Autonoe haemorrhoidalis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAutonoe haemorrhoidalis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsparagaceae
TribuHyacintheae
GènereAutonoe
EspècieAutonoe haemorrhoidalis Modifica el valor a Wikidata
Speta, 1998

Autonoe haemorrhoidalis és una espècie de planta amb flors del gènere Autonoe dins la família de les asparagàcies (Asparagaceae). És una planta endèmica de les illes Canàries,[1] s'hi troba a totes les illes.

Descripció[modifica]

És una planta herbàcia perenne i vivaç, un geòfit amb bulb que pot atènyer els 20 cm. d'altura. El bulb és petit, pot arribar a fer un centímetre de diàmetre, les fulles, habitualment tres i amb una amplada màxima de 1,5 cm, són basals, glabres, de linears a lanceolades i amb l'àpex agut. Les flors són petites, pedunculades i amb sis tèpals d'un color que oscil·la del lila al blau. Es diposen en una inflorescència esparsa en raïm a l'extrem d'un escap, verdós a la part inferior, entre vermell i marronòs a continuació i lilòs a la part superior. El fruit és una càpsula.[2]

Taxonomia[modifica]

Sinònims[modifica]

Els següents noms científics són sinònims de Autonoe haemorrhoidalis:[1]

  • Sinònims homotípics
  • Scilla haemorrhoidalis Webb & Berthel.
  • Sinònims heterotípics
  • Autonoe dasyantha (Webb & Berthel.) Speta
  • Scilla dasyantha Webb & Berthel.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Autonoe haemorrhoidalis» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 11 maig 2024].
  2. «Cebolla almorrana menor» (en espanyol). Consejería de Educación, Formación Profesional, Actividad Física y Deportes. Gobierno de Canarias. [Consulta: 11 maig 2024].