Application Lifecycle Management

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Application Lifecycle Management (ALM) és un procés continu de gestió de la vida d'una aplicació a través de la direcció, el desenvolupament i el manteniment. Neix com a combinació entre la Gestió i l'enginyeria del programari, possible gràcies a eines que faciliten integrar la gestió de requisits, l'arquitectura de programari, la programació d'ordinadors, les proves de programari, seguiment (Issue Tracking System) i gestió de versions (release management).[1][2]

ALM vs. Software Development Life Cycle[modifica]

ALM és una perspectiva més àmplia de Software Development Life Cycle (SDLC), que es limita a les fases de desenvolupament de programari com ara requisits, disseny, codificació, proves, configuració, gestió de projectes i gestió de canvis. L'ALM continua després del desenvolupament fins que l'aplicació ja no s'utilitza i pot incloure molts SDLC.

ALM integrat[modifica]

Els processos de desenvolupament de programari moderns no es limiten als discrets pasos d'ALM/SDLC gestionat per diferents equips que utilitzen múltiples eines de diferents ubicacions. La col·laboració en temps real, l'accés al dipòsit de dades centralitzat, la visibilitat creuada d'eines i entre projectes, la millora de la monitorització i la presentació d'informes són la clau per desenvolupar programes de qualitat en menys temps.

Això ha donat lloc a la pràctica de la gestió integrada del cicle de vida de les aplicacions, o ALM integrat, on es sincronitzen totes les eines i usuaris de les eines entre si al llarg de les fases de desenvolupament d'aplicacions. Aquesta integració garanteix que tots els membres de l'equip sàpiguen qui, què, quan i per què de qualsevol canvi fet durant el procés de desenvolupament i no hi hagi sorpresa d'última hora que causin retards en el lliurament o fallida del projecte.

Els proveïdors de gestió d'aplicacions d'avui se centren més en capacitats de gestió d'API per a una millor integració d'eines de tercers que garanteixi que les organitzacions estiguin ben equipades amb un sistema de desenvolupament de programari intern que pugui integrar-se fàcilment amb qualsevol eina informàtica o ALM necessària en un projecte.

Un director d'investigació en l'empresa d'investigació Gartner va proposar canviar el terme ALM a ADLM (Application Development Life-cycle Management) per incloure DevOps, la cultura i la pràctica d'enginyeria de programari que pretén unificar el desenvolupament de programari (software development o Dev) i l'operació del programari (software operation o Ops).[3]

Paquets de programari ALM software suites[modifica]

Alguns paquets de programari d'ALM són:

Nom Llançat per
Endevor CA Technologies
Enterprise Architect Sparx Systems
GitLab GitLab
Helix ALM Perforce
HP Application Lifecycle Management HP Software Division
IBM Rational Team Concert IBM
JIRA Atlassian
Mylyn Eclipse Foundation
Parasoft DTP Parasoft
Protecode System 4 Protecode
PTC Integrity PTC
Pulse Genuitec
Rational solution for Collaborative Lifecycle Management IBM
Rocket Aldon Rocket Software
SAP Solution Manager SAP
StarTeam Borland
TeamForge CollabNet
Team Foundation Server (on-premises software) i Azure DevOps (servei en núvol)

per a Visual Studio Application Lifecycle Management

Microsoft
Tuleap Enalean

Referències[modifica]

  1. deJong, Jennifer «Mea culpa, ALM toolmakers say». SDTimes, 15-04-2008 [Consulta: 22 novembre 2008]. Arxivat 2011-02-02 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2011-02-02. [Consulta: 25 juny 2019].
  2. Chappell, David [7 desembre 2014]. What is Application Lifecycle Management?. 
  3. «Gartner blogpost».

Per a més informació[modifica]

  • Keuper, Frank; Oecking, Christian; Degenhardt, Andreas; Verlag, Gabler. Application Management: Challenges - Service Creation - Strategies, 2011. ISBN 978-3-8349-1667-9. 
  • Linnartz, Walter; Kohlhoff, Barbara; Heck, Gertrud; Schmidt, Benedikt. Application Management Services und Support. Publicis Corporate Publishing, 2004. ISBN 3-89578-224-6. 
  • «Gartner Market Scope for ALM 2010».
  • Hüttermann, Michael. Agile Application Lifecycle Management. Manning, 2011. ISBN 978-1-935182-63-4. 

Enllaços externs[modifica]