Aranshahíkides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els aranshahíkides (Aranogulları en azeri, Առանշահիկներ [Aranshahiker], Եռանշահիկներ [Yeranshahikner] en armeni) foren la dinastia governant de l'Albània del Caucas a partir d'una data desconeguda i fins a finals del segle vi. El historiador Khorenatsi afirma que "aghu" era un sobrenom donat al príncep Arran, a qui el rei arrani Aran I (Vagharsh I) havia nomenat governador de la província del nord-est fronterera amb Armènia. Segons una tradició llegendària reportada per Khorenatsi, Arran era descendent de Sisak, l'avantpassat de la dinastia siuníkida (o sisàkida).

Els governants esmentats són:[1]

 1. Arran
 2. Aray
 3. Anushavan
 4. Parat
 5. Arbag
 6. Zavan
 7. Parnas
 8. Sur
 9. Havang
 10. Vashtagh
 11. Ambakh
 12. Arnakh
 13. Shavarsh
 14. Horay
 15. Vastamkar
 16. Harakh
 17. Hiran
 18. Anjakh
 19. Dalagh
 20. Horai II
 21. Zarmehr
 22. Borj
 23. Arbun
 24. Bazak
 25. Khoy
 26. Yusak
 27. Khaynakh
 28. Skaiordu
 29. Parui
 30. Pharnavaz
 31. Pajuj
 32. Kornak
 33. Pavus
 34. Eruand
 35. Tigran

Branques posteriors[modifica]

No hi gairebé cap informació sobre el príncep Arran i els seus primers successors. Segons la tradició, en el començament del segle vii els mihrànides havien convidat a 60 homes dels aranshahíkides a un banquet i els van matar tots, amb l'excepció de Zarmihr Aranshahik, que s'havia casat amb una princesa mihrànida. Per aquest motiu la família Mihrànida havia esdevingut prínceps de Gardman i com una mena de presidents de tots els prínceps de l'Albània del Caucas o Aghuània. Sahl Smbatean fundador del principat de Khatchen era un descendent de Zarmihr Aranshahik. D'acord amb Arakel Babakhanian, Esayi Abu Musa era també un membre de la casa dels Aranshahíkides.[2]

A partir de la conquesta musulmana del segle xi els aranshahíkides (que tenien possessions al Khatchen) es van dividir en dues branques: la primera que eren ishkans de Goroz (Haband oriental) d'ençà el segle x, va dominar Dizak. La segona governava a Khokhanaberd (Gandzasar) i Andaberd. Del 1072 al 116 van governar a Siunia amb Senaquerim Ioan príncep de l'Altra Haband (Haband oriental) i rei nominal d'Aghuània (que va heretar Siunia com a marit de Shahandoukht, la germana i hereva de l'anterior rei Grigor III), i després el seu fill Grigor IV (1094-1116). La filla i hereva d'aquest darrer, Kata, es va casar amb el príncep haykida-hasanjalàlida de Khatchen, Hasan I el Gran, al que va aportar la Siunia. La dinastia també governava a Balk, fins a la mort del príncep Mamkan que era príncep de Balk (i potser mantenia el nominal títol de rei d'Aghuània) a l'inici del segle xiii, a la mort del qual la seva filla Sempad es va casar amb Jalal I Dawla Hasan II (príncep de Khatchen després titulat rei d'Artsakh i de Baghk) al qui va aportar Baghk (Balk).

Referències[modifica]

 1. «Kaghankatvatsi - La Història dels albanesos caucàsics». Arxivat de l'original el 2012-10-28. [Consulta: 13 novembre 2015].
 2. Arakel Babakhanian (Leo). Երկերի ժողովածու (Obres Completes). vol. II. Erevan, Armènia SSR :. Sovetakan Grogh, 1967, pàgs. 446- 449.