Audi
Audi[1] és una empresa multinacional alemanya, que forma part del Grup Volkswagen. La companyia té la seu central a Ingolstadt, a l'estat federat de Baviera a Alemanya, destacat per produir vehicles de luxe i d'alt rendiment.
Es destaca per produir automòbils elegants, sofisticats, esportius i amb la més avançada tecnologia, motiu pel qual té el lema «A l'avantguarda per mitjà de la tècnica». Altres marques que pertanyen al Grup Volkswagen són Bentley, Bugatti, SEAT i Škoda.
Història
[modifica]August Horch (1868-1951) un dels pioners de la indústria automobilística alemanya, funda a Colònia (Alemanya) l'empresa d'actuacions A. Horch & Cie. en 1899. Després d'algunes dificultats financeres i desavinences internes, va decidir abandonar la companyia per a crear una nova fàbrica d'automòbils: Horch Automobil-Werke GmbH el 16 de juliol de 1909. Com Horch va perdre la disputa legal pel nom de la companyia no va poder tornar a utilitzar el seu cognom, pel que va escollir el nom «Audi», la traducció al llatí de la paraula alemanya horch, que significa 'escolta' o 'escolteu'. Així va néixer Audiwerke GmbH, el 25 d'abril de 1910.
El setembre del 1921, Audi va ser la primera companyia automotriu a introduir la conducció a l'esquerra, basat en una major visibilitat dels vehicles. Ho va fer en el seu model Audi K.
Posteriorment, el 1932, ambdues companyies: Horch i Audi, juntament amb DKW i Wanderer es fusionarien per a formar Auto Union AG. El 1965, aquesta empresa és adquirida pel Grup Volkswagen i el 1969 deixa d'anomenar-se Auto Union AG, s'incorpora la NSU, i es converteix en l'Audi-NSU. Només a partir de 1985 es comença a utilitzar només amb el nom d'Audi com marca.
El símbol de quatre anells d'Audi representa la unió de les quatre companyies el 1932: Audi, DKW, Horch i Wanderer.
Empresa
[modifica]Dintre del grup Volkswagen, Audi és la marca de més altes prestacions i tecnologia més avançada. En el disseny dels seus models Audi és molt independent de Volkswagen i coordina també l'estratègia de models de SEAT, Bentley i Lamborghini. Des dels anys 1980 del segle passat Audi ha estat una companyia molt innovadora. Va ser pionera en galvanitzar totalment la carrosseria dels seus automòbils per a evitar la corrosió. Va desenvolupar la tracció a quatre rodes, en la qual segueix sent líder mundial, i va fabricar per primera vegada un automòbil de sèrie, l'Audi A8, amb una carrosseria íntegrament d'alumini. També va muntar el primer motor diésel d'injecció en un model de la gamma alta, l'Audi 100, precursor de l'actual Audi A6.
En el tema relacionat al món de la competició, Audi ha demostrat el seu alt nivell tecnològic en diverses disciplines.
- En els anys 1980 va guanyar dos mundials de ral·lis, sent un d'ells el primer guanyat per una dona en la història.
- Ha guanyat les edicions de 2000, 2001, 2002, 2004, 2005 de la més famosa carrera d'automobilisme, la carrera de resistència de le Mans amb el ja llegendari Audi R8, i també la de 2006 amb el primer cotxe dièsel que ha guanyat en el circuit de Le Mans, l'Audi R10 TDI, marcant una nova fita en l'automobilisme.
- També ha guanyat múltiples campionats de turismes en diversos països.
Esport
[modifica]En el món de la competició, Audi ha demostrat el seu alt nivell tecnològic en diverses disciplines.
Ral·lis
[modifica]L'any 1982 Audi fa la seva primera aparició com equip oficial al Campionat Mundial de Ral·lis amb l'Audi Quattro sota la denominació Audi Sport. Els seus pilots són Hannu Mikkola i Michèle Mouton, la primera i única dona que ha competit pel títol mundial a la història dels ral·lis. També disputaren ral·lis més puntualment Michele Cinotto, Harald Demuth i Franz Wittman. Mouton aconseguiria tres victòries i acabaria subcampiona mundial, mentre que Mikkola aconseguiria dos victòries i acabaria en tercera posició. Aquella temporada Audi guanyaria el títol de constructors l'any del seu debut.
De cara 1983, a Mouton i Mikkola s'hi afegeix Stig Blomqvist. Aquella temporada, Mikkola s'alça amb el títol mundial de pilots amb cinc victòries, no obstant, el títol de constructors se'l adjudica l'equip Lancia.
La temporada següent, Audi fitxa al campió mundial Walter Rohrl i entre tots els seus pilots, Audi guanya set ral·lis, guanyant tant el títol de pilots amb Stig Blomqvist com el títol de constructors.
De cara 1985 Mouton deixa l'equip tot i que disputa una prova. Tan sols Rohrl guanya una prova, no obstant, Blomqvist acaba subcampió mundial i Rohrl tercer, mentre que en constructors també finalitzen segons per darrere de Peugeot.
La temporada 1986, ja tan sols amb Rohrl i Mikkola com a pilots, l'equip solament disputa quatre proves i no s'aconsegueix cap victòria. A la classificació final ambdós pilots queden força relegats.
De cara 1987, amb la supressió dels vehicles del Grup B, Audi passa a competir amb un Audi 200 Quattro i de nou tan sols pren part en quatre de les proves. Els resultats són força millors i Mikkola guanya el Ral·li Safari amb Rohrl segon. L'equip finalitza segon del campionat de constructors, tot i que molt lluny dels resultats del guanyador, Lancia. Acabada la temporada, Audi abandona la competició de ral·lis com equip oficial fins a data d'avui.
En aquest període entre 1982 i 1987, Audi guanyà dos títols de constructors i tres subcampionats, mentre que a nivell pilots obtingué dos títols i tres subcampionats.
Resistència
[modifica]Audi ha guanyat les edicions de 2000, 2001, 2002, 2004 i 2005 de la carrera de resistència de les 24 horas de Le Mans amb el ja llegendari Audi R8, i també les de 2006, 2007 i 2008 amb el primer vehicle Diesel que ha guanyat al circuit de Le Mans, l'Audi R10 TDI, marcant una nova fita en l'automobilisme.
Turismes
[modifica]Ha guanyat múltiples campionats de turismes, entre ells el Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) en quatre ocasions (2002, 2004, 2007 y 2008).
Models actuals
[modifica]- Audi A1
- Audi S1 EKS RX quattro
- Audi A2
- Audi A3
- Audi A3 Sportback
- Audi A3 Cabriolet
- Audi S3
- Audi S3 Sportback
- Audi A4
- Audi A4 Avant
- Audi A4 Allroad Quattro
- Audi S4
- Audi S4 Avant
- Audi RS4
- Audi RS4 Avant
- Audi A5
- Audi A5 Cabriolet
- Audi S5
- Audi S5 Cabriolet
- Audi A6
- Audi A6 Avant
- Audi A6 Allroad Quattro
- Audi S6
- Audi S6 Avant
- Audi RS6
- Audi RS6 Avant
- Audi A8
- Audi A8 Llarg
- Audi S8
- Audi R8
- Audi TT
- Audi TT Roadster
- Audi Q5
- Audi Q7
- Audi Q8
- Audi e-tron
- Audi e-tron GT
Models futurs
[modifica]Models antics
[modifica]Models històrics
[modifica]- Audi Typ A
- Audi Typ B
- Audi Typ C
- Audi Typ D
- Audi Typ E
- Audi Typ G
- Audi Typ K
- Audi Typ M
- Audi Typ R
- Audi Typ SS
- Audi Typ T
- Audi Typ P
- Audi Typ UW
- Audi 225
- Audi 920
Referències
[modifica]- ↑ «Audi.com – the international Audi website» (en anglès). [Consulta: 7 maig 2019].