Universitat Rovira i Virgili

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Universitat Rovira i Virgili (URV)
Escut {{{1}}}{{{2}}} Logo de la Universitat Rovira i Virgili
Escut/segell Logo

Lema Sapientiae Liberi Libertati Sapientes (per a la saviesa lliures, per a la llibertat savis)
Fundada 1572
Finançament Públic (Generalitat de Catalunya)
Rector Josep Anton Ferré Vidal
Ubicació Tarragona, Reus, Vila-seca, Tortosa i El Vendrell
Estat Espanya
Coordenades 41° 07′ 11″ N, 1° 15′ 38″ E / 41.11972°N,1.26056°E / 41.11972; 1.26056Coord.: 41° 07′ 11″ N, 1° 15′ 38″ E / 41.11972°N,1.26056°E / 41.11972; 1.26056
Adreça C/ de l'Escorxador, s/n
43003 Tarragona
Alumnat
(curs 2013-2014)
11.689[1]
PDI
(curs 2013-2014)
1.499
Pressupost
(2014[2])
102,3 M€
Afiliació Xarxa d'Universitats Institut Joan Lluís Vives
Campus 6 (2 a Tarragona, 2 a Reus, 1 a Tortosa i 1 a Vila-seca), i una seu al Baix Penedès.
Pàgina web
Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona
Rectorat de la Universitat Rovira i Virgili, Tarragona

La Universitat Rovira i Virgili és una institució d'ensenyament superior amb centres a Tarragona, Reus, Vila-seca, Tortosa i el Vendrell i que té com a objectius prioritaris la docència i la recerca.

Ha estat distingida com Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud (CEICS) pel Ministeri d'Educació, la qual cosa suposa la consolidació de l'agregació estratègica de les diferents entitats i estructures de docència, recerca, transferència de coneixement i el sector productiu del sud de Catalunya amb l'objectiu d'esdevenir un referent internacional en els àmbits de la Química i l'Energia, la Nutrició i la Salut, el Turisme, l'Enologia i el Patrimoni i la Cultura.

Des del 2013 disposa d'una Unitat de Comunicació de la Ciència i de la Innovació (UCC+i) -anomenada ComCiència[3]- per comunicar, difondre i divulgar la investigació científica que genera la Universitat i els centres del CEICS amb la finalitat de millorar i incrementar la formació, la cultura i els coneixements científics dels ciutadans.[4]

La Universitat Rovira i Virgili compta amb 12 centres, en els quals 1.500 membres del Personal Docent i Investigador (PDI) imparteixen ensenyaments de qualitat a més d'11.000 estudiants universitaris de grau i a més de 2.000 alumnes de màster i doctorat que assisteixen a un total de 100 cursos representatius de totes les àrees de coneixement: ciències, ciències de la salut, ciències jurídiques i socials, enginyeria i arquitectura, lletres i humanitats, d'acord amb l'Espai Europeu d'Educació Superior.

La URV és una de les principals universitats de Catalunya, i alhora una de les principals universitats europees per la qualitat de la seva docència, el seu compromís amb la formació permanent i l'excel·lència en recerca, desenvolupament i innovació. Els esforços institucionals estan cada cop més orientats cap a la internacionalització de la investigació, la formació, l'aprenentatge i els serveis.

Història[modifica | modifica el codi]

L'activitat universitària a les comarques tarragonines començà al segle XVI, quan l'any 1572 el cardenal Gaspar Cervantes de Gaeta constituí una universitat amb ensenyaments de Gramàtica, Arts i Teologia. Les represàlies de Felip V de Castella després de la Guerra de Successió feren pràcticament desaparèixer la Universitas Tarraconensis.

La represa dels estudis universitaris a les comarques tarragonines no s'ha produït fins a la segona meitat del segle XX, seguint tres línies diferents que convergiran en la Universitat Rovira i Virgili: La Universitat Laboral, creada pel Ministeri de Treball el 1956, va impartir estudis de peritatge industrial a partir del curs acadèmic 1961-62 amb les especialitats de mecànica, electricitat i química, depenent de l'Escola de Peritatge Industrial de Terrassa. Posteriorment, el 1972 s'elimina el títol de peritatge i se substitueix pel d'enginyeria tècnica; el centre deixa de dependre de Terrassa i d'oferir les especialitats de mecànica i química.

El 1973 l'ara anomenada Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial s'adscriu a la Universitat Politècnica de Catalunya. La Universitat de Barcelona creà el 1971 unes delegacions de les facultats de Filosofia i Lletres i de Ciències a la ciutat de Tarragona. Des d'un començament s'intentà que el rang universitari d'aquests nous estudis arribés tan amunt com fos possible. Ja el 1972 es demanà la conversió en col·legi universitari per tal d'aconseguir ensenyaments complets de primer cicle. El 1977 comencen els estudis de Medicina a Reus i el 1983 el Congrés dels Diputats creà les facultats de Filosofia i Lletres i Ciències Químiques de Tarragona.

L'any 1991 el Parlament de Catalunya crea la Universitat Rovira i Virgili, a partir dels centres universitaris existents a Reus i Tarragona, depenents de la Universitat de Barcelona. D'aquesta manera es recuperava la Universitat de Tarragona del segle XVI. De llavors ençà la Universitat ha anat augmentant els estudis oferts amb la creació de nous campus, com els de Sescelades i Catalunya, a Tarragona o el de Bellissens, a Reus.

Publicacions URV[modifica | modifica el codi]

Publicacions URV és el segell editorial de les publicacions de la Universitat Rovira i Virgili. Creat el 2005 inicià la seua producció editorial el 2006.[5] Té com a objectiu d'editar i distribuir, a través de diverses col·leccions, obres universitàries de caràcter institucional, docent, investigador i divulgatiu. Des del 2008 està implicat en la coedició dels títols d'Obrador Edèndum.[6] Tot i ser una editorial científica de continguts multidisciplinaris, d'entre les seves publicacions[7] cal destacar les dedicades a l'antropologia i l'etnografia (uns bons exemples en són la col·lecció dedicada a l'antropologia mèdica i la Revista Arxiu d'Etnografia de Catalunya) i el dret ambiental (amb els Quaderns de Dret Ambiental i la Revista Catalana de Dret Ambiental). També és coeditor de la col·lecció interuniversitària catalana Memoria Artium.[8]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Sánchez, Sònia. «Les universitats catalanes debaten la seva integració». Diari Ara [Barcelona], 23/10/2011, p.14-15. ISSN: 2014-010X.
  2. Pressupost 2011
  3. Pàgina web de ComCiència
  4. Xarxa estatal d'UCC+i
  5. CARTAÑÀ, M. El doctor Antoni González Senmartí ha plasmat en un llibre els deu primers anys de la Universitat Rovira i Virgili, El Punt, 08-03-2006. [Consulta: 2 d'abril de 2010]
  6. FILELLA, Carina. La URV divulgarà les obres de pensament científic i humanístic que edita Obrador Edèndum, El Punt, 10-12-2008. [Consulta: 2 d'abril de 2010]
  7. Notícia del catàleg de publicacions en paper i electròniques. [Consulta: 23 de gener de 2013]
  8. Universitat de Girona, Memoria Artium, alta divulgació en història de l'art. [Consulta: 23 de gener de 2013]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat Rovira i Virgili Modifica l'enllaç a Wikidata