Arsames de Pèrsia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArsames de Pèrsia
Biografia
Naixementsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Rei de Reis

← Ariaramnes de Pèrsia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Aquemènida Modifica el valor a Wikidata
FillsHistaspes, Farnaces Modifica el valor a Wikidata
PareAriaramnes de Pèrsia Modifica el valor a Wikidata
GermansXerxes I de Pèrsia, Abròcomes, Artazostre, Masistes, Aquemenes d'Egipte, Ariamenes, Gobryas, Artobazanes, Arsàmenes i Ariamenes Modifica el valor a Wikidata

Arsames (antic persa 𐎠𐎼𐏁𐎠𐎶, Aršāma) va ser el fill i successor del rei dels perses Ariaramnes. Va governar de l'any 590 aC a una data propera al canvi de rei del 559 aC, quan les tribus perses i els seus territoris van passar a l'altra branca de la família dels aquemènides, representada per Cir II el Gran, en circumstàncies desconegudes. El seu nom en grec antic era Ἀρσάμης, Arsámēs, i en persa modern ارشاما.

Va nomenar al seu fill Histaspes en algun any posterior al 530 aC, sàtrapa de Pàrtia, càrrec que va exercir sota tres reis, el darrer el seu propi fill Darios, que per tant era net d'Arsames.

Arsames va viure molts anys doncs en una inscripció a un palau de Susa que no pot ser anterior al 520 aC, el seu net Darios l'esmenta com si encara fos viu.[1]

Referències[modifica]

  1. Briant, Pierre. Histoire de l'empire perse de Cyrus à Alexandre. Leiden: Nederlands Inst. voor het Nabije Oosten, 1996, p. 121. ISBN 9789062584109. 
Precedit per:
Ariaramnes
Imperi Persa
(Dinastia Aquemènida)
Succeït per:
Cir II el gran