Arxiu de la Paraula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'Arxiu de la Paraula és el repositori digital resultat del projecte de digitalització del material audiovisual generat des de 1973[1] fins a l'actualitat a l'Ateneu Barcelonès.[2] Es tracta d'un fons sonor d'unes quatre mil hores d'àudio, fruit dels enregistraments de gran part de les activitats culturals que s'han realitzat a la institució des de l'any 1973, i que continua creixent amb l'enregistrament regular que es duu a terme de les activitats actuals.

Abast i contingut[modifica]

L'Arxiu de la Paraula està format per un fons d'incalculable valor degut al seu caràcter únic i singular. En concret consta de més de quatre mil cintes sonores amb actes, conferències i debats enregistrats durant els anys 70, 80 i 90, i pel nou material que es genera periòdicament arran de les nombroses activitats que es programen anualment a la institució.[3]

Objectius[modifica]

Els objectius[4] del projecte de digitalització del fons sonor de l'Ateneu Barcelonès són:

  • Recuperar i preservar el patrimoni audiovisual de l'Ateneu Barcelonès mitjançant la digitalització de les gravacions sonores, del 1973 a 2004, en suport magnètic, per tal de superar l'obsolescència tecnològica i poder garantir la preservació d'aquests continguts únics.
  • Difondre i fer possible la consulta d'un material d'arxiu únic, donant accés als continguts generats a la institució a tota la societat a través d'un repositori econòmicament sostenible i tenint en compte els drets d'autor del conferenciants.
  • Difondre els continguts digitalitzats per Internet en accés obert i fomentar la participació dels ciutadans per tal de crear una xarxa de coneixement que beneficia al conjunt de la ciutadania.
  • Crear circuits de captació dels nous continguts nascuts digitals.
  • Posar en valor els continguts audiovisuals generats per la institució, fent que sigui un lloc de referència en l'àmbit de la cultura, la història i la societat catalana dels darrers quaranta anys.

Referències[modifica]

  1. «'L'Arxiu de la Paraula', el repositori digital dels actes de l'Ateneu Barcelonès». Ajuntament de Barcelona, 03-04-2020. [Consulta: 21 gener 2022].
  2. «Ateneu Barcelonès». Arxivat de l'original el 2015-03-15. [Consulta: 5 abril 2015].
  3. Montes Oliva, Sergi; Alcaraz Martínez, Rubén; Vicente Hernández, Lluís et al «El archivo de la palabra del Ateneu Barcelonès: un repositorio sostenible para la curación de contenidos». XIII Jornadas Españolas de Documentación FESABID'13. Creando valores. Toledo: Fesabid, 2013.
  4. «Arxiu de la Paraula. Objectius».

Bibliografia[modifica]

  • Alcaraz Martínez, Rubén; Montes Oliva, Sergi; Vicente Hernández, Lluís; Blanco Moreno, Mercedes; Álvaro, Elena; Amorós, Laia; Casas, Pablo; Nieto, Laura; Reig, Marc (2014). “L'Arxiu de la Paraula : context i projecte del repositori audiovisual de l'Ateneu Barcelonés”. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, desembre, núm. 33. <http://bid.ub.edu/33/vicente1.htm>
  • L'Arxiu de la Paraula. Ateneu Barcelonès. http://arxiudigital.ateneubcn.org/sobre-el-repositori
  • Montes Oliva, Sergi; Alcaraz Martínez, Rubén; Vicente Hernández, Lluís et al. (2013). "El archivo de la palabra del Ateneu Barcelonès: un repositorio sostenible para la curación de contenidos". XIII Jornadas Españolas de Documentación FESABID'13. Creando valores. Toledo: Fesabid. <http://eprints.rclis.org/19463/>

Enllaços externs[modifica]