Anys obscurs

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
«edat fosca » redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «edat fosca grega».

En la historiografia europea, els anys obscurs o edat fosca (en anglès Dark Ages) és el període que inclou (aproximadament) del 476 a l'any 1000.

Aquest concepte d'un temps de foscor va ser creat al segle XIV per l'erudit italià Francesco Petrarca, i estava pensat originalment com una crítica a la manca de caràcter de la darrera literatura llatina. Els historiadors posteriors van expandir el terme per a referir-se al període de transició entre l'antiguitat clàssica i l'Alta Edat Mitjana, per a descriure un període caracteritzat no només per la manca de literatura en llatí, sinó també la manca d'història escrita contemporània, la decadència demogràfica general, i la limitada activitat constructiva i cultural (que es posa de manifest, per exemple, en l'empobriment de la tecnologia, com es veu en el cas de la ceràmica). Posteriorment, la cultura popular ha usat el terme per a descriure l'Edat Mitjana com un temps d'endarreriment, estenent el seu ús pejoratiu i ampliant el seu abast.

Les troballes de l'arqueologia i d'altres disciplines acadèmiques en el segle XX han projectat molta llum nova sobre aquest període, i ens han ofert una comprensió més matisada dels seus aspectes positius. Han aparegut uns altres termes per a ubicar temporalment aquest període : Darrera Antiguitat, Primera Edat Mitjana, i Grans Migracions, depenent de sobre quins elements culturals s'hi posi l'èmfasi.

Quan al segle XIX va començar l'estudi acadèmic modern de l'Edat Mitjana, el terme "Anys obscurs" es va quedar al principi, amb totes les seves connotacions crítiques. Avui, però, els historiadors fan servir el terme "Anys obscurs" en sentit neutre, és a dir, per a expressar la idea que els esdeveniments del període sovint ens semblin "foscos" només en termes comparatius amb altres èpoques.