Eromenos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Ganímedes fent rodolar un cèrcol i portant un gall a l'altra mà, un regal d'amor vers a Zeus. Principis del segle V a.C. (Museu del Louvre).

A l'antiga Grècia, un eròmen (en grec ἐρώμενος "erómenos", pl. Ἐρώμενοι "eromenoi", traduït habitualment com a "estimat") és un adolescent compromès en una parella pederástica amb un home adult, anomenat erastés (ἐραστής, amant). La relació entre l'eròmen i l'erastés, anava més enllà que la purament sexual.

Un noi jove es podia convertir en eròmen des del moment en què sortia de les habitacions de les dones, el gineceu, per anar a la palestra, on rebia una educació intel·lectual i física. Aquest estatus social, encara que reconegut i codificat per les societats antigues, era practicat sobretot per l'aristocràcia, més habitualment per l'ordre eqüestre. Es considerava que l'aparició de la barba al mentó del jove posava fi a la possibilitat d'aquest estatus social, però algunes vegades continuaven les relacions iniciades amb anterioritat.

Segons Plutarc, Bagoes, un eunuc, era l'eròmen d'Alexandre el Gran. I Nonnos diu a les Dionisíaques que Àmpel, un jove sàtir, era l'estimat de Dionís.[1]

Referències[modifica]

  1. Dover, K. J. Greek Homosexuality. Londres: Bloomsbury, 2017, p. 118. ISBN 9781474257152. 

Vegeu també[modifica]