August Junker (músic)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAugust Junker

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 gener 1868 Modifica el valor a Wikidata
Stolberg Modifica el valor a Wikidata
Mort5 gener 1944 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómúsic Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Premis

August Junker (Stolberg prop d'Aquisgrà, 28 de gener, 1868 - Tòquio, 5 de gener, 1944)[1] va ser un músic alemany.

Junker es va fer especialment conegut pel seu treball al Japó a principis del segle XX, on, juntament amb Rudolf Dittrichi altres músics alemanys i austríacs, va fer una contribució significativa al desenvolupament de la música clàssica occidental. Va ensenyar durant 13 anys a la "Tōkyō Ongaku Gakkō", la primera acadèmia de música d'estil occidental del Japó, va promoure cançons i lliçons instrumentals alemanyes i va crear la primera orquestra japonesa basada en el model occidental.

Els seus alumnes Rentarō Taki i Kōsaku Yamada són considerats els fundadors de la cançó d'art japonesa, en què les tècniques de composició occidentals (alemanys) es combinen amb la poesia oriental (japonesa).[1] va ser un músic alemany.

Biografia[modifica]

El seu pare, bufador de vidre, li va ensenyar el violí des de ben petit; Fins i tot quan tenia deu anys, els caps de setmana tocava balls amb ell. Als 13 anys, Junker va arribar al conservatori de Colònia, on es va formar com a violinista. Com a millor estudiant, se li va permetre actuar davant Johannes Brahms. Als 17 anys esdevingué alumne de Joseph Joachim a Berlín. El 1890 es va unir a l'Orquestra Filharmònica de Berlín i va ser nomenat concertino per Hans von Bülow.[2]

De 1891 a 1897 va tocar com a viola principal amb l'Orquestra Simfònica de Chicago; El 1897 un viatge el va portar per Egipte i el sud-est asiàtic fins a Yokohama al Japó. Allà va trobar feina en una botiga de música i va conèixer molts estrangers que vivien al Japó i tocaven música en el seu temps lliure. Va muntar una orquestra i va actuar amb ella en concerts benèfics. Així que la gent es va adonar d'ell i, per recomanació de Raphael von Koeber,[3] el 1899 se li va oferir una plaça a la Universitat de Música de Tòquio, el "Tōkyō Ongaku Gakkō". El mateix Junker va entrenar les cordes i es va fer càrrec del cor. El metall venia de la banda de la cort. Això va ser ensenyat per Franz Eckart, un director de banda militar alemany que va donar a conèixer la música militar europea al Japó.

August Junker amb la família a Tòquio el 1912

En pocs anys, August Junker havia inspirat a tants estudiants i va aconseguir que aprenguessin una gran varietat d'instruments que es va formar una orquestra japonesa. Va provocar que cada cop vinguessin més músics alemanys al Japó. També va animar els estudiants de música japonesos a estudiar a Alemanya i els va establir contactes. També va interpretar música de cambra amb Nobu Kōda i Andō Kō, dues germanes que van ser ensenyades al Conservatori de Tòquio i es van convertir en pioneres de la música occidental al Japó.[3]

Va ser molt honorat per aquest compromís. Va ser nomenat "Director de Música Reial" i "Professor Prussià" pel govern prussià i va rebre l'Ordre del Tresor Sagrat (瑞宝章, Zuihōshō) i l'Ordre del Sol Naixent (旭日章, Kyokujitsushō) de l'emperador japonès.

El 1912 va tornar a Alemanya amb la seva dona japonesa Nobu Kamada i dues filles i es va instal·lar al seu lloc de naixement, Stolberg. Feia concerts i feia classes. La parella va tenir una filla i un fill, que van morir de diftèria quan era un infant.

22 anys més tard, el 1934, va tornar al Japó amb la seva dona, on va donar concerts amb la seva filla Marion Kayser, de soltera Junker. Va dirigir l'Orquestra Shôchiku i va ensenyar a la Universitat de Música Musashino de Tòquio. Va morir el 5 de gener de 1944 a Tòquio.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 [enllaç sense format] https://second.wiki/wiki/august_junker_musiker
  2. Christa Jansohn: Eta Harich-Schneider. LIT Verlag Münster, ISBN 3-643-10936-9, Anmerkung S. 177/118
  3. 3,0 3,1 [enllaç sense format] https://archives.geidai.ac.jp/contents/1-2//In: 音楽取調掛と東京音楽学校の外国人教師たち. 東京藝術大学音楽学部 大学史史料室, 2020, abgerufen am 3. Januar 2021 (japanisch).

Bibliografia[modifica]

  • Paul Mies: August Junker (1868–1944). Ein Pionier deutscher Musik in Japan. In: Mitteilungen der Arbeitsgemeinschaft fur rheinische Musikgeschichte. Band 44, 1974, S. 49–51.
  • Monatsschrift Die Musik. 29. Jahrgang, Heft 10, Juli 1937.
  • OAG Nachrichten No. 67 (Deutsche Gesellschaft für Natur- und Völkerkunde Ostasiens) – Tokyo 1944.
  • Kurt Meissner: Deutsche in Japan. 1639–1969. OAG, Tokyo 1961
  • Genkichi Nakasone: Die Einführung der westlichen, besonders deutschen Musik im Japan der Meiji-Zeit. LIT Verlag Münster, 2003, ISBN 3-8258-6415-4

Enllaços externs[modifica]

  • [1](PDF; 11 kB)
  • Memòria japonesa: història de la música alemanya-japonesa[2]