Aotearoa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La bandera nacional maori o Tino Rangatiratanga.
Aotearoa (Nova Zelanda) des de l'espai

Aotearoa (en llengua māori  aɔˈtɛaɾɔa aɔˈtɛaɾɔa (pàg.)) és el nom maori per a Nova Zelanda i alhora el del seu himne oficial.

Originàriament l'utilitzava el poble maori per a referir-se només a l'illa del Nord, però, des de finals del s. XIX, la paraula al·ludeix a tot el país. S'han proposat diversos significats per al nom: el més popular que se sol donar és «núvol blanc llarg», o variacions d'aquest, i poden fer referència a les formacions de núvols que ajudaren els primers navegants polinesis a trobar aquesta terra.

Des de finals del segle xx, Aotearoa s'està generalitzant en els noms bilingües d'organitzacions i institucions nacionals. Des del 1990, s'acostuma a cantar l'himne de Nova Zelanda tant en maori com en anglés, «God Defend New Zealand» o I Ihowa Atua Aotearoa.[1]

Etimologia[modifica]

Tot i que el significat original d'Aotearoa es desconeix, la paraula es pot dividir en: «ao» (núvol, alba, dia, món) «et» (blanc, clar o brillant) i «roa» (llarg). També es pot dividir en «aotea» (el nom d'un dels waka (canoa) originaris que migrà a Aotearoa) i «roa». La traducció comuna és «terra del llarg núvol blanc».[2]

Les traduccions alternatives en són «món llarg i brillant» o «terra del dia permanent», referit a la durada i qualitat de la llum del dia de Nova Zelanda (en comparança als dies més curts de més al nord de Polinèsia).[3]

Carrera de waka (canoes maoris)

Una altra proposta diu que la primera terra que les canoes polinèsiques albiraren s'anomenà Aotea, l'actual illa Aotea (en anglès, Great Barrier Island), i que quan després veieren l'enorme massa de terra que hi havia al darrere, l'anomenaren Aotea-roa ('Aotea llarga').

Ús[modifica]

Polític[modifica]

En política neozelandesa, l'ús del mot generalment es fa amb fins reivindicatius i de visibilització del poble maori. També amb altres reivindicacions socials o ecologistes, per exemple, el Partit Verd d'Aotearoa.

Científic[modifica]

Hi ha un gènere monotípic d'aranyes endèmic de l'illa del Sud de Nova Zelanda anomenat Aotearoa magna. També hi ha una espècie de coleòpter (escarabat) anomenat Macratria aotearoa que habita a Nova Zelanda; i fora de la biologia, hi ha un asteroide descobert per científics a Nova Zelanda anomenat (3400) Aotearoa.

Referències[modifica]

  1. «God Defend New Zealand/Aotearoa | Ministry for Culture and Heritage». www.mch.govt.nz. Ministry for Culture and Heritage. [Consulta: 29 abril 2017].
  2. «Swirling cloud captured above New Zealand — 'The Land of the Long White Cloud'». The Daily Telegraph, 22-01-2009 [Consulta: 29 abril 2017].
  3. «Light -Experiencing New Zealand light». A: Jock Philips. Te Ara: The Encyclopedia of New Zealand.