Arc volcànic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Les illes Marianes són un arc volcànic

Un arc volcànic és una cadena de volcans formada sobre una placa de subducció,[1] en forma d'arc vist des de dalt. Els volcans a alta mar formen illes donant com a resultat un arc insular. Generalment són el resultat de la subducció d'una placa tectònica oceànica sota una altra placa tectònica i sovint és paral·lela a una fossa oceànica. La placa oceànica es satura amb aigua, i els materials volàtils com l'aigua dràsticament abaixen el punt de fusió del mantell geològic. La pressió formada exprem l'aigua fora de la placa i la introdueix en el mantell. El mantell es fon i forma magma més al fons de la placa predominant. El magma ascendeix per formar un arc volcànic paral·lel a la zona de subducció.

No s'han de confondre amb les cadenes volcàniques de punt calent, on els volcans sovint es formen un darrere de l'altre (amb diferents edats) al mig d'una placa tectònica. Les illes Hawaii són una d'aquestes cadenes de punt calent.

Hi ha dos tipus d'arcs volcànics:

Petrologia[modifica]

En las zona de subducció, la pèrdua d'aigua indueix la fusió parcial del mantell geològic predominant i genera magma de baixa densitat calcari-alcalí que sura a través de la litosfera de la placa predominant. Aquesta pèrdua d'aigua és deguda a la desestabilització de la clorita a uns 40–60 km de fondària.[2][3]

Molts terratrèmols ocorren al llarg del límit de la subducció amb l'hipocentre dels sismes situat sota l'arc insular. L'arc volcànic es forma quan la placa de subducció arriba a una fondària d'uns 100 km.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arc volcànic
  1. «Volcanic arc definition from the Dictionary of Geology». [Consulta: 1r novembre 2014].
  2. Grove, T. L., N. Chatterjee, S. W. Parman, and E. Médard (2006), The Influence of H₂O on Mantle Wedge Melting, Earth and Planetary Science Letters, 249, 74-89.
  3. Grove, T.L., C. B. Till, N. Chatterjee, and E. Médard (submitted 2008), Transport of H2O in subduction zones and its role in the formation and location of arc volcanoes, Nature.