Apol·lo i Màrsies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaApol·lo i Màrsies

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorJosep de Ribera Modifica el valor a Wikidata
Creació1637
Gènerepintura mitològica Modifica el valor a Wikidata
Materialpintura a l'oli
llenç (suport pictòric) Modifica el valor a Wikidata
Mida202 (alçària) × 255 (amplada) cm
Col·leccióMuseu Reial de Belles Arts de Bèlgica (Regió de Brussel·les-Capital) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventari3445 Modifica el valor a Wikidata

Apol·lo i Màrsies és un quadre del pintor espanyol Josep de Ribera, pintat en 1637. És un quadre de temàtica mitològica amb diverses versions, algunes d'elles es troben al Museu i Galeria Nacional de Capodimonte i al Museu Arqueològic Nacional de Nàpols.[1] En el quadre es denoten els antecedents caravaggistes de Ribera, com cert tenebrisme i un naturalisme per descriure el dolor i el sofriment fregant la crueltat. El quadre està signat a baix a la dreta (Iusepe de Ribera español, F, 1637).[2]

El tema està pres del Llibre VI de l'obra d'Ovidi Les Metamorfosis i ha sigut representat per diversos artistes durant la història.

Descripció[modifica]

L'escena descriu el moment en el qual el déu Apol·lo escorxa el sàtir Màrsies després de perdre el concurs de música al que havia reptat al déu. Les muses havien de jutjar però sempre empataven en la seua interpretació, fins que Apol·lo va introduir la necessitat de cantar mentre es tocava, cosa que ell podia fer doncs el seu instrument era una lira mentre que per Màrsies era impossible doncs ell tocava l'aulos.[3] Com a càstig, Màrsies és penjat d'un arbre i espellat viu, mentre mira l'espectador com suplicant la seua intervenció o ajuda. Per contra, el déu és representat gairebé d'una forma idealitzada i serena, complagut pel seu triomf i acció posterior. La temàtica és crua, pròpia de la pintura de Ribera.

Referències[modifica]

  1. «Apolo y Marsias» (en castellà). artehistoria.com. [Consulta: 18 desembre 2016].
  2. Museos del Mundo, Museos Reales de las Bellas Artes, Bruselas. Planeta de Agostini, 2005. ISBN 84-674-2390-0. 
  3. Cavendish, R. Man, Myth, and Magic: The Illustrated Encyclopedia of Mythology, Religion, and the Unknown. Marshall Cavendish, 1994. ISBN 1-85435-731-X. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Apol·lo i Màrsies