Descripció

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

En literatura, la descripció és la representació d'alguna cosa amb paraules. Es tracta de fer veure al lector un objecte, un paisatge, una persona... i de vegades, fer sentir una experiència, una emoció, un sentiment de qui descriu.

La descripció pot ser objectiva, si té una intenció explicativa o informativa. També pot ser subjectiva, si qui escriu deixa entreveure l'opinió o els sentiments que li produeix allò que es descriu.

En un text descriptiu, són molt freqüents els adjectius i els situacionals. Exemples d'adjectius: groc, verd, vermell, gran, petit, gros, prim, ample, estret, bonic, lleig... Exemples de situacionals: a dalt, a baix, davant, darrere, a la dreta, a l'esquerra, més amunt, més avall...

Per fer una descripció es pot seguir el següent ordre:

  1. Observació i retenció dels trets dominants, característiques generals, d'allò que es vol descriure.
  2. Anàlisi detallada seguint un ordre: de dreta a esquerra, de dalt a baix, d'allò més general a allò més concret...
  3. Redacció, seguint un ordre triat d'acord amb l'element que es vulgui destacar més.

La descripció acostuma a ser enumerativa. Els elements de l'enumeració se separen mitjançant comes o de la conjunció i.

Exemple d'enumeració:

"Dins d'aquella caixa hi havia agulles d'estendre, fotografies, fils, culleres, claus, cartes, llibres, i fins i tot algun mitjó."

Quan hem de descriure a persones és com si féssim un retrat emprant les paraules. Aquestes descripcions comparteixen moltes característiques amb les decripciones de llocs: també segueixen un ordre determinat, es destaquen els trets més representatius de la persona, abunden els substantius i adjectius i reflecteixen la impressió que produeix aquesta persona a l'observador.

Alguns dels aspectes que més freqüentment s'inclouen en els retrats són els següents:

Aspecte físic general de la persona: parlem, per exemple, de l'edat, l'alçada i la constitució física (gruixut, prim, corpulent, alt, baix ...) Detalls significatius del cap i la cara: color de cabell i ulls, nas, boca ... Com va vestit. Trets que defineixen la seva personalitat: decidit, amigable, eficient, intel·ligent, simpàtic, elegant, fantasiós, bromista, innocent, ordenat, responsable ...


En la descripció poden aparèixer altres recursos literaris, com la personificació quan l'autor atorga al paisatge o objecte descrit personalitat pròpia.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Descripció Modifica l'enllaç a Wikidata