Àulida

(S'ha redirigit des de: Aulis)
Àulida a Grècia
Àulida a Grècia
Localització aproximada d'Àulida

Àulida[Nota 1] (grec antic: Αὐλίς) és una antiga ciutat portuària de Beòcia, situada en una espaiosa badia, al sud de l'estret d'Eurip i davant de Calcis.[1][2][3]

Va ser a Àulida, segons la Ilíada, on es reuniren les naus aquees de l'expedició contra Troia.[1] També és anomenada al Catàleg de les naus de la Ilíada, en el qual la primera posició correspon al contingent beoci, en el que Híria i "la rocosa Àulida", on la flota es va aplegar, apareixen en primer lloc de la llista.[Nota 2] Segons Èsquil a la seva obra Agamèmnon[4] i Eurípides a la seva Ifigenia a Àulida,[5][6] allí hi va sacrificar Agamèmnon la seva filla Ifigenia per aconseguir vents favorables.

Notes[modifica]

  1. Transliteració i transcripció del topònim al català d'acord amb els criteris dels hel·lenistes catalans, establerts al Diccionari Grec-Català, ἡ, ὁ Αὐλίς -ίδος = Àulida, pàg. 384.
  2. «Penèleos i Leit i també Arcesilau, Protoènor i Cloni dirigien els beocis, que habitaven Híria, la rocosa Àulida,…». Ilíada, II, 495-496. Traducció de Montserrat Ros, pàg. 73:
    “Ἀρκεσίλαός τε Προθοήνωρ τε Κλονίος τε, ǁ οἵ θ᾽ Ὑρίην ἐνέμοντο καὶ Αὐλίδα πετρήεσσαν ǁ Σχοῖνόν τε Σκῶλόν τε πολύκνημόν τ᾽ Ἐτεωνόν, ǁ Θέσπειαν Γραῖάν τε καὶ εὐρύχορον Μυκαλησσόν”.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Ilíada, FBM, Traducció de Montserrat Ros, nota 45, pàgina 73, de Joan Alberich i Mariné
  2. Fossey, J; Morin, J. «Aulis» (html) (en anglès). Pleiades. [Consulta: 28 febrer 2016].
  3. «Archeologikos Choros Avlida». Google maps. [Consulta: 28 febrer 2016].
  4. Èsquil. Agamèmnon. Trad. de Carles Riba.
  5. Eurípides. Ifigenia a Àulida. Trad. de Carles Riba.
  6. Eurípides. Ifigenia a Àulida. Trad. de M Rosa Llabrés

Bibliografia[modifica]

{{#coordinates:}}: no hi pot haver més d'una etiqueta primària per pàgina