Agamèmnon

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
La màscara d'Agamèmnon és una màscara funerària d'or descoberta a Micenes el 1876 per Heinrich Schliemann, que la va atribuir a aquest heroi. En realitat, és de cap al 1500 aC, uns segles abans de l'època en què se situa la guerra de Troia.

Agamèmnon (Ἀγαμέμνων, llatí Agamemnon) fou el rei d'Argos que, d'acord amb la Ilíada, va participar en la guerra de Troia, i esdevingué un dels màxims dirigents de l'exèrcit aqueu que assetjava la gran ciutat. Se l'anomena rei d'Argos o rei de Micenes, capital del regne. Estava casat amb Clitemnestra i tenia quatre fills (Orestes, Ifigènia, Crisòtemis i Electra).

Com a germà de Menelau, que va ser abandonat per Helena, no va trigar a reunir un poderós exèrcit; primer, va viatjar amb Palamedes cap a Ítaca, on va convèncer Odisseu perquè s'unís a l'empresa. També va enviar missatgers a Xipre, on el rei Cinires li havia promès cinquanta vaixells de guerra. En lloc d'això, però, el rei va enviar-li un vaixell de veritat i quaranta-nou de joguina.

Abans de sortir amb les naus cap a l'Hel·lespont (la platja de Troia), va veure castigada la seva gosadia quan, dies abans, va matar un cérvol de la mare Àrtemis, tot blasfemant que ni ella mateixa ho hauria fet millor. La dea, enutjada, li ho va fer pagar amb la vida de la seva filla Ifigènia. Agamèmnon va trobar just el tracte i no va dubtar a sacrificar ell mateix la seva filla per aconseguir el vent propici per creuar el mar Egeu.

Just abans de marxar cap a Troia, Agamèmnon va consultar un oracle, que li va dir:

"Agamèmnon no morirà ni dins ni fora d'un palau,
ni en aigua ni a terra,
ni vestit ni despullat,
ni menjat ni afamat"

Un cop a Troia, va passar deu llargs anys sent un dels millors guerrers, però sobretot un gran estadista, encara que va tenir baralles amb molts dels seus "subordinats", amb Aquil·les especialment.

En acabar la guerra i recuperar Helena el seu germà, va tornar cap a Micenes, on l'esperava la seva esposa, Clitemnestra i el seu amant, Egist. En arribar a casa seva, es va prendre un bany al jardí. Quan va treure un peu, la seva dona li va donar una poma i li va llençar una xarxa de pescar a sobre. Aleshores, Egist va matar-lo amb l'espasa i després, Clitemnestra va tallar-li el cap. Amb ell va morir el seu auriga Eurimedont.

S'havia acomplert la profecia: ni dins ni fora d'un palau (estava al jardí de palau); ni en aigua ni a terra (tenia un peu fora la banyera); ni vestit ni despullat (la xarxa li cobria el cos, però no és un vestit); ni menjat ni afamat (s'estava acostant una poma a la boca en el moment de la mort).

Als descendents d'Agamèmnon, se'ls anomena agammenònides.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Agamèmnon Modifica l'enllaç a Wikidata