Vés al contingut

Rector

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Rector (desambiguació)».

El Rector o Rector magnificus (del seu nom en llatí) és la màxima autoritat acadèmica i representant d'una universitat.

El rector a Espanya

[modifica]

A Espanya és triat pel claustre, o per la comunitat universitària, mitjançant elecció directa i sufragi universal, lliure i secret, segons els estatuts de cada universitat. Els candidats han de ser Catedràtics d'Universitat en actiu, que prestin els seus serveis en la Universitat i la durada del seu mandat és de quatre anys.[1]

El vot per a l'elecció del Rector serà ponderat segons els percentatges de representació en el claustre, per sectors de la comunitat universitària: professors doctors pertanyents als cossos docents universitaris, resta del personal docent i investigador, estudiants, i personal d'administració i serveis. La LOU establix per al primer grup (Funcionaris Doctors) una representació en el claustre de com a mínim un 51%.

Li corresponen tasques de representació, com presidir els actes de la universitat, i altres de direcció, com la de convocar i presidir el claustre i la junta de govern i executar els seus acords i els del consell social, o convocar concursos per a la provisió de places, i nomenar i contractar al professorat i al personal d'administració i serveis de la universitat. En el seu nom s'expedeixen els títols i diplomes.

Referències

[modifica]
  1. «Artículo 20. Rector.» (en castellà). Text refós de la llei orgànica d'universitats. Universitat d'Alacant, 21-04-2012. Arxivat de l'original el 2020-08-13. [Consulta: 13 novembre 2013].