Arrencar cebes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula jocArrencar cebes
Tipusjoc infantil Modifica el valor a Wikidata

Arrencar cebes és un joc popular infantil.[1]

Els jugadors poden estar asseguts a terra o en un banc; el primer ha d'estar recolzat a la paret, en un arbre… Tots els participants fan de cebes, menys un, a qui toca parar. Les cebes seuen l'una a la falda de l'altra i s'agafen ben fort per la cintura. Seuen per ordre de força: primer el més forçut, a la seva falda el segon i així fins que el més petit queda al davant.[2]

Tot seguit se li acosta el jugador que fa de pagès i l'estira pels braços, fins que aconsegueix arrencar-la dels altres que la subjecten amb força. La ceba arrencada ajuda qui para, posant-se al seu darrere i agafant-la per la cintura. Així en van arrencant fins que aconsegueixen fer seguir l'última (de vegades en arrencar-les es fan seguir tres o quatre cebes de cop).

És un joc tradicional català del segle xix.

Referències[modifica]

  1. "Els jocs infantils: un passat que hem viscut", article de Francesc Palet i Setó, 2000, p. 71, versió revisada i ampliada de l'article "Juguem...? Passat, present i futur dels jocs infantils", que aparegué a l'Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa, Núm. 100-101, gener-juny del 1999, p. 15-22.
  2. «Omnium - Arrencar cebes». Arxivat de l'original el 2017-08-31. [Consulta: 31 agost 2017].

Enllaços externs[modifica]