anxiety Disorders, 24 (1), 129-133.
 6. CARTAÑÀ, M. El doctor Antoni González Senmartí ha plasmat en un llibre els deu primers anys de la Universitat Rovira i Virgili, El Punt, 08-03-2006. [Consulta: 2 d'abril de 2010]
 7. FILELLA, Carina. La URV divulgarà les obres de pensament científic i humanístic que edita Obrador Edèndum, El Punt, 10-12-2008. [Consulta: 2 d'abril de 2010]
 8. Notícia del catàleg de publicacions en paper i electròniques. [Consulta: 23 de gener de 2013]
 9. Universitat de Girona, Memoria Artium, alta divulgació en història de l'art. [Consulta: 23 de gener de 2013]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]