Campus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Campus de la Universitat de Viena, a Àustria.

Un campus (del mot llatí que designa un camp), és l'espai que reuneix els edificis i la infraestructura d'una universitat o d'una escola situada en general fora d'una ciutat. Aquest terme inclou els edificis que acullen entre d'altres, les aules de classes i de recerca, biblioteques, restaurants, residències universitàries, i de vegades complexos esportius.[1][2][3]

El mot va aparèixer per primera vegada per anomenar aquesta mena d'espai urbà del College of New Jersey (Universitat de Princeton) al començament del segle xvii. D'altres centres universitaris americans van adoptar aleshores aquest mot per descriure espais específics al si de la seva pròpia institució, però el mot campus encara no designava el conjunt del terreny ocupat per la universitat. Les expressions de field i yard eren igualment emprades en aquest sentit.

El significat es va eixamplar durant el segle XX per incloure el conjunt de la propietat universitària, reservant-se a certs indrets l'antic sentit més restrictiu fins als anys 1950. El terme s'ha generalitzat i ha estat adoptat en altres països per designar un complex universitari.

D'ençà la fi del segle xx, el sentit del terme encara s'ha eixamplat per dedicar-se als complexos de certes empreses, sobretot quan consisteixen en diversos edificis envoltats d'espais verds. La seu de Microsoft és anomenada el Microsoft Campus a Redmond (Washington), i altres companyies, sovint empreses americanes de l'àmbit de la tecnologia punta, empren igualment aquest mateix terme per designar la seva seu.

Referències[modifica]

  1. «Campus Definition & Meaning | Britannica Dictionary» (en anglès americà). [Consulta: 10 juliol 2023].
  2. «What does Campus mean?». [Consulta: 10 juliol 2023].
  3. «campus in Vocabolario - Treccani» (en italià). [Consulta: 10 juliol 2023].

Vegeu també[modifica]