Arge ochropus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuArge ochropus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
SubordreSymphyta
SuperfamíliaTenthredinoidea
FamíliaArgidae
GènereArge
EspècieArge ochropus Modifica el valor a Wikidata
(Gmelin in Linnaeus, 1790)
Nomenclatura
Sinònims

Arge ochropus és una espècie d'himenòpter símfit de la família dels àrgids (Argidae).[1] En la fase de larva s'assembla a una eruga de lepidòpter. En la fase d'adult mesura entre 7 i 10 mm, i el cap i el tòrax són de color negre mentre que l'abdomen és taronja.[2]

Història natural[modifica]

Aquesta espècie té dues generacions cada any. Els adults s'alimenten de nèctar i pol·len de Tanacetum vulgare, Angelica sylvestris i Heracleum sphondylium. Les larves s'alimenten de les fulles de diverses espècies del gènere Rosa, com ara Rosa canina, Rosa majalis i Rosa pimpinellifolia. La femella adulta, després de fer una incisió, diposita els ous a l'interior de les tiges tendres. La ferida produïda s'assembla a una cremallera que asseca els brots i capolls florals en formació. En el moment de pupar es deixen caure a terra per realitzar la metamorfosi.

Són una plaga habitual de les rosers cultivats, que s'ha de tractar retirant manualment les larves o recorrent a insecticides del tipus dels piretroides.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arge ochropus
  1. «Argr ochropus - BioLib» (en anglès). [Consulta: 10 febrer 2024].
  2. «Rose Sawfly - Arge ochropus». Nature Spot. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 13 setembre 2014].(anglès)