Arai Hakuseki

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


White open book.svgArai Hakuseki
Arai Hakuseki - Japanischer Gelehrter.jpg
Arai Hakuseki
Naixement 1657
Edo, Tokio
Mort 1725
Ocupació Escriptor
Obra
Obres notables Hankampu

Arai Hakuseki també és conegut amb el nom Yoshimi. Neix el 1657 a Edo (Tokio) i mora el 1725. En déu anys la seva caligrafia i estil ja era comparable a un adult. Va realitzar estudis d'història i filosofia xinesa. Els 25 anys entra al servei de Hotta Masatochi (1631-1684), primer conseller del “shegun” a on hi va està 10 anys. En aquest període va seguí estudis amb Kinoshita Jun-an (1621-1698), famós filòsof i sinòleg. Després dels serveis a Hotta va crear una escola al barri de Yedo a Asakura, però només la va mantenir durant dos anys. Amb l'ajuda de Juan-an va entrar a treballar va ser nomenat preceptor de Tsunatoyo (1662-1712), dels Tokugawa de Kofu. Quan Tsumatoyo puja al poder com “shōgun” amb el nom Tokugawa Ienobu (1709-1712), Arai es fa el seu conseller en política interior. Quan Ienobu mora, Arai deixa la vida política i es dedica als seus estudis. Formarà part del grup de sinòlegs japonès que escrivien en xinès anomenat “Kangakusha”, seguidors del racionalisme de mestre Chu Hsi, encara que ell va ser dels pocs que encara ho feia amb japonès. Aquesta branca de sinòlegs va ser adoptada com a oficial en el període dels Tokugawa. Dins de la història del Japó encara és d'anomenada per la reforma monetària en la que va intervenir quan era home del govern. Les seves obres són de diferents camps i sumen unes 300 en total. Algunes de les seves obres són Ori-takushiba no ki, Seiyo Kibun, Tokushi Yoron i Hankampu (Història dels Daimyo del Japó). Aquesta última obra té tretze volums i vint fascicles que va completar amb quatre mesos, l'any 1701. Va ser encarregada pel príncep Köshu, Tsumatoyo, i ens descriu la història de totes les famílies de cada “Daimyo” que hi ha a cada província japonesa entre el 1600 i 1680. Com l'obra es va molt ràpid té errors que es van corregir el 1789 per ordre del govern Shōgun. El treball complementari es va acabar el 1806 i amb el nom de Hankampu Zokuhen (Suplement de la història dels Daimyo del Japó)

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • González Porto-Bompiani (coord). Diccionario de autores, vol I. Montaner y Simón,S.A. 1963. Nº Registre:M 3843-63. Depósito Legal:B 20872-63(I)
  • González Porto-Bompiani (coord). Diccionario literario, vol V. Montaner y Simón,S.A. 1959. Depósito Legal:B 1.352-1959.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arai Hakuseki