Vés al contingut

Armans Ar C'halvez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaArmans Ar C'halvez
Biografia
Naixement(fr) Armand François Marie Le Calvez Modifica el valor a Wikidata
29 agost 1921 Modifica el valor a Wikidata
Quemper-Guézennec (Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort4 febrer 1972 Modifica el valor a Wikidata (50 anys)
Quemper-Guézennec (Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic, escriptor Modifica el valor a Wikidata

Armañs ar C'halvez, de nom francès Armand Le Calvez, (Quemper-Guézennec, 1921-1972) va ser un abat i educador bretó.[1] Va ser director de la revista d'estudis pedagògics en bretó Skol i també fundador i director de la primera escola d'ensenyament en bretó, l'escola catòlica Skol Sant-Erwan que funcionà entre 1958 i 1961, a Plouézec,[2] entre Saint-Brieuc i Paimpol, on va ser rector de la parròquia.[3] L'abat hagué de renunciar a l'empresa a causa de les noves lleis que reglamentaven les relacions entre les escoles privades i l'Estat a partir de 1962: no tenien pas llibertat d'escollir el seu programa d'ensenyament.

També va crear una revista per a infants, Wanig ha Wenig, que ha sobreviscut a la seva mort; i una organització jovenil, Breuriezh Sant Erwan.

Després de la seva mort, el seu amic l'abat Le Clerc of Lannion va donar a la Biblioteca Nacional de Gal·les la seva col·lecció de monografies i revistes literàries, amb obres en bretó i francès sobre llengua, literatura i història de Bretanya, així com llibres i pamflets sobre el bilingüisme en l'educació europea.[1]

Obres

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. 1,0 1,1 Attar, Karen (ed.). Directory of Rare Book and Special Collections in the UK and Republic of Ireland (en anglès). Londres: Facet Publishing, 2016, p. 507. 
  2. Breton Orthographies and Dialects: The Twentieth-century Orthography War in Brittany (en anglès). vol. 2. Berna: Peter Lang AG, 2007, p. 235. 
  3. «L’abbé Armand Le Calvez, de Quemper-Guézennec, un érudit et un précurseur» (en francès). Communauté Pastorale du Pays de Guingamp. [Consulta: 1r gener 2024].
  4. Khleif, Bud B. Language, Ethnicity, and Education in Wales (en anglès). La Haia: Mouton Publishers, 1980, p. 161.