Etnografia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

L'etnografia és la disciplina que descriu els costums i tradicions del poble en antropologia. El seu ús s'ha estès a la recerca qualitativa o l'estudi de casos, en què l'etnografia és el primer pas per a l'anàlisi. El nom ve d'"etnos" ('poble' o 'nació' en grec) i "grafia" ('escriure'), ja que intenta descriure una realitat des del punt de vista dels participants i no sols des de l'observador extern (que, inevitablement, modifica allò que estudia). Les etnografies obtenen les dades a partir de filmacions, entrevistes i similars.

L'etnografia, com les dades empíriques sobre la salut humana, les societats, i cultures, va ser pionera en les branques biològiques, socials i culturals de l'antropologia, però també s'ha convertit en popular en les ciències socials en general, en la sociologia,[1] els estudis de comunicació, la història, en què la gent estudia els grups ètnics, formacions, composicions, reassentaments, les característiques socials, la materialitat, l'espiritualitat i la gent de l'etnogènesi.[2] L'etnografia típica és un estudi global[3][4] i, per tant, inclou una breu història i una anàlisi del terreny, el clima i l'hàbitat. En tots els casos, ha de ser reflexiva, fer una contribució important cap a la comprensió de la vida social dels éssers humans, tindre un impacte estètic en el lector, i expressar una realitat creïble. Observar el món (l'estudi) des del punt de vista del subjecte (no el participant etnògraf), registrar tota la conducta observada, i descriure totes les relacions simbòliques utilitzant conceptes que eviten explicacions casuals.

Tant la filologia com l'etnografia no han tingut molt d'interès per als estudiosos xinesos fins i tot fins al segle XIX.[5]

Orígens[modifica]

Gerhard Friedrich Müller va desenvolupar el concepte de l'etnografia com una disciplina separada, mentre participà en la segona expedició de Kamchatka (1733–1743) com a professor d'història i geografia. En aquesta, va diferenciar Völker-Beschreibung com una àrea diferent d'estudi. Això, llavors, es coneixia com a etnografia.[6] No obstant això, va ser August Ludwig von Schlözer i Christoph Wilhelm Jacob Gatterer, de la Universitat de Gottingen, els que van introduir el terme en el discurs acadèmic, en un intent de reformar la comprensió contemporània de la història mundial.[6]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Ethnology" at dictionary.com.
  2. Токарев, Сергей Александрович [2003-05-19]. История зарубежной этнографии (en rus). Наука, 1978. 
  3. Ember, Carol and Melvin Ember. Cultural Anthropology. 2006. Prentice Hall, Chapter One
  4. Heider, Karl. Seeing Anthropology. 2001. Prentice Hall, Chapters One and Two.
  5. Ross, John. History of Corea, Ancient and Modern; with Description of Manners and Customs, Language and Geography. Londres: Elliot Stock, 1891, p. 1. 
  6. 6,0 6,1 Vermeulen, Hans. Early History of Ethnography and Ethnology in the German Enlightenment: Anthropological Discourse in Europe and Asia, 1710-1808. Leiden: Privately published, 2008. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Etnografia Modifica l'enllaç a Wikidata