Boixerola alpina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Arctostaphylos alpinus)
Infotaula d'ésser viuBoixerola alpina
Arctous alpina Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreEricales
FamíliaEricaceae
GènereArctous
EspècieArctous alpina Modifica el valor a Wikidata
Nied., 1889
Nomenclatura
BasiònimArbutus alpina Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Arctostaphylos alpina
Arctostaphylos alpina var. japonica
Arbutus alpina
Arctous alpina var. japonica
Arctous erythrocarpa Modifica el valor a Wikidata

La boixerola alpina[1] (Arctostaphylos alpinus) és una espècie de la família de les ericàcies. És un arbust prostrat de 10 a 30 cm d'alt. Les fulles són clarament dentades, sovint es tornen vermelles a la tardor i són marcescents: a l'hivern les fulles seques romanen enganxades a la tija i poden persistir diversos anys. Els fruits són de color porpra fosc o bé negres, les flors són blanques[2]

Ecologia i distribució[modifica]

És una espècie de distribució boreoalpina que es troba a la zona circumpolar i més enllà, des d'Escòcia a Escandinàvia, Rússia, Alaska, Canadà i Groenlàndia. A Àsia es troba a les muntanyes Altai, i a Amèrica a la Colúmbia Britànica arribant al Maine i Nou Hampshire als Estats Units. Reapareix als Pirineus, els Alps i altres muntanyes del centre i Sud d'Europa[3].

Als Pirineus es bastant rara, però es troba en matollars d'alta muntanya, ombrívols i ben innivats, en els estatges subalpí i alpí i preferentment en indrets calcaris. A Catalunya només s'ha trobat a les muntanyes de la part més occidental dels Pirineus: al Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i la Vall d'Aran.

Segons la legislació catalana, està protegida dins de l'espai del PEIN de Marimanha (Annex III del Decret del PEIN, modificat per DECRET 172/2008, de 26 d'agost, de creació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya)

Sinònims[modifica]

  • Arctostaphylos alpina (L.) Spreng.
  • Arctous alpina Nied.
  • Arbutus alpina L.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Boixerola alpina
  1. Josep Vigo Bonada. L'Alta muntanya catalana. Flora i Vegetació. Centre Excursionista de Catalunya i Institut d'Estudis Catalans, 2008 (2a edició). ISBN 9788492583249. 
  2. Oriol de Bolòs i Josep Vigo. Flora dels Països Catalans. Barcelona: Ed. Barcino, 1995, p. Vol.III, pàg.125. ISBN 84-7226-698-2. 
  3. «Atlas de la Flora de los Pirineos» (en castellà). [Consulta: 17 abril 2024].